Месечни архиви: October 2013

Symantec Endpoint Protection – вече поддържа Windows 8.1

Symantec-Endpoint-Protection-insSymantec обнови своя софтуер за сигурност Endpoint Protection с поддръжка на новите операционни системи на Microsoft и Apple. Версията Symantec Endpoint Protection 12.1.4013.4013 вече е съвместим с Windows 8.1 и Windows 2012 R2, както и с епълската Mavericks.

Symantec Endpoint Protection включва персонална защитна стена и антивирус и се използва на работни станции и сървъри в корпоративна среда. Новата версия идва с подобрения в SEPM Manageability, които позволяват незабавни критични уведомления.

Освен с Windows 8.1, Symantec Endpoint Protection работи и с предишни, все още доста популярни версии на Windows, вкл. XP, Vista, 7 и 8. Поддържат се и 32-, и 64-битовите варианти.

Официална страница: Symantec Endpoint Protection

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-62113.html

XWiki Enterprise – безплатна уики платформа

XWiki-insXWiki Enterprise се явява професионална уики платформа с модулна архитектура и възможности за разширение като плъгини, скриптове и др. В процес на разработка е нова версия 5.3, която вече достигна етап Milestone 1 и е достъпна за сваляне за тестови цели.

Продуктът може да се използва за създаване на интранет, публични уеб сайтове и опростени CMS (системи за управление на съдържание), както и за съвместна работа по проекти. Платформата включва WYSIWYG редактор, система за управление на правата, мощен уики синтаксис, LDAP аутентификация и други възможности.

XWiki Enterprise за Windows е достъпна за сваляне и ползване безплатно. Основната платформа включва някои полезни разширения, като освен тях са налични за сваляне и много други разширения, написани от общността.

Даунлоуд: XWiki Enterprise

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-62105.html

Photoshop превръща модели в живи кукли Барби

Фигурите и лицата, които виждаме в медиите, не са реални, а по-скоро манипулации на реалността

Фигурите и лицата, които виждаме в медиите, не са реални, а по-скоро манипулации на реалността

Всеки ден чуваме за още една безсрамна промяна на образ, отпечатан в списания , рекламни материали или на гигантски билбордове, без да има нищо общо с действителността.

Ако се чудите докъде са стигнали нещата, едно сравнително старо видео в YouTube ще ви даде представа за степента на дигиталната подмяна. Клипът, създаден от GlobalDemocracy, е онлайн от 2011 г., но по някаква причина сега отново набира популярност. Ако се загледате, ще разберете защо. Моделът, който тръгва към снимачната площадка, преди грим и прическа, няма абсолютно никаква прилика с жената в картината накрая.

Това не се случва само заради професионалните грим и прическа. Както показва „time-lapse” видеото, с помощта на Photoshop жената се превръща в жива версия на кукла Барби.

Целта на видеото е да привлече вниманието към това, че фигурите и лицата, които виждаме в медиите, не са реални, а по-скоро манипулации на реалността.

„Всички вече знаем, че гледането на хиляди перфектни тела в медиите оказва отрицателно влияние върху младите момичета. Практиката с „Airbrushing” (инструмент на Photoshop) трябва да се избягва”, коментира GlobalDemocracy.

<!--

-->

Source Article from http://technews.bg/article-62094.html

Пускат на търг най-стария Macintosh

Автентичен и работещ прототип на Twiggy Mac от 1982/83 г. (снимка: Auction Team Breker)

Автентичен и работещ прототип на Twiggy Mac от 1982/83 г. (снимка: Auction Team Breker)

Колекционерът на „макове” Адам Гулевич реши да продаде прототип на Macintosh, последния работещ компютър от този тип. Известен още като Twiggy Mac, моделът има подписи от „Macintosh Division” на вътрешната страна на капака, вкл. от Джобс и Возняк.

Очаква се на търга цената на компютъра да достигне между 55 000 и  96 000 долара, при стартова $34 000, заедно с Twiggy дискети, които все още имат MacPaint и MacAuthor. Други от дискетите съдържат предварителни версии на операционната система Macintosh.

Гулевич ще продаде също писмо за автентичност от Дан Котки, един от знаковите членове на екипа за Mac в Apple.

Оферираните компютър и клавиатура са автентични и оригинални, датиращи от 1982/83 г. Те са придобити заедно и завършени, не са сглобявани от различни части, пише в описанието. Това е изключително рядка машина в напълно работещо състояние, един от само двата съществуващи екземпляра, известни днес. Твърди се, че Стив Джобс е поръчал прототипите да бъдат разрушени, за да не могат други компании да копират творението на Apple.

Търгът а насрочен за 16 ноември, като се очаква машината да бъде продадена на много по-висока от консервативната цена на Auction Team Breker. По думите на Адам Гулевич, Twiggy Mac може да превиши цената на Apple 1.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-62082.html

Microsoft планира да спре ъпдейтите на антивируса за XP

Потребителите на Windows XP може да се лишат от услугите на безплатния антивирус Security Essentials след 8 април 2014 г.

Потребителите на Windows XP може да се лишат от услугите на безплатния антивирус Security Essentials след 8 април 2014 г.

Microsoft влага сериозни усилия да убеди огромната маса от потребители на Windows XP да преминат към по-нова операционна система. В опит да ускори процеса, компанията възнамерява да спре ъпдейтите на вирусните дефиниции на софтуера за сигурност Microsoft  Security Essentials. 

Потребители, които продължават да използват Windows XP на своите компютри, нямат гаранция, че ще получават обновления на антивируса Security Essentials след 8 април, 2013 г., когато изтича поддръжката на XP, съобщи ZDNet. Това несъмнено ще направи системите им много по-уязвими на вирусни и хакерски атаки.

Компанията подчертава, че доброто решение започва с използване на модерен софтуер и хардуер, които помагат в защитата от съвременните заплахи. В допълнение, Microsoft препоръчва най-добри практики за защита на РС: 1) използване на актуален антивирус; 2) редовно прилагане на ъпдейти за целия инсталиран софтуер; 3) използване на модерен софтуер с развити технологии за сигурност и поддържан с регулярни ъпдейти на сигурността.

Макар и да не е взела окончателно решение, очевидно Microsoft е готова да предприеме подобен радикален ход, за да накара потребителите да мигрират от Windows XP към по-нова ОС. Към момента XP работи на над 30% от компютрите в световен мащаб, а Microsoft планира да намали дела им до 13% преди спиране на поддръжката.

За потребителите обаче ще остане възможността да ползват антивируси от външни разработчици, които несъмнено ще продължат да пускат ъпдейти на софтуера си за Windows XP, дори и след като самата Microsoft спре поддръжката на операционната система.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-62073.html

Samsung добавя Wi-Fi в пералните машини

Washer Dryer Combo предлага вградената Wi-Fi свързаност, чрез която потребителите могат да следят и контролират изпирането и цикъла на изсушаване от разстояние с помощта на своя смартфон

Washer Dryer Combo предлага вградена Wi-Fi свързаност, чрез която потребителите могат да следят и контролират изпирането и цикъла на изсушаване от разстояние с помощта на своя смартфон

Samsung разшири гамата на своите уреди с вграденa Wi-Fi връзка, като включи в тази категория и пералните машини. Така компанията проправя пътя към т.нар. „свързан дом”.

Пералната машина с предно зареждане и сушилня Washer Dryer Combo е първата с вграден Wi-Fi. Тя притежава функция за бързо изпиране, My Cycle функция, която запомня предпочитаната от потребителя програма за изпиране, мотор Digital Inverter Direct Drive и 11 години гаранция за частите на мотора.

Към тези функционалности новият модел добавя и вградената Wi-Fi свързаност, чрез която потребителите могат да следят и контролират изпирането и цикъла на изсушаване от разстояние с помощта на съвместим смартфон. Това е възможно благодарение на приложението на Samsung Smart Washer/Dryer App (налично в Google Play).

Новата перална машина със сушилня е подобна на смарт серията климатици на Samsung. Както климатиците, така и пералнята могат да бъдат контролирани с помощта на приложение, когато потребителят e извън дома.

Функцията My Cycle позволява на потребителя да зададе предварително своята комбинация от настройки на цикъла за изпиране и сушене, така че да стартира изпирането с натискане на един бутон.

Решаването на проблеми също става по-лесно и от разстояние, благодарение на функцията Smart Check. Автоматична система за грешки открива и диагностицира всеки проблем и предлага решения чрез използване на приложение за смартфон.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-62051.html

Глобул обяви 2,8% спад на приходите за тримесечието

Приходите на Глобул възлизат на 173,9 млн. лв. за периода юли-септември 2013 г.

Приходите на Глобул възлизат на 173,9 млн. лв. за периода юли-септември 2013 г., а печалбата на оператора възлиза на 63,8 млн. лв.

Общите приходи на Глобул за третото тримесечие отбелязаха спад от 2,8% до 173,9 млн. лв., в сравнение със същия период на миналата година, съобщи операторът.

Спадът се дължи на намалението на цените за терминиране, въведено от регулатора през юли 2012 г. Ако не се взимат предвид промените в цените за терминиране, приходите на Глобул за тримесечието биха отбелязали ръст от 0.3%.

Коригирани от ефекта на промените в счетоводната политика на компанията, въведени след придобиването от Теленор, печалбата на Глобул преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за тримесечието са с 6,4% по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2012 г. и възлизат на 63,8 млн. лв. Ако не се вземе предвид и ефекта от новите цени за терминиране, EBITDA за тримесечието би била с 3,9% по-малко на годишна база.

Същевременно, броят на активните клиенти на абонаментните програми на Глобул продължи да се увеличава и в края на тримесечието достигна почти 2,7 милиона, отбелязвайки ръст от 6,4% в сравнение със същия период на миналата година и представляват 68% от всички 3,9 милиона активни клиенти на оператора. Съгласно дефинициите на Теленор, в броя на активните клиенти не се включват предплатени карти, които не са използвани през последните 90 дни, както и абонаментите от типа „machine-to-machine” (M2M).

Броят на абонатите на услугите за широкoлентов мобилен пренос на данни на Глобул се увеличи с 69% спрямо същия период на миналата година, докато броят на абонатите на фиксираните услуги на компанията продължи да расте и към края на септември надхвърли 240 000. Приходите на Глобул от услуги за пренос на данни отбелязаха ръст от 44% на годишна база.

Средното месечно потребление на активен потребител за периода остана стабилно спрямо същия период на миналата на година – 173 минути, докато средният приход от активен потребител за тримесечието намаля с 3,4% до 11,30 лв., отново най-вече под влияние на драстично по-ниските цени за терминиране.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-62046.html

Развитието на градовете следва зрелостта на ИКТ

Изследване на Еricsson показва силна зависимост между зрелостта на ИКТ в градовете и тяхното социално, икономическо и екологично развитие

Изследване на Еricsson показва силна зависимост между зрелостта на ИКТ в градовете и тяхното социално, икономическо и екологично развитие

Градовете са дом за повече от половината население на нашата планета, а 600-те най-големи от тях създават над 50% от световния БВП. Нещо повече, прогнозите сочат, че към 2030 година над 60 на сто от хората ще живеят в градове. Ето защо да се сравняват Лондон и Шанхай има по-голям смисъл, отколкото Великобритания и Китай – фокусът върху градовете ни помага по-лесно да разбираме и споделяме най-добрите глобални практики.

Градовете ще се нуждаят все повече от ефективни стратегии за ИКТ (информационни и комуникационни технологии), за да се справят с предизвикателствата в три ключови сфери – социална, икономическа и екологична.  Именно ИКТ могат да посрещнат някои от най-сериозните предизвикателства пред градовете, благодарение на своята многолика същност. ИКТ са едновременно и услуга, и бизнес и като такива способстват прилагането на нови идеи и ефективни подходи за развитие.

Как ИКТ могат да бъдат полезни на големите градове ни разкрива задълбочено глобално проучване на шведската компания Ericsson. В три отделни части докладът „Networked Society City Index” представя ползите от ИКТ съответно за самите градове, за хората, живеещи в тях, и за бизнеса.

Самият индекс има две основни измерения. Първото показва зрелостта на ИКТ в градовете по отношение на направени инвестиции, производителност, надеждност и ниво на използване. Второто измерение разкрива ползите от ИКТ в трите основни сфери – социална, икономическа и екологична, като така определя привлекателността на градовете по отношение на здравеопазване, образование, икономически възможности и екологични показатели.

Изследването показва категорично, че е налице силна зависимост между зрелостта на ИКТ в градовете и тяхното „тройно” (социално, икономическо и екологично) развитие. Възвръщаемостта на инвестициите в ИКТ като ползи за обществото следва повишената зрялост на технологиите. Препоръката към градовете е да прилагат стратегии за развитие, които съответстват на степента на зрялост на ИКТ .

Сингапур е глобален лидер в индекса Networked Society City Index на Ericsson, като едно от обясненията за това е ангажиментът на правителството и фокусът върху ИКТ като средство за развитие на града

Сингапур е глобален лидер в индекса Networked Society City Index на Ericsson, като едно от обясненията за това е ангажиментът на правителството и фокусът върху ИКТ като средство за развитие на града

На върха в класацията са Сингапур, Стокхолм, Сеул, Лондон и Париж, където ИКТ могат да се използват за формиране на цялостната визия за града и постигане на цели в социално, икономическо и екологично измерение. ИКТ в тези градове стимулират иновациите и участието на гражданите в развитието.

В средата са градове като Пекин, Сидни, Москва, Буенос Айрес и Сао Паоло. С помощта на ИКТ те могат да решат някои основни предизвикателства, да лансират и координират фокусирани инициативи.

В долния край на скалата са Манила, Йоханесбург, Дака, Карачи и Лагос. Тези градове могат да прогресират чрез използване на ИКТ за преодоляване на цифровото разделение, за достъп до инициативи и интегриране на ИКТ в публичната администрация.

Градове като Токио и Москва или Делхи и Сао Пауло си приличат по усилията, вложени в областта на ИКТ, но се различават по резултати в трите базови измерения – социално, икономическо и екологично. Силните от тях постигат прогрес, благодарение на способността на хората да използват ИКТ. С увеличаване на зрелостта на ИКТ, силните градове прилагат  по-целенасочен подход към приложенията в сферата на здравеопазването, образованието или интелигентния трафик.

прогнозите сочат, че към 2030 година над 60 на сто от хората ще живеят в градове

Прогнозите сочат, че към 2030 година над 60 на сто от хората ще живеят в градове

Градското население нараства с повече от 5 милиона всеки месец. Днес повече от 20 града в света се класифицират като мегаполиси, с по над 10 милиона жители. Токио и Мексико сити са примери за такива градове. До 2020 г. броят на мегаполисите ще се увеличи най-малко с осем, като половината от тях ще бъдат в развиващи се страни.

Според доклад на McKinsey Global Institute, 600-те най-големи градове правят повече от 50% от световния БВП, докато в тях живеят само 22% от населението на планетата. Това са градове с население от 150 000 до 10 000 000, които ще отбележат най-голям ръст на БВП до 2025 година.

Мегаполисите ще формират нашето бъдещо общество, което Ericsson нарича „свързано общество”. Силно натоварената градска среда действа като магнит за хората, бизнеса и капитала, но в резултат на този растеж възникват нови предизвикателства по отношение на инфраструктурата, ефективността на обществени услуги и координацията на сложни системи.

Градовете се развиват в сложни екосистеми и управлението им се превръща във фактор от критично значение. Области като околна среда, обществена сигурност, здравеопазване и образование се нуждаят от засилено внимание. В тези сложни екосистеми нараства ролята на ИКТ, които могат да посрещнат и смекчат предизвикателствата. Не е изненадващо, че местата с развита ИКТ инфраструктура и високи нива на нейното използване са по-способни да реализират ползи в трите фундамента – социален, икономически и екологичен:

Икономически ползи

  • При всяко 10-процентно увеличение на широколентовото покритие се наблюдава ръст от 1% на БВП;
  • На всеки 1000 допълнителни потребители на широколентов достъп се създават 80 нови работни места;
  • Превръщането на публичните офлайн услуги в онлайн такива води до значителни икономии.

Ползи за околната среда

  • Подобряване на енергийната ефективност – смарт грид развитието, например, подобрява енергийната ефективност и осведомеността на потребителите;
  • Намаляване на емисиите на парниковите газове, замърсяването и задръстванията – чрез интелигентни транспортни системи, например.

Социални ползи

  • Подобряване на образованието;
  • Повишаване не политическото участие;
  • Повишаване на социалното взаимодействие и комуникация;
  • Подобряване на здравето – в частност, намаляване на детската смъртност в развиващите се страни – чрез преобразуване на публичните офлайн услуги в онлайн.

Днес почти 5 милиарда души по света ползват мобилни връзки, като 3,8 милиарда от тях живеят в развиващите се страни. Една от основните поуки от проучването на Ericsson върху мобилната телефония в Африка, Латинска Америка и Азия е, че хора с много ниски доходи (1-2 долара на ден) са готови да направят значителни финансови жертви, за да получат достъп до мобилен пренос на глас и данни. Реално, те харчат 10-20 на сто от доходите си за мобилни услуги.

Основната движеща сила за това е фактът, че мобилните телефонни услуги променят живота на хората към по-добро и в крайна сметка им помагат да печелят и пестят пари. Мобилните услуги дават възможност на хората да станат по-предприемчиви и да увеличат печалбите си, като се освободят от посредниците и избегнат дългите пътувания.

Днес почти 5 милиарда души по света ползват мобилни връзки

Днес почти 5 милиарда души по света ползват мобилни връзки

Друг аспект от влиянието на ИКТ върху градовете е подобряването на околната среда. Решение за мобилни плащания в Кения, например, ще намали емисиите на въглероден двуокис 65 пъти за период от 20 години, докато в Загреб нова електронна система за здравеопазването ще постигне 45-кратно намаляване на емисиите за същия период. И в двата случая ИКТ играят значителна роля за намаляване на пътуванията и съответно на използването на превозни средства, които замърсяват околната среда.

Сингапур е глобален лидер в индекса на Ericsson. Градът се характеризира с висока зрялост на ИКТ, като този факт се обяснява със силния ангажимент на правителството и фокуса върху ИКТ като средство за развитие. През 2006 г. местната власт създава цялостна стратегия за привличане на чужди инвестиции и поддържане на дългосрочно нарастване на БВП чрез ИКТ индустрията, наречена план iN2015 план. Целта на стратегията е изграждане на Сингапур като интелигентна нация и глобален град, задвижван от ИКТ чрез развитие на инфраструктурата, индустрията и телекомуникациите и създаване на знания.

Подобен цялостен градски план за развитие чрез ИКТ съществува само в няколко други градове по света, като например Стокхолм и проекта Digital City Vision в Истанбул. Силната ангажираност на властите за превръщане на Сингапур в глобален град, задвижван от ИКТ, се поддържа от множество програми и инициативи в рамките на iN2015, като се започне от електронното здравеопазване и образование и се стигне до индустриалното развитие. Ефектите от тези инициативи се следят внимателно, като регулярно се публикуват отчети за заетостта, растежа и добавената стойност на индустрията.

Сао Паоло е пример за град, в който се виждат ползите от ИКТ в публичната администрация. Представен в средния сегмент на индекса, градът вече спечели няколко национални и международни награди за е-програми. Интересен проект, например, е системата NF-e за електронни фактури, които заменят традиционните хартиени фактури. Възприемането на концепция за е-документи от общината в Сао Паоло позволява на потребителите да се възползват от услуги, свързани с данъчна регистрация, автоматично попълване на данни и др. Освен това подобна система повишава ефективността и контрола върху управлението, а потребителите пестят до 50% от таксите.

Манила е един от градовете в долния диапазон в индекса за развитие на ИКТ, който се характеризира с високо разпространение на мобилните телефони и сравнително ниско проникване на компютрите. В резултат на това гражданите на Манила ползват много активно SMS комуникациите, което е характерно явление и за други африкански градове. Манила обаче е по-напред от градове като Йоханесбург и Лагос по развитие на ИКТ, поради следваната национална стратегия за развитие на ИКТ.

Правителствената инициатива цели да превърне Манила в привлекателен център за чужди инвеститори в областта на ИКТ. Осигуряването на адекватно ИКТ образование сред бъдещата работна сила е от съществено значение за реализиране на подобна стратегия – градът се установява като център за аутсорсинг на бизнес процеси , гласови услуги и разработка на софтуер. В рамките на публичната инициатива iSchool са оборудвани 4500 държавни училища с подходяща техника и програми за обучение. Държавният университет на Манила пък си сътрудничи с частна компания в създаването на хъб с фокус върху ИКТ. Няколко други инициативи целят изграждане на грид инфраструктура в подкрепа на съвмествата работа на изследователски организации.

Индексът „Networked Society City Index” се явява рамка, която предоставя на кметовете и местните власти информация и еталонни материали за зрелостта на ИКТ в техните градове и за възвръщаемостта на инвестициите от ИКТ като ползи за икономиката, социалната сфера и околната среда. Чрез споделяне това знание Ericsson се стреми да допринесе за разбирането, че ИКТ са ключов фактор за развитие на градовете във всички три аспекта – икономически, социален и екологичен.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-60937.html

Вложение от $25 в Bitcoin донесе $886 000 на норвежец

Виртуалната валута Bitcoin донесе шокираща печалба на норвежки учен

Виртуалната валута Bitcoin донесе шокираща печалба от близо 900 хиляди долара на норвежки учен в рамките на само четири години

Жител на Норвегия стана почти милионер от скромна инвестиция във виртуалната валута Bitcoin преди четири години.

През 2009 г. Кристофър Кох купил 5000 Bitcoin за сумата от 25 долара и едва наскоро си спомнил за своята инвестиция. Каква била изненадата му обаче, когато видял текущата стойност на виртуалните пари – само за четири години състоянието на Кох нараснало до 886 000 долара.

Норвежецът се натъкнал на Bitcoin случайно, пишейки дисертация за методите на кодиране, съобщи CNET. Той придобил електронни пари за 25 долара, за да извършва малки покупки в онлайн магазин, но впоследствие забравил за Bitcoin.

Неотдавна Кох отново се натъкнал случайно на информация за Bitcoin и решил да провери колко пари има в момента. Оказало се, че доларовият еквивалент на неговата сметка възлиза на 886 хиляди.

Норвежецът конвертирал една пета от своите виртуални пари в реални, с които си купил апартамент и вече го ремонтира.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-62033.html

Има признаци за оздравяване на българската икономика

Свиващите се пазари са основен проблем за предприятията и водещ фактор за нарастване на техните задължения, сочи проучване на Института за икономически изследвания при БАН, данни от което бяха изнесени по-рано тази седмица. Мнението се споделя от две трети от интервюираните, които смятат още, че за фирмите е обичайна практика да превръщат продажбите в разсрочие, т.е. да трупат дълг. Като доказателство за това изследването сочи, че отлагането на плащанията към доставчици е най-често предприеманата мярка за справяне с финансовите проблеми.

За първи път темпът на нарастване на вземанията на предприятията е по-голям спрямо темпа на нарастване на задълженията (източник: Институт за икономически изследвания при БАН)

За първи път през 2012 г. темпът на нарастване на вземанията на предприятията е по-голям спрямо темпа на нарастване на задълженията
(източник: Институт за икономически изследвания при БАН)

Изводът на икономистите на БАН се потвърждава и от данните на НСИ, според които общият обем на задълженията към доставчиците през 2012 г. се е увеличил с 2,016 млрд. лв., като миналата година е достигнал 52,186 млрд. лв. при 50,170 млрд. лв за 2011 г.

За първи път обаче темпът на нарастване на вземанията на предприятията е по-голям спрямо темпа на нарастване на задълженията, заяви проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН. През 2012 г. те достигат 71,181 млрд. лв., като вземанията са 5,229 млрд. лв., а задълженията – 4,580 млрд. лв. За икономистите на БАН това е ясна тенденция за оздравяване на българската икономика.

Друг извод от изследването е, че част от фирмената задлъжнялост е фиктивна, с цел да се прикрие или източи ДДС. Като най-рискови се посочват фирмите с до три години пазарна история, добави д-р Ивайло Янков. Според него, освен подобни спекулативни и нечисти действия, налице са и вътрешнофирмени стимули за задлъжняване на предприятията. Като пример за това той посочи, че в 36,3 на сто от случаите заплащането на мениджърите е напълно обвързано с резултатите на предприятието, а в 18,9 на сто от случаите това е частично.

Високите банкови лихви стимулират част от предприятията да забавят плащанията към доставчиците – в близо 52% от случаите. Малко над една трета от компаниите срещат трудности да получат допълнително финансиране чрез банкови заеми, сочи още изследването.

Прави впечатление, че фирмите, които работят за износ, са много по-стабилни от компаниите, които работят за вътрешния пазар, допълни проф. д-р Гарабед Минасян. По думите му, вземането на дълг „не е мръсна дума”, като важното е как се управляват чуждите пари. Това заключение може да се направи както по отношение на фирмените финанси, така и на държавните.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-62022.html