Месечни архиви: January 2014

AMD обяви сървърен ARM процесор Opteron A1100

Серията Opteron A1100 включва 4- или 8-ядрени процесори с ARM Cortex-A57

Серията AMD Opteron A1100 включва 4- или 8-ядрени сървърни процесори на база ARM Cortex-A57

AMD демонстрира цялостна развойна платформа за първия 64-битов ARM-базиран сървърен чип, произведен по 28-нанометров процес.

На форума Open Compute Summit V в Сан Хосе, Калифорния компанията разпространи мостри от ARM-базирания процесор, наречен Opteron A1100 Серия, заедно с развойна платформа – дънна платка и пълен софтуерен пакет.

Освен това AMD обяви нов дизайн за микро-сървър на база Opteron A-серия, с който дава тласък на проекта за отворени изчислителни среди (Open Compute Project).

Мостри от процесора AMD Opteron A-Серия с кодово име Seattle ще бъдат доставени на интеграторите през настоящето тримесечие заедно с платформа за разработка на софтуер за ARM–базирания сървърен чип.

Серията Opteron A1100 включва 4- или 8-ядрени процесори с ARM Cortex-A57, до 4 MB поделена L2 и 8 MB поделена L3 кеш памет, конфигурируеми двойни канали за DDR3 или DDR4 памети с ECC, до 4 модула памет, 8 шини PCI-Express Gen 3 I/O, 8 порта Serial ATA 3, два порта 10 Gigabit Ethernet, технология за сигурност ARM TrustZone и копроцесори за криптиране и компресия на данни.

Развойната платформа за AMD Opteron A-Серия ще бъде подкрепена от широка гама инструменти и софтуер, вкл. стандартно UEFI стартиране и Linux среди, базирани на проекта Fedora, който е спонсориран от Red Hat.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67998.html

Завършилите ИТ у нас се осигуряват на над 1000 лв.

Среден месечен осигурителен доход над 1000 лева имат завършилите Информатика и компютърни науки

Среден месечен осигурителен доход над 1000 лева имат завършилите Информатика и компютърни науки

Близо 25% от завършилите висше образование в България през последните 5 години не се осигуряват в страната, според новото издание на рейтинговата система на ВУЗ-овете, представено днес от МОН.

Делът на безработните сред завършилите е 4,15%, а средният им осигурителен доход е близо 868 лева. По-малко от половината (46%) наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) се наблюдава сред завършилите в професионалните направления Медицина, Фармация, Стоматология и Военно дело. Студентите в тези направления, наред със студентите по Право, имат и най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование (над 5,30).

Сред завършилите най-масовото професионално направление Икономика (с над 60 хиляди студенти) безработицата достига 4,5%, делът на заемащите позиции, за които се изисква висше образование, е 37%, а средният осигурителен доход е 871 лева.

Среден месечен осигурителен доход над 1000 лева имат завършилите 10 професионални направления, сред които Военно дело, Информатика и компютърни науки, Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, Математика, Обществено здраве, Медицина, Комуникационна и компютърна техника, Политически науки, Металургия, Електротехника, Електроника и автоматика.

20 висши училища имат водещи или ексклузивни позиции в поне едно от съществуващите 52 професионални направления в рейтинговата система. С лидерски позиции в 18 професионални направления е Софийският университет „Св. Климент Охридски”.

Оповестеното днес трето издание на Рейтинговата система потвърждава наличието на големи различия в средните нива на доходи, безработица и приложение на придобитото висше образование, в зависимост от завършеното професионално направление и висше училище.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67996.html

Мини-фаблет Lumia 1520 се очаква през април

Шпионски снимки на Lumia 1520V изтекоха в китайския интернет

Шпионски снимки на мини-фаблета Lumia 1520V изтекоха в китайското интернет пространство

Nokia планира да пусне мини версия на фаблета Lumia 1520 през април. По всяка вероятност, устройството с 4,45-инчов екран ще дебютира на Световния мобилен конгрес в Барселона, в края на февруари.

Финландската компания, която продаде мобилния си бизнес на Microsoft, вече е изпратила покани за презентация на 24 февруари. Очаква се Nokia да представи компактния модел Lumia 1520V.

Шпионски снимки на устройството изтекоха в китайския интернет. Макар и с недобро качество, те дават представа за размерите на модела, в сравнение с iPhone и 6-инчовия фаблет Lumia 1520.

По непотвърдена официално информация, Lumia 1520V ще има 4,45-инчов екран с резолюция 1280х768 пиксела, батерия 2370 мАч, оперативна памет 2 GB и вградена флаш памет 32 GB, слот за карти microSD и 14-мегапикселова камера PureView.

Предполага се, че продажбите на Lumia 1520V ще започнат през април. Цената на мини фаблета и пазарите, на които ще се продава, все още не са известни.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67992.html

ИТ спецовете в САЩ взимат средно по $88 000 на година

ИТ специалистите очакват повече старание от работодателите си, ако искат да ги задържат

ИТ специалистите очакват повече старание от работодателите си

Средната заплата на ИТ специалистите в САЩ възлиза на $87 811 за миналата година, сочи проучване на Dice.

Данните са оптимистични – наблюдава се ръст на заплатите и бонусите, по-бързо се откриват работни места, отколкото се заемат, а нивото на безработица в сектора е изключително ниско.

Над половината (54%) от ИТ спецовете са доволни от своята работа, което обаче е с 3% по-малко спрямо предходната година. 64% от анкетираните вярват, че могат да си намерят нова и по-подходяща работа.

Специалистите са на мнение, че работодателите трябва да се стараят повече, за да задържат своя квалифициран персонал. Един от начините за стимулиране е увеличението на заплатите.

През 2013 година средната заплата в САЩ е била $87 811, което е с 2,6% повече спрямо предходната година. Най-висок е бил ръстът през 2012 г., когато заплатите на ИТ спецовете са се увеличили с 5,3%.

За девета година поред заплатите в технологичния сектор растат, в частност на специалистите с опит от една по пет години, докато професионалистите с по-голям стаж разчитат на бонуси – 34% от анкетираните са получили средно по $9323 премия през 2013 г.

Най-големи са бонусите в компаниите от Силициевата долина, като средният им годишен размер достига $12 458. Средната годишна заплата на ИТ спецовете в долината също е по-висока и възлиза на $108 603 през 2013 г.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67990.html

Големите данни могат да осигурят растеж на ЕС

Големите данни имат потенциал да осигурят растеж от над 200 млрд. евро до края на десетилетието (източник: Варшавски институт за икономически изследвания)

Големите данни имат потенциал да осигурят растеж от над 200 млрд. евро до края на десетилетието
(източник: Варшавски институт за икономически изследвания)

Преходът към решения, основани на данни, може да допринесе с 206 милиарда евро към европейската икономика до 2020 г., или увеличение от 1,9% на европейския брутен вътрешен продукт, сочи нов доклад, разпространен от Microsoft.

Увеличението на приходите ще бъде усетено във всички 28 държави-членки на ЕС, като се очаква растеж от 2% в субрегионалния БВП за Северна Европа, 1,9% в новите държави-членки и 1,6% в Южна Европа. Икономическите сектори, за които се смята, че ще спечелят най-много, са търговията (47 млрд. евро), производството (45 млрд. евро), публичната администрация (27 млрд. евро) и здравеопазването (10 млрд. евро).

Докладът „Големи бази данни и данни с отворен достъп в Европа – двигател на растежа или пропусната възможност?” е изготвен от Варшавския институт за икономически изследвания и стъпва на възходящ макроикономически модел BOUDICA, който включва подробни данни за европейската икономика, извлечени от базата данни на Евростат.

Значителният потенциал на данните с отворен достъп и големите бази данни за по-ефективни и прозрачни услуги в публичния сектор е друга констатация на доклада. Такива са например мобилните приложения, които позволяват на живеещите в градовете лесно да планират своите пътувания с обществения транспорт, както и предоставянето на информация относно мерки за спестяване на енергия, подходящи за дома.

Малките и средни предприятия и предприемачите също могат да се възползват от по-голям достъп до финансиране и пазари, както и от подобрена ефективност на бизнес процесите, предлагани от данните с отворен достъп и големите бази данни.

Докладът насърчава политиците да работят заедно на ниво ЕС ниво за инициативи като укрепване на единния цифров пазар чрез хармонизирането на регламенти и стандарти в тази сфера. „Европа може да спечели много от увеличаване на иновациите и растежа като насочи усилията си върху данните с отворен достъп и големите бази данни”, смята председателят на Варшавския институт за икономически изследвания и автор на доклада – Мачей Буковски.

„На равнището на ЕС, създаването на истински единен цифров пазар ще намали бариерите за навлизане на големите бази данни, което ще позволи по-лесно създаване на универсални, общоевропейски ИКТ решения с по-ниски разходи за потребителите и публичния сектор. Предизвикателството е да се включат данните с отворен достъп и големите бази данни в по-широката програма за реформи за Европа”, коментира Буковски.

Данните с отворен достъп и големите бази данни ще отключат нов растеж, нови работни места и нови възможности за всички европейци чрез намаляване на разходите, реализиране на икономии от мащаба и по-лесен достъп до технологичните иновации, заяви Ян Мюлфайт, председател на Microsoft за Европа.

Той дава за пример проекта „Транспорт за Манчестър”, който използва Windows Azure, за да хоства нова платформа за данни с отворен достъп в реално време, която помага на пътниците по-добре да планират пътуването си.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67987.html

France 24 минава на HD в партньорство с Ericsson

През втората половина на годината France 24 планира да премине към HD

През втората половина на годината France 24 планира да премине към HD

Телевизионният канал France 24 поднови партньорството си с шведския доставчик на оборудване Ericsson за период от 5 години.

Договорът включва цялостна поддръжка и интегриране на ново оборудване за телевизионно излъчване, включващо HD системи за 5 студиа, с цел подобряване на качеството на услугите.

Ericsson ще проведе и специфично техническо обучение на служителите за работа с новата технология. Компанията спечели публичния конкурс, проведен от канала за международни новини и актуални събития.

France 24 планира разполагане на модерно оборудване, вкл. нови контролни помещения и HD студия. Каналът излъчва новини 24/7 до 250 милиона домакинства по целия свят на френски, английски и арабски.

През втората половина на годината France 24 планира да премине към HD, което ще изисква пълна модернизация на петте студиа и производствените системи през следващите месеци. Ericsson е разработила специален план за обучение, което ще продължи през цялата 2014 г.

Договорът с France 24 засилва влиянието на Ericsson в Европа и Франция в областта на управляваните услуги за телевизионни канали, коментираха от шведската компания.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67971.html

Е-търговията у нас е сред най-бързо растящите в Европа

дно на всеки 6,5 евро, изхарчено в Европа, е с карта Visa, заяви Никола Хус

Eдно на всеки 6,5 евро, изхарчени в Европа, е с карта Visa, заяви главният изпълнителен директор Никола Хус

Електронните разплащания в България отчитат стабилен ръст през 2013 г., по данни на технологичната компания Visa Европа, представени на пресконференция в София.

Обемът на изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, нараства с 27% на годишна база и надхвърля 1,148 млрд. евро.

Генерираният оборот на българския пазар се дължи на нарастващия брой транзакции на POS терминали. Те достигат 30 млн. и отчитат повишение от 30% в сравнение с 2012 г. Средната стойност на една транзакция с карта Visa спада с 2,7% до 38,4 евро.

Онлайн разплащанията с карти Visa при търговци, обслужвани от български банки, възлизат на 167 млн. евро, отчитайки почти 92% ръст през 2013 г. Стабилният растеж на e-търговията в България е сред най-големите в цяла Европа за периода.

„Visa генерира големи обеми – броят на издадените карти е приблизително равен на населението на Европа (500 млн.), а 1 на всеки 6,5 евро, изхарчени на континента, е с карта Visa”, заяви Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа.

Компанията планира да разшири портфолиото от методи за разплащания с оглед растежа на мобилната и дигитална търговия. Електронните разплащания насърчават търговията, заменят неефективните и скъпи за управление пари в брой и намаляват сивата икономика, посочи Хус.

Visa въведе усъвършенствана система за сигурност на българския пазар – Verified by Visa, която защитава картата на потребителя от неоторизирана употреба. През 2013 г. компанията въведе у нас и технологията за безконтактни разплащания, която позволява на картодържателите да извършват малки покупки само чрез приближаване на своята карта към безконтактния четец на POS терминала.

Безконтактните плащания надминават очакванията в много европейски пазари и бързо се разрастват. Държавите, които предлагат безконтактни технологии, са два пъти повече в сравнение със същия период на изминалата година.

Броят на извършените безконтактни транзакции е тройно по-висок, а този на внедрените терминали – удвоен. В същото време, 62 проекта за мобилни безконтактни плащания са вече реалност или предстои да стартират в Европа. Visa очаква безконтактните технологии да навлязат масово у нас през 2014 г.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67963.html

Acer Iconia B1-720 – компактен таблет на достъпна цена

Iconia B-720 се отличава с компактни размери и готовност за работа с Android KitKat 4.4

Iconia B1-720 се отличава с компактни размери и готовност за работа с Android KitKat 4.4

Компютърният производител Acer представи в началото на януари по време на CES 2014 в Лас Вегас бюджетния таблет Iconia B1-720. Сега моделът е достъпен за покупки в Европа на цена от 129 евро.

Acer позиционира Iconia B1-720 като „перфектния семеен приятел” и наистина това е един доста приличен продукт. Устройството е компактно, със 7-инчов екран с резолюция 1024×600 пиксела и разчита на двуядрен процесор MediaTek с тактова честота 1,3 GHz.

Налични са 1GB RAM памет и 16GB вградена флаш памет, която може да се разширява до 32 GB. Устройството разполага с уеб камера и безжични модули 3G и Wi-Fi, а батерията осигурява до 5 часа време за автономна работа.

Освен привлекателната цена и добри технически характеристики, Acer Iconia B1-720 ще бъде готов за ъпдейт до най-новата операционна система Android KitKat 4.4 в близките месеци, най-вероятно през май.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67959.html

Magic Photo Enhancer – подобрява фотографиите

Високата степен на автоматизация спестява време за обработка на снимките и улеснява начинаещите потребители

Високата степен на автоматизация спестява време за обработка на снимките и улеснява начинаещите потребители

Magic Photo Enhancer е интуитивен софтуер за разкрасяване на снимки дори от начинаещи фотографи. Програмата ще бъде от полза за всеки, който не се задоволя просто с разглеждане на заснетите снимки на компютър, а желае да подобри вида им.

Високата степен на автоматизация в работата на Magic Photo Enhancer спестява време за обработка на снимките, от една страна, а от друга помага на потребители, които нямат необходимите умения за ръчни манипулации с изображенията.

Интерфейсът на приложението е интуитивен и дружелюбен, като от потребителя се иска само да избере файловете за обработка и папките, в които да се постави подобреното изображение. Умалените изображения (thumbnails) на всички избрани графични обекти се показват в главния прозорец. След натискане на бутона Start, програмата автоматично извършва необходимите обработки.

Magic Photo Enhancer прави изображенията по-ярки, с по-живи цветове, досущ като професионалните снимки. Ограничена версия на програмата с възможност за обработка на до 200 снимки струва 7,5 долара. Неограничената версия струва 35,5 долара.

Даунлоуд: Magic Photo Enhancer

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67957.html

Награда Entrepregirl 2014 дава шанс на момичета с идеи

„Всички заедно трябва да преодолеем стереотипите за това кое е „мъжка” и кое „женска” сфера на образование и професия”, заяви Саша Безуханова

„Всички заедно трябва да преодолеем стереотипите за това кое е „мъжка” и кое „женска” сфера на образование и професия”, заяви Саша Безуханова

Момичета на възраст между 16 и 23 години ще могат да се включат с предприемачески идеи в конкурс за награда Entrepregirl 2014.

Наградата е лична инициатива на Саша Безуханова, основател на Български център на жените в технологиите и председател на борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт България. Нейният стремеж е да развива предприемаческата култура в България, както и да насърчава все повече момичета да се насочват към света на бизнеса и технологиите.

Entrepregirl 2014 е вдъхновена от наградата Digital Woman of Europe 2013, която Саша Безуханова получи от вицепрезидента на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика Нели Круз по време на форумa ICT2013 – Digital Agenda for Europe през ноември 2013 г.

„Всички заедно трябва да преодолеем стереотипите за това кое е „мъжка” и кое „женска” сфера на образование и професия. Защото мечтите нямат пол”, е посланието на Саша Безуханова към участничките.

Конкурсът приема идеи от 29 януари до 4 март. Те ще бъдат оценявани както от Саша Безуханова, така и от други изявени личности от света на предприемачеството – Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria; Даниел Томов, съосновател на Eleven Accelerator Venture Fund; Радостина Бойчева, председател на ABLE Bulgaria, и др.

Победителката в конкурса ще бъде обявена на 10 март 2014. Наградата Entrepregirl включва стипендия за алтернативната ЕмБиЕй (аMBA) програма на Бизнес института за предприемачи (The Business Institute), едногодишно менторство и членство в Български център на жените в технологиите (BCWT).

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-67951.html