Месечни архиви: December 2013

Ерик Шмид: Мобилните технологии победиха

Ерик Шмид обяви победата на мобилните устройства над персоналния компютър

Ерик Шмид обяви победата на мобилните устройства над персоналния компютър

Ерик Шмид, председател на борда на директорите на Google и един от големите визионери в ИТ индустрията, даде своята прогноза за развитието на технологиите през 2014 година в интервю за Блумбърг.

Шмид вярва, че през следващата година всеки ще има смартфон. Мобилната тенденция е очевидна в последните няколко години и темпът на нарастване на продажбите на смартфони и таблети ще продължи и през 2014-та. В резултат, ще се появят много по-развити и функционални мобилни приложения.

Според председателя на Google, мобилните устройства са победители персоналния компютър, след като продажбите на смартфони и таблети превъзхождат тези на РС-тата. Победата на мобилните технологии е неоспорим факт, смята Шмид.

Огромно влияние върху живота на хората и бизнеса оказват анализът на големите данни и изкуственият интелект. „Възможността да намирате хора, да говорите конкретно с тях, да оценявате действията им и да решите какво да правите с вашите продукти променя всеки бизнес, глобално”, коментира Шмид. Според него, технологиите за големи данни ще доведат до появата на нови услуги, вкл. усъвършенствано търсене.

Един от най-големите пробиви през 2014 г. може да се случи в областта на генетиката. Последните достижения в секвенирането на ДНК обещават сериозен напредък в диагностиката и лечението на рака. „Това е изключително важно”, подчертава Шмид.

Що се отнася до процесите, които не е успял да предвиди в миналото, Шмид посочва социалните мрежи. „Най-голямата грешка, която направих, беше, че не очаквах появата на феномена социални мрежи. Това не е грешка, която бихме повторили отново. В наша защита мога да кажа, че бяхме заети с много други неща, но ние трябваше да сме в тази област и аз поемам отговорността”, допълва бившият CEO на Google.

Подобно признание обяснява късното навлизане на Google в играта със своя проект за социална мрежа Google+. В момента Google+ се превръща в гръбнака на компанията, тъй като свързва всички нейни услуги.

През идната година Google ще продължи да инвестира и наема нови хора по целия свят. Шмид обаче не разкрива подробности за плановете на компанията, вкл. за очакваното пускане на масовия пазар на очилата с допълнена реалност Google Glass.

Друга област от стратегическо значение за Google са роботите. Интернет гигантът погълна няколко разработчици на технологии за роботи и формира нова компания начело с бившия ръководител на проекта Android, която ще се занимава изцяло с роботи.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66967.html

Samsung подготвя фаблет Galaxy Note 3 Lite

Бюджетен вариант на Galaxy Note 3 се очаква на пазара в края на март 2014

Бюджетен вариант на Galaxy Note 3 се очаква на пазара в края на март 2014

Потвърждават се информациите, че Samsung подготвя бюджетна версия на фаблета Galaxy Note 3. Според публикация в SamMobile, моделът Galaxy Note 3 Lite ще излезе на пазара през 12-тата седмица на 2014 г., т.е. в края на първото тримесечие.

Очаква се Samsung да покаже фаблета на Световния мобилен конгрес MWC 2014 в Барселона, в края на февруари. Твърди се, че устройството ще работи в мрежи 4G LTE.

Galaxy Note 3 Lite ще има номер N7505, което предполага, че моделът без поддръжка на LTE ще се нарича N7500 – по аналогия с Note 3 N9005, който поддържа LTE, и Note 3 N9000 без LTE.

Бюджетният таблетфон ще предложи течнокристален екран с диагонал 5,5 или 5,7 инча. Samsung вече е тествала прототипи на устройството с двата размера. Най-вероятно компанията ще предпочете варианта с 5,5-инчов екран.

Освен Galaxy Note 3 Lite корейският производител подготвя смартфон Galaxy Grand Lite. Очевидно Samsung ще следва тактика да пуска мини варианти на всичките си флагмански устройства, които отстъпват във функционално отношение, но за сметка на това имат по-привлекателна цена.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66963.html

Facebook става безинтересен за младежите

Младежите на възраст между 16 и 18 години са загубили интерес към Facebook, твърди европейско проучване

Младежите на възраст между 16 и 18 години са загубили интерес към Facebook, твърди европейско проучване

Напоследък Facebook губи аудитория сред подрастващите. Поредно изследване потвърждава тази тенденция – популярността на мрежата сред 16-18-годишните е минимална.

По данни на Global Social Media Impact Study много тийнейджъри на възраст от 16 до 18 години избират Instagram, Twitter, Snapchat и WhatsApp вместо Facebook. Главната причина за бягство от най-голямата социална мрежа е растящият брой възрастни потребители в нея, т.е. родители, сочат резултатите от проучването в осем европейски страни.

Нивото на сложност или недостатъчната функционалност на алтернативните услуги не възпират младите хора да ги ползват. Също така тази аудитория не се тревожи особено от въпроси, свързани с неприкосновеността и достъпа до данните й от външни хора или организации, разкрива проучването.

Младежите обикновено водят частни разговори, споделят лични снимки и видео клипове през Skype или мобилни приложения от рода на WhatsApp, докато при публикации във Facebook сработва психологическа цензура.

Популярността на Facebook [при тази възрастова група] не само пада – в действителност услугата за тях отдавна е в миналото, коментира Даниел Милър, ръководител на група изследователи от медицинския колеж към Лондонския университет.

Повечето анкетирани изпитват смущение дори само от факта, че могат да ги асоциират с Facebook. Докато навремето родителите се безпокояха от влизането на децата им във Facebook, сега децата се оплакват, че родителите им настояват да публикуват актуализации на живота си в мрежата, допълва Милър.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66962.html

Archos нахлува на пазара за смарт часовници

Смарт часовниците на Archos са изпълнени в стила на Pebble, но цената им е двойно по-ниска

Смарт часовниците на Archos са изпълнени в стила на Pebble, но цената им е двойно по-ниска

Френската компания Archos, един от популярните доставчици на таблети, планира инвазия на пазара за смарт часовници. Компанията ще представи първите си подобни устройства на изложението CES 2014 в Лас Вегас от 7 до 10 януари.

Умните часовници на Archos ще могат да взаимодействат със смартфони и таблети под управление на Android и iOS. Акцентът в разработката на новите устройства е поставен върху простотата и функционалността.

Предполага се, че притежателите на смарт часовници с френската марка ще виждат на тях различни уведомления и ще могат да управляват работата на медийния плейър и други приложения. Възможно е също часовникът да играе роля на фитнес асистент, който проследява физическата активност на потребителя.

Устройствата ще бъдат изпълнени в стила на Pebble – в момента един от най-популярните смарт часовници на пазара. Цената на Archos обаче ще е почти наполовина по-ниска – около $80, в сравнение със $150 за Pebble.

В допълнение, Archos ще покаже на CES 2014 компактни монитори за следене на показателите на организма. Устройството Blood Pressure Monitor ще мери кръвно налягане и сърдечен пулс. Activity Tracker пък отчита направените стъпки, изразходваните калории и други показатели.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66955.html

Zero Devices Z6C – превръща телевизора в Android компютър

В комплекта на ТВ приставката Zero Devices Z6C влиза контролер за игри

В комплекта на ТВ приставката Zero Devices Z6C влиза контролер за игри

Ново устройство на компанията Zero Devices превръща обикновения телевизор в умен панел с достъп до интернет. ТВ приставката Z6C стъпва на процесор Rockchip RK3188 с четири изчислителни ядра на база архитектура ARM Cortex-A9 и интегриран графичен контролер.

Устройството има 2 GB оперативна памет и 8 GB вградена флаш памет с възможност за разширение чрез карти памет с фомат microSD. Налични са три порта USB, както и един microUSB, благодарение на които към Z6C могат да се включват външни устройства за съхранение на данни и периферия от рода на клавиатури и мишки.

Zero Devices Z6C превръща обикновения телевизор в умен панел с достъп до интернет

Zero Devices Z6C превръща обикновения телевизор в умен панел с достъп до интернет

ТВ приставката се свързва към интернет през Ethernet мрежа или безжично чрез Wi-Fi по стандарта 802.11n. Устройството има също безжичен модул Bluetooth 4.0, инфрачервен интерфейс за дистанционно управление, интерфейси HDMI и SPDIF и гнездо за слушалки.

Zero Devices Z6C идва с предварително инсталирана операционна система Android 4.4.2 KitKat. В комплекта влиза контролер за игри. Цената на ТВ приставката все още не е известна.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66951.html

Audi залага на Android в колите си

Audi и Google вече работят над автомобилна информационно-развлекателна система на база Android

Audi и Google вече работят над автомобилна информационно-развлекателна система на база Android

Audi Group, част от немския автомобилен гигант Volkswagen, ще обедини усилия с Google за налагане на операционната система Android в колите. Очаква се инициативата да бъде обявена по време на изложението CES 2014 в Лас Вегас през януари, като в нея ще се включи и разработчикът на графични и мобилни процесори Nvidia.

В момента при операционните системи за автомобили доминират QNX и Windows. Все повече анализатори обаче прогнозират сериозен ръст в дела на Linux-базираните операционни системи.

Според публикация в Уол Стрийт Джърнъл, Audi и Google вече работят над автомобилна информационно-развлекателна система, в основата на която е Android. Към проекта ще бъдат привлечени и няколко други компании от автомобилната и ИТ индустрията, в частност Nvidia.

Партньорството цели да интегрира тясно платформата Android в автомобилите. Предполага се, че шофьорът и пътниците в салона ще могат да ползват навигационни, музикални и видеоуслуги.  Повече подробности за проекта ще бъдат разкрити на изложението CES 2014, което започва на 6 януари.

Абсолютен лидер на пазара за автомобилни операционни системи в момента е QNX с дял от над 53%. Второ място с почти наполовина по-малък дял държи Microsoft (27%). Анализаторската компания IHS обаче очаква бурен ръст на Linux в сегмента. След 7 години делът на Microsoft ще намалее до 18%, а QNX ще стагнира, заради неясната ситуация около собственика на платформата – BlackBerry.

Интерес към автомобилния пазар проявява и Apple. Много производители, вкл. BMW, Mercedes-Benz, General Motoros и Honda, вече работят с операционната система iOS. По-рано тази година, на конференцията WWDC 2013, Apple демонстрира технология „iOS in the Car”, която свързва iPhone и iPad с автомобилните мултимедийни центрове.

Стратегиите на Apple и Google за автомобилите са различни. Докато Apple залага на удобното взаимодействие на своите мобилни устройства с автомобилната електроника, то Google се стреми да интегрира Android в самата информационно-развлекателната система.

Големи са амбициите и на Nvidia към този сегмент от пазара. Чиповете на компанията вече се използват в 4,5 милиона коли. Към 2019 година Nvidia очаква нейните процесори да проникнат в 25 милиона автомобила.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66947.html

Спамът и фишингът продължават да намаляват

Нивото на спама като дял от цялата електронна поща  се колебае в границите 5,5-6,5%

Нивото на спама като дял от цялата електронна поща се колебае в границите 5,5-6,5%, по данни на Symantec

Напоследък спамът започна да намалява, в резултат на ефективното противодействие срещу разпространителите. Нов доклад на Symantec потвърждава тази позитивна тенденция.

Делът на спама в електронната поща е намалял до нива от 5,5-6,5% през ноември, сочи анализът. Главен източник на спам продължават да бъдат САЩ, откъдето се генерират 8,7% от всички нежелани е-писма. На второ място е Бразилия (6,4%), следвана от Русия (6,2%).

Най-много спам през ноември са получили жителите на Шри-Ланка – нивото там е достигнало 77,5% от цялата е-поща, твърди Symantec. Повечето нежелани е-писма рекламират порно сайтове и сайтове за запознанства (общо 71,2%). След тях по популярност се нарежда спамът с предложения за работа (16,5%) и рекламата на лекарства (8,8%).

Symantec отчита и намалена активност на фишърите. Докато през октомври всяко едно от 1135 писма е било фишинг, то през ноември този показател пада до 1 на 1311. Най-висока е концентрацията на фишинг съобщения в ЮАР – едно от всеки 486 писма е фишинг.

САЩ отново водят в класацията като най-голям разпространител на фишинг съобщения с дял от 31,7%, следвани от Великобритания с 16,2%. Повечето мошенически ресурси се представят като сайтове на финансови институции (74,8%) или като новинарски ресурси (20,3%).

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66946.html

Тим Кук заработил $4,25 милиона за една година

Тим Кук увеличи с малко доходите си като CEO на Apple през последната финансова година

Тим Кук увеличи с малко доходите си като CEO на Apple през последната година

Доходите на шефа на Apple Тим Кук за финансовата 2013 г. възлизат на 4,25 милиона долара, или с 1,9% повече спрямо 2012, става ясно от документи, подадени от компанията в Комисията по ценни книжа и борси (SEC).

Заплатата на Тим Кук възлиза на 1,4 милиона долара за финансовата 2013 година, приключила за Apple на 28 септември. Топ мениджърът е получил още 2,8 милиона долара като бонуси, но не и допълнителни постъпления от акции – дори напротив, лишил се от 7100 акции, заради спад в борсовата цена на Apple през годината.

Когато наследи Стив Джобс начело на Apple през август 2011 г., Тим Кук получи около един милион акции на компанията. Той ще може обаче да се разпорежда с ценните книжа на по-късен етап – с половината през 2016 г., а с останалите – през 2021 г., ако все още е на работа в Apple. Размерът на този пакет може да намалява в зависимост от състоянието на компанията.

За сравнение, друг топ мениджър на Apple – финансовият директор на компанията Питър Оппенхеймър – е заработил през последната финансова година 2,63 милиона долара, вкл. заплата от 866 хиляди долара и премия от 1,75 милиона долара.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66943.html

Sharp затваря соларен завод в Северен Уелс

„Неизбежни пазарни условия“ принудиха Sharp да затвори завод за слънчеви панели в Рексъм, Уелс

„Неизбежни пазарни условия“ принудиха Sharp да затвори завод за слънчеви панели в Рексъм, Уелс

Японската компания Sharp планира да затвори завода си за слънчеви панели в Рексъм, Северен Уелс. Производителят посочва като причина за този ход „неизбежни пазарни условия“.

Според съобщението, производството ще бъде преустановено през февруари 2014 г. В резултат на това 250 постоянни работници ще бъдат съкратени, а други 350 временни работници няма да получат подновяване на договорите си, предаде GreenTech.bg.

Шефът на компанията Хироши Сасаока коментира, че 30-процентният спад в цената на европейските слънчеви панели от началото на 2012 г. насам е превърнал производството на завода в Рексъм в неконкурентноспособна и неустойчива дейност.

„С искрено съжаление решихме да спрем производството на слънчеви панели в Рексъм. Нашите служители са най-големият ни капитал. Бяхме щастливи да имаме лоялни, работливи и мотивирани служители, откакто започнахме производство тук през 2004 г.”, допълва Сасаока.

Sharp ще продължи да произвежда микровълнови фурни в Обединеното кралство и ще проучи допълнителни възможности за местно производство на продукти.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66940.html

Xperia Z1 mini излиза на пазарите извън Япония

Xperia Z1 f предоставя 4,3-инчов екран с резолюция 1280х720 пиксела

Xperia Z1 f предоставя 4,3-инчов екран с резолюция 1280х720 пиксела

Мини версията на флагманският смартфон Sony Xperia Z1 ще излезе на пазарите извън Япония на 3 януари. Xperia Z1 mini дебютира в Япония на 19 декември под името Xperia Z1 f, а до броени дни се очаква в Китай на цена около 675 долара с кодовото име i3.

Новият модел се отличава от оригинала само по умаления екран и по-слабата батерия. Засега не са известни конкретни дати за пускане на Xperia Z1 mini на други пазари освен Япония и Китай.

Xperia Z1 f предоставя 4,3-инчов екран с резолюция 1280х720 пиксела и батерия с капацитет 2300 мАч. За сравнение, големият Xperia Z1 има 5-инчов екран с резолюция 1920х1080 пиксела (Full HD) и батерия 3000 мАч.

И двете устройства стъпват на едночипова система (SoC) Qualcomm Snapdragon 800 с тактова честота 2,2 GHz и графично ядро Adreno 330, допълнени с 2 GB оперативна памет, 16 GB вградена флаш памет и камера с резолюция 20,7 мегапиксела.

Търсенето на Xperia Z1 f е високо в Япония. Смартфонът дори изпреварва по продажби Apple iPhone 5S и други популярни марки смартфони.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-66938.html