Месечни архиви: November 2013

Учени печатат изкуствена кожа на 3D принтер

Предимствата на 3D печата за медицината са огромни, смята д-р Софи Юргер

Предимствата на 3D печата за медицината са огромни, смята д-р Софи Юргер от Университета в Ливърпул

Отпечатването на човешки органи с 3D принтер все още е трудно постижима цел, но това не се отнася за синтетичната кожа, прилепнала плътно като стикер или татуировка на тялото.

Изследователи от Университета на Ливърпул напредват с технология за отпечатване на такава кожа на 3D принтер. Изкуствената кожа може да бъде пригодена за съответния пол, етническа принадлежност и възраст на пациента. Освен за козметични цели, тя ще послужи и като добра практика в опитите за печат на различни други органи, части от тялото или тъкани, съобщи университетът.

Екипът от Ливърпул работи в тандем с учени от Университета в Манчестър. Те вярват, че могат да усъвършенстват изкуствената кожа така, че да пасва идеално на истинската кожа, без околните да забелязват „фалшификата”.

„Зрителната система на човека е изключително чувствителен към малки изкривявания във външния вид на кожата, така че реализирането на убедителна синтетична версия ще бъде от съществено значение дали тази технология ще се използва за спешни случаи или в козметичната медицина”, коментира д-р Софи Юргер от Института по психология, общество и здраве.

Новата технология ще спести на пациентите посещението при пластичен хирург, неприятния белег и разбира се – немалко пари. „Тази наука е в ранен етап, но предимствата на 3D печата за медицината са огромни”, допълва тя.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65135.html

Биткоин достига цената на унция злато

Необузданото поскъпване на биткоин крие голям риск от компрометиране на виртуалната валута

Необузданото поскъпване на биткоин крие голям риск от компрометиране на виртуалната валута

След като превиши $1000 по-рано тази седмица, цената на виртуалната валута биткоин (bitcoin) отново се устремява нагоре, достигайки $1200 на борсата Mt. Gox.

Ако тенденцията на поскъпване продължи със същите темпове, след няколко дни (или дори часове) притежателите на биткоин ще могат да заменят една монета за унция злато. В момента унцията струва $1253 – цена, около която се колебае златото в последните шест месеца.

При биткоин обаче историята е съвършено различна – поскъпването й за същия период е многократно. Само преди две седмици биткоин превиши за първи път границата от $500, като оттогава досега цената на виртуалната валута се удвои, бележейки един от най-впечатляващите скокове в историята на парите.

Въпросът, който сега всички си задават, е дали виртуалната валута си струва цената, или просто е един балон. Според експерти, необузданото поскъпване на биткоин крие голям риск и може да доведе до последващ драстичен спад, който да компрометира за дълго време или окончателно виртуалните пари.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65130.html

JPEG изображения разнасят зловреден код

Зловредни JPEG файлове, хоствани на разрични сайтове, сеят зараза по компютрите

Зловредни JPEG файлове, хоствани на различни сайтове, вкл. легитимни, сеят зараза по компютрите, предупредиха експерти от Trend Micro

Кибер престъпници използват инфектирани JPEG файлове, за да ъпдейтват съществуващи заплахи или да инициират нови атаки, алармира Trend Micro.

Оказва се, че изображението съдържа кодирани конфигурационни файлове, както и изпълними файлове. Първите позволяват на атакуващите да променят настройки, те съдържат също данни за хост имената на компрометираните мрежи и имена на процеси на редица антивирусни продукти.

Изпълнимите файлове, кодирани в изображението, са били или ъпдейти или нов малуер, готов да инфектира целта, показва анализът на Trend Micro. Според експертите на компанията, подобен метод се използва още от 2010 година и продължава да се прилага и в момента.

Малуерът принадлежи към семействата SOGOMOT и MIRYAGO, които се ъпдейтват по необичаен начин – чрез зареждане на JPEG файл, който съдържа криптирани конфигурационни и изпълними файлове. Опасните JPEG файлове се хостват на различни уеб сайтове, основно в Азия. Някои от тях са легитимни, което означава, че са жертви на атакуващите, които ги използват за своите цели.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65120.html

Червей застрашава потребителите на Linux

Кибер престъпниците се опитват да разширят полето за възможни атаки чрез червея Linux.Darlloz

Кибер престъпниците се опитват да разширят полето за възможни атаки чрез червея Linux.Darlloz

Нова зловредна програма може да порази x86-съвместими компютри под управление на Linux, както и различни интернет устройства от рода на рутери и телевизионни приставки, алармира компанията за сигурност Symantec.

Червеят Linux.Darlloz използва уязвимост в php-cgi – това е компонент, който позволява използване на РНР в конфигурации CGI (Common Gateway Interface). Уязвимостта беше отстранена в PHP 5.4.3 и PHP 5.3.13 още през май 2012 г.

При изпълнение, зловредният код генерира произволен IP адрес и се опитва да получи достъп до определен път на атакуваната машина. Ако това му се отдаде, се изпълнява заявка HTTP POST, която експлоатира уязвимостта. В случай, че атакуваната машина съдържа въпросната уязвимост, в нея се зарежда зловреден код и процесът се повтаря.

Досега единственият известен вариант на Linux.Darlloz беше версията за системи с архитектура х86. Специалистите от Symantec обаче твърдят, че съществуват и варианти за платформи ARM, PPC, MIPS и MIPSEL, които се използват в устройства като рутери, IP камери, ТВ приставки и др.

Чрез диверсификация на платформите, кибер престъпниците се опитват да разширят полето за възможни атаки на червея Linux.Darlloz. Все още обаче не са засечени атаки срещу устройства, различни от компютрите с архитектура x86.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65109.html

74% от младежите у нас имат предприемаческа идея

Младежката безработица у нас ще намалее от 17,5%, сега до 15,6% през 2017 г. (източник: фондация „Каузи”)

Младежката безработица у нас ще намалее от 17,5% в момента до 15,6% през 2017 г.
(източник: фондация „Каузи”)

Младежката безработица ще спада бавно в развитите икономики, по данни на Международната организация на труда. У нас в момента тя е 17,5%, а към 2017 г. нивото й ще падне до 15,6%, сочи прогноза на фондация „Каузи”.

Младежите до 20 години представляват 22,8% от състава на работната сила в България. До края на десетилетието се очаква драстичен спад с 35% на работните позиции за хора без квалификация или с ниска квалификация.

Близо 70% от младите хора, анкетирани в България и Сърбия, искат да стартират собствен бизнес, но 40% от тях изтъкват липсата на първоначален капитал като основна пречка, според проучването.

74% от българските младежи имат готова предприемаческа идея, а 16% в момента разработват такава. 40% от младежите у нас искат собствен бизнес веднага, а 43% желаят да започнат такъв по-късно, сочат данните от проучването.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65105.html

Гимназии ще признават наученото от живота

Образователното министерство очаква да даде дипломи за признати от живота знания на минимум 1 500 граждани

Образователното министерство очаква да даде дипломи за признати от живота знания на минимум 1 500 граждани

200 професионални гимназии в цялата страна ще признават наученото в живота и придобитите знания по време на работа, упражняване на хоби и самообучение, за които гражданите нямат дипломи за квалификация.

Тази възможност предлага Системата за валидиране на знанията, придобити по неформален път, която е разработена от Министерството на образованието и науката, съобщи БСК.

От системата могат да се възползват всички, които са навършили 16 години, без значение от това дали работят или не, но които притежават знания и умения за определена професия, без да имат свидетелство за професионална квалификация. „По този начин даваме възможност на хората да получат документ за квалификация, без да се налага да плащат допълнително средства или да ходят на курсове“, коментира председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение Емилиана Димитрова, която ръководи проекта.

За пример – ако, по стечение на обстоятелствата, човек може да ремонтира коли, но няма диплома за това, то той ще може да получи легално свидетелство за професионална квалификация, без да с налага да учи пълния хорариум от часове.

Валидирането на знанията към момента се осъществява от професионални гимназии в цялата страна. В процедурата се включва подаване на заявление до гимназията за професията, за която ще се иска признаване на знанията. След това кандидатите трябва да представят копие на документи, които доказват, че има опит в професията. Ако няма такива документи, ще важат и ръчно направени макети и предмети, както и демонстрация на уменията пред комисия в училището.

Ако се налага кандидатите да учат допълнително, за да покрият образователните стандарти за професията, специална комисия в училището определя темите и хорариума от часовете. Накрая кандидатите се явяват наравно с учениците в училището на държавен изпит по теория и практика и получават свидетелство за професионална квалификация или удостоверение за част от професията.

Инициативата на МОН е безплатна за гражданите до края на 2014 година, като от образователното министерство очакват да дадат дипломи за признати от живота знания на минимум 1 500 граждани. Ще могат да се валидират знания по всички професии, които се изучават в професионалните гимназии, в зависимост от техния профил и региона от страната, в който се намират. Най-често срещаните професии, за които ще се признават знания от живота, са на готвачи, бармани, сервитьори, счетоводители, автомонтьори, електротехници, специалисти за работа в офис и др.

Допитване на образователното министерство до заети, проведено в началото на тази година, показва, че само 35% от работещите упражняват професия, за която имат документ за квалификация. Квалификацията на 43% отговаря частично на изпълняваните трудови ангажименти, а в 22% от случаите заетостта изобщо не съответства на образованието.

58% от анкетираните декларират, че притежават документ, доказващ техните знания и умения, 29% имат документ само за част от компетенциите си, а 13% нямат документ.  93% от запитаните декларират готовност да се явят на изпит за доказване и валидиране на техните знания, умения и компетентности, като за 78% е важно да притежават документ, доказващ професионалните им възможности.

Най-често (34,6%) като причина да валидират знанията и уменията си анкетираните изтъкват кандидатстването за работа. На следващо място документът се оказва необходим при кандидатстване за кариерно израстване (23,9%), при атестиране в предприятието (20,8%) или с цел повишаване на заплатата (18,7%).

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65095.html

Нетера и Spacecom ще предлагат сателитни ТВ услуги

Спътникът AMOS-2 предлага широка гама от комуникационни услуги, както и услуги за видео излъчване

Спътникът AMOS-2 предлага широка гама от комуникационни услуги, както и услуги за видео излъчване

Българската телекомуникационна компания Нетера и израелският оператор Spacecom обявиха стратегическо партньорство в областта на спътниковите DTH (Direct-to-home) телевизионни услуги.

Двете компании ще си партнират също в разпространението на видео към кабелни главни станции, VSAT комуникации и високоскоростни интернет услуги чрез спътника AMOS-2 (а след края на дейността му – чрез AMOS-6).

Първоначално ще се предлагат над 60 телевизионни канала чрез „White-label” платформа, известна като „W4″, която позволява операторите да доставят DTH услуга на крайни потребители. В близка перспектива Нетера ще добави в предложението и медии в HD качество. Услугите ще се доставят от спътника AMOS-2, разположен на 4° Запад.

При „White-label” модела една компания предоставя и поддържа DTH услугата. Тя може да се разпространява от други оператори на телевизионни услуги, които я предлагат под своя собствена търговска марка.

Спътникът AMOS-2 работи от 2003 година на орбиталната позиция на Spacecom 4° Запад, в Ku-обхвата, и предлага широка гама от комуникационни услуги, както и услуги за видео излъчване в Европа и Близкия изток. AMOS-2 е съвместно разположен със спътника AMOS-3, за да се гарантира резервираност и надеждност на услугите, уточниха от Нетера.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65087.html

Европейско признание за българската ИКТ индустрия

Петър Статев (вляво) беше избран за вицепрезидент на институт за телекомуникационни стандарти (ETSI)

Петър Статев (вляво) беше избран за вицепрезидент на институт за телекомуникационни стандарти (ETSI)

Българската ИКТ индустрия получи сериозно европейско признание. Петър Статев, председател на Управителния съвет на Фондация „Клъстер Информационни и Комуникационни Технологии”, беше избран за вицепрезидент на Европейския институт за телекомуникационни стандарти (ETSI).

Номинацията на Петър Статев беше представена от Европейската асоциация на занаятчиите, малките и средни предприятия (UEAPME) и издигната и подкрепена от Българската Асоциация на Софтуерните Компании (БАСКОМ), чрез Европейската асоциация на малките и средни предприятия в ИКТ сектора (PIN-SME).

25 години след основаването си, ETSI  е отговорна за създаването и регулирането на стандарти и правила в изключително широк кръг от технологии и приложни области. Моделът на работа и вземане на решения в ETSI e отворен, т.е. и не-членове на организацията могат да участват в заседанията на техническите комитети. Участието на МСП е уредено със специално препоръка на ЕК.

В института се разглеждат и вземат решения за стандарти и лицензионни политики в изключително важни сектори на цифровата икономика като: виртуализация на мрежи, качество и сигурност на услуги, предлагани чрез „облачни технологии”, информационна и кибер сигурност и др.

ETSI подкрепя диалога между водещи световни технологични компании и МСП и осигурява платформа за този диалог. Участието в работата на института чрез техническите комитети не само дава видимост за направленията на развитие на даден технологичен сектор, но и позволява на МСП да бъдат видени, да представят познанията и опита си пред технологичните лидери.

„На първо място искам да благодаря за доверието на фирмите от българската ИКТ индустрия и специално на БАСКОМ, които ме подкрепиха както в създаването на първите клъстери в България, така и в представянето на индустрията в Европа”, коментира Петър Статев.

„Мой дълг ще бъде да защитавам интересите на всички европейски малки и средни предприятия и ИКТ предприемачи в ETSI като използвам своите знания, опит и професионални контакти, както и да продължа позитивния диалог с представителите на лидерите в технологичното развитие. Оперативната съвместимост и стандартите са необходими за създаването на единния цифров пазар и са условия за развитие на малките и средни предприятия в Европа”, допълни той.

Петър Статев е съосновател и председател на УС на ИКТ Клъстер, както и настоящ председател на Българската асоциация на бизнес клъстерите. Но преди всичко той е успешен предприемач в сферата на ИКТ и председател на Съвета на директорите на Смартком България АД – най-иновативното българско предприятие според „Шестия български национален иновационен форум 2010”.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65078.html

45 000 щурмували eMAG.bg тази сутрин

Сайтът на eMAG.bg отбеляза рекорди тази сутрин, но много потребители останаха разочаровани, че не могат да си купят евтините продукти

Сайтът на eMAG.bg отбеляза рекорди тази сутрин, но много потребители останаха разочаровани, че не могат да си купят евтините продукти

Сайтът на eMAG.bg е бил щурмуван от 45 000 потребители точно в 7,15 ч. тази сутрин, когато онлайн магазинът стартира кампания „Черния петък” (Black Friday) с до 70% намаления на цените.

Само за първите 5 минути направените поръчки в eMAG.bg наброяват над 2 000, твърдят от търговеца. Този брой е нараснал на 15 000 поръчки само за един час, по време на който общата стойност на покупките е надвишила 1 000 000 евро.

eMAG.bg твърди, че сред „бестселърите” е таблетът на цена от 48 лева, като всяка секунда е имало по една поръчка за този продукт, а цялото количество е разпродадено само за 5 минути. Това означава, че са продадени 300 броя от таблета.

Сред най-продаваните стоки е бил и 32-инчов LED телевизор на цена от 299,99 лв., като само за пет минути са продадени 200 телевизора, твърди онлайн търговецът. Цялото количество на четеца Kindle също е разпродадено в рамките на няколко минути.

Много потребители обаче са разочаровани и гневни от факта, че още при самия старт на продажбите най-атрактивните продукти вече са били изчерпани, става ясно от коментарите към публикацията в TechNews.bg. Преобладават  мненията, че кампанията за Черния петък е рекламен трик и не е обезпечена с достатъчен брой продукти с ниски цени.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-65063.html

Jola – първият смартфон под управление на Sailfish

Jola има 4,5-инчов IPS екран, двуядрен процесор с тактова честота 1,4 GHz, модул 4G LTE и 9-мегапикселова камера

Jola има 4,5-инчов IPS екран, двуядрен процесор с тактова честота 1,4 GHz, модул 4G LTE и камера с резолюция 8 мегапиксела

Финландският стартъп Jola направи важна стъпка към осъществяване на мечтата си да промени мобилния пазар. Компанията пусна първите 450 устройства под управление на новата операционна система Sailfish OS. Смартфонът се предлага на пазара в партньорство с безжичния оператор DNA.

Стъпвайки на проекта MeeGo (съвместна инициатива на Nokia и Intel), мобилната платформа Sailfish обещава по-различно потребителско изживяване отколкото останалите операционни системи, достъпни на пазара.

Интерфейсът на платформата се базира на жестове, а смартфонът Jola се отличава с оригинален финландски дизайн, без бутони на лицевата страна, подчертава компанията. Устройството идва без предварително инсталирани приложения, но потребителите могат да изберат софтуер директно от помощника при стартиране на системата.

В допълнение към управлението с жестове, Sailfish OS поддържа „нейтив” приложения, разработени специално за нея, както и огромното разнообразие от Android програми. Потребителите на Jola получават незабавен достъп до над 85 000 Android приложения, благодарение на партньорство с Yandex, както и до навигационна услуги чрез Nokia HERE Maps.

Все още платформата не е завършена напълно. Липсват например характеристики като DLNA, MMS и синхронизация на календара, уточнява разработчикът в Twitter.

Source Article from http://technews.bg/article-65004.html