Месечни архиви: February 2014

Пощите въвеждат електронен фиш за тото

Журналистът Борислав Лазаров от БТВ (вляво) получи тото-фиш и попълни комбинация от цифри за предстоящото теглене на тираж

Журналистът Борислав Лазаров от БТВ попълва комбинация за предстоящото теглене на тираж

Шест станции на „Български пощи” ЕАД вече предлагат услуги на спортния тотализатор. Те са в столичните квартали Гео Милев, Люлин и Надежда, както и в градовете Ихтиман, Елин Пелин и Костенец.

До този момент 108 пощенски станции са лицензирани да предоставят услуги на Българския спортен тотализатор (БТС) и се очаква дейността в тях да започне в началото на март, съобщиха от МТИТС.

От днес е достъпна и услугата електронен фиш, която пести време както на клиентите, така и на служителите на пощите, подчерта заместник-министър Георги Тодоров. Вместо да попълва талон на ръка, човек може да каже цифрите и да получи готов фиш с холограмен стикер.

Фишовете ще са обработват с помощта на терминали, инсталирани на гишетата на „Български пощи”. В станциите ще бъдат изплащани и печалби до 200 лв.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68839.html

Агра 2014: Wi-Fi и LED помагат на фермерите

Елитни породи животни и технологии за тяхното отглеждане ще бъдат показани на „Агра 2014” в Пловдив

Елитни породи животни и технологии за тяхното отглеждане ще бъдат показани на „Агра 2014” в Пловдив

Безжични, LED и други актуални технологии подпомагат фермерите в отглеждането на животни. Иновации в тази област ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра” в Пловдивския панаир от 4 до 8 март.

Система за откриване на разгонени животни чрез Wi-Fi e включена в експозицията на „ГВ Агри”. Оборудването помага да се подобри плодовитостта на крави и юници. Датчици засичат промените в поведението на животните и сигнализират кога е най-подходящият момент за зачеване. Данните са достъпни на смартфон, таблет или лаптоп.

Сред другите иновации, очаквани на „Агра 2014”, е системата eHeat, която поддържа оптимална температура в боксовете на прасенцата чрез софтуер, вграден в отоплителния панел. Икономичното решение ще бъде представено от датската компания „Animal Care ApS”, съобщиха от панаира.

Икономично LED осветление за кравеферми е иновация от световен мащаб, с чиято помощ денят се удължава с 8 часа, а това повишава продуктивността и подобрява състоянието на кравите. Решението ще може да се види на щанда на „Алфа-микс” заедно с друга иновация – мобилна доилна машина, подходяща за малки семейни ферми. Осветителна технология за стимулиране на добива на мляко е изобретила и фирма „Ира-Д”.

Точно и икономично дозиране на храната за животни осигурява системата  Siloking Wireless. Новият безжичен терминал се използва за управление на смесители и разпределители на фураж. Технологията ще бъде представена от „Марпекс агро”, Русе.

Очаква се над 30 000 посетители от страната и чужбина да разгледат експозициите на компании от 22 държави по време на „Aгра 2014” в Международен панаир Пловдив.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68836.html

Трансграничното застраховане остава голям проблем в ЕС

Само ограничен брой потребители могат да купуват застрахователни продукти в други държави на ЕС

Само ограничен брой потребители могат да купуват застрахователни продукти в други държави на ЕС

Експертна група, създадена от Европейската комисия, представи подробен доклад за препятствията пред търговията между държавите членки в областта на застрахователното право.

Констатацията е, че различията в законодателствата в областта на договорното право възпрепятстват трансграничното предлагане на застрахователни продукти, като увеличават разходите, създават правна несигурност и затрудняват потребителите и предприятията при сключване на застраховки в други държави — членки на ЕС.

Понастоящем на гражданин, който се мести да работи в друга държава от ЕС, може да се наложи да сключи нова автомобилна застрахователна полица или да срещне проблеми с признаването на осигурителните си права по частен пенсионен план, към който е записан в държавата си на произход.

По подобен начин на дружествата с клонове в няколко държави от ЕС може да се наложи да сключат отделни полици при различни условия в различните страни вместо една обща полица за цялата им дейност в ЕС.

„Повече от 20 години след изграждане на единния ни пазар трансграничната търговия в застрахователния сектор далеч не е безпроблемна”, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието.

Реалността е следната: само ограничен брой потребители могат да купуват застрахователни продукти в други държави, като само 0,6% от всички застрахователни премии за моторни превозни средства и 2,8% от застрахователните премии за имущество се предлагат за целия ЕС.

Европейската комисия ще предприеме последващи действия по доклада чрез консултация с потребители, предприятия и застрахователния сектор относно възможни решения.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68832.html

OfficeExpress атакува ИТ пазара с ниски цени

Доставчикът на офис техника и услуги OfficeExpress се активизира на ИТ пазара с агресивно ниски цени. Предложенията на компанията включват компютри, смартфони, принтери и други устройства на едни от най-ниските цени у нас.

19,5-инчов LED монитор на Acer се предлага от OfficeExpress за 162 лв. с ДДС

19,5-инчов LED монитор на Acer се предлага от OfficeExpress за 162 лв. с ДДС

Сред най-евтините оферти е 15,6-инчов лаптоп HP на цена от 576 лева с ДДС. Моделът HP 15-d051su има интелски процесор на 2 GHz, оперативна памет 4 GB и твърд диск 750 GB.

При мониторите привлича Acer G206HQLCb, който предоставя 19,5-инчов екран по технология LED. Моделът се предлага от търговеца за 162 лева с ДДС.

На атрактивна цена се продава таблет Privileg MID-72C. Моделът работи под управление на Android, има 7-инчов екран 800×480 пиксела, 1 GB RAM, 8 GB сторидж и Wi-Fi модул, като цената му е 154,80 лв. с ДДС.

Хитът при принтерите е LED моделът Xerox Phaser 3010. Устройството поддържа резолюция 1200х1200 dpi и скорост 20 стр./мин. Предлага се на цена 106,80 лв. с ДДС.

Подобни оферти важат само при плащане в брой или авансово по банков път, като промоцията тече до 10 март, уточнява търговецът. Предлагат се и много други устройства с ниски цени, като например външен USB сторидж с капацитет 1 TB на цена от 108 лв. с ДДС и USB флашка 32 GB за 35 лв. с ДДС.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68829.html

Германия ще ни помага в дуалното обучение

8,6 млн. лв. ще подпомогнат въвеждането на дуалната система, съобщи Анелия Клисарова

8,6 млн. лв. ще подпомогнат въвеждането на дуалната система, съобщи Анелия Клисарова

Експерти на Института по професионално образование в Германия ще ни помогнат при промените в законодателството и подготовката на програмите и стандартите за въвеждане на дуално обучение, съобщи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Анализите ясно показват, че завършилите образование нямат квалификация и компетентности, които са необходими на бизнеса и това важи както за средното, така и за висшето образование.

На практика се получава така, че едновременно има и безработни, но има и незаети работни места, посочи Клисарова пред участниците на „Енергетика, търговия и дуално обучение”, организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара.

Още през тази година е увеличен единният разходен стандарт за професионалните гимназии. Заедно с това от допълнителните 100 млн. лева от държавния бюджет, 8,6 млн. лв. ще отидат за стимулиране на въвеждането на дуалната система, а преходът от училището към работното място ще бъде плавен, припомни министър Клисарова. Това ще даде и спокойствие на учениците по отношение за първото им работно място.

„Очакваме помощ [от бизнеса] в разработването на учебните планове и учебните програми, така че да отговарят на изискванията на бизнеса, очакваме съдействие за необходимите работни места, където ще се провежда това обучение, в подготовката на наставниците, както и в повишаване на квалификацията на учителите от професионалните гимназии във връзка с новите технологии, които вие развивате”, каза Клисарова.

По нейните думи, образователните институции и бизнесът заедно трябва да определят план-приема за професионалните гимназии и също така заедно да решат от какви професии и какви компетентности на учениците бизнесът има необходимост.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68827.html

Boeing Black – смартфон с безкомпромисна защита

Boeing Black ще се произвежда в САЩ, а продажбите ще започнат наесен

Boeing Black ще се произвежда в САЩ, а продажбите ще започнат наесен

Авиационният гигант Boeing демонстрира умения и в областта на смартфоните. Компанията, известна със самолетите и военната си техника, създаде мобилно устройство Boeing Black, което се отличава с повишена защита срещу външно проникване и проследяване.

Смартфонът е проектиран според изискванията за сигурност на тайните служби и има значително по-високо ниво на защита на данните от масово достъпните устройства на пазара.

Компонентите на Boeing Black не подлежат на ремонт или замяна. Всеки опит за ремонт води до унищожаване на съдържанието в паметта на смартфона, след което той става негоден за по-нататъшна употреба.

Boeing Black е проектиран според изискванията за сигурност на тайните служби

Boeing Black е проектиран според изискванията за сигурност на тайните служби

Boeing Black работи под управление на версия на Android, модифицирана с оглед на изискванията за безкомпромисна сигурност. Устройството стъпва на двуядрен процесор с тактова честота 1,2 GHZ на база архитектура ARM Cortex A9 и има 4,3-инчов сензорен екран с резолюция qHD (540×960 пиксела).

Налични са два слота за SIM карти, съответно за работа с правителствени и комерсиални мрежи по стандартите GSM, WCDMA и LTE. Осигурена е също поддръжка на Bluetooth 2.1.

Предвидени са възможности за включване на допълнителни сензори, батерия, слънчев панел и модул за спътникова връзка. Защитата на данните в паметта се извършва от хардуер и софтуер по стандарта FIPS 140-2, чрез кодиране на файловете, функция Secure Boot и др.

Вградената памет може да се разширява чрез слот за карти памет microSD. Налични са още порт microUSB и интерфейс PDMI. Смартфонът тежи 170 грама заедно с батерията с капацитет 1590 мАч.

Според предварителните информации, Boeing Black ще се произвежда в САЩ, а продажбите ще започнат наесен. Цената на смартфона засега не е известна.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68815.html

Windows 8 води по уязвимости сред платформите на Microsoft

Уязвимостите в Windows са се удвоили през миналата година, като начело по този показател е новата версия 8, твърди изследване на Secunia. Експертите по сигурност са открили общо над 350 уязвимости в Windows XP, Windows 7 и Windows 8 през 2013 г. Въпреки подобренията, направени от Microsoft, на практика уязвимостите са се удвоили спрямо 2012 г.

1261 дупки в сигурността са открити в Windows 8, приложенията на Microsoft и в тези от трети страни през 2013 г. (източник: Secunia)

1261 дупки в сигурността са открити в Windows 8, приложенията на Microsoft и тези от външни разработчици през 2013 г. (източник: Secunia)

В Windows 7 са открити 102 уязвимости, докато през предходната година броят им беше 50. При Windows XP се наблюдава ръст на дупките в сигурността от 49 на 99. Windows 8 обаче държи първенството с най-много уязвимости сред актуалните платформи на Microsoft – броят им е 156 през миналата година.

И все пак, не самата платформа е толкова виновна, колкото интеграцията на Adobe Flash Player и Internet Explorer в нея, които са основните причинители на проблеми с модерната система. IE 10, който е браузърът по подразбиране в Windows 8, идва с вградена поддръжка на Flash Player, което означава, че Microsoft трябва да работи тясно с Adobe и да пуска обновления на сигурността за браузъра, когато бъде открита дупка в него.

В общата статистика, която обхваща операционната система, приложенията на Microsoft и приложенията от т.нар. трети страни, отново лидер е платформата Windows 8 с открити 1261 дупки в сигурността.

Добрата новина е, че Microsoft е успяла да се справи с повечето проблеми, преди да бъдат експлоатирани от хакерите. Много малък брой потребители са атакувани преди Microsoft да пусне кръпки за уязвимостите, а Windows 8 продължава да се счита за най-сигурната платформа на компанията.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68813.html

Служителите над 55 години са най-ангажирани

Ангажираността на служителите варира при различните поколения, сочи проучване на Aon Hewitt

Всяко поколение има своите специфики на пазара на труда, сочи проучване на Aon Hewitt

Ангажираността и удовлетвореността на служителите, родени в годините между 1979 и 1997 (т.нар. поколение Y), се управляват най-трудно, сочи международно проучване на Aon Hewitt, огласено днес. Представителите на Y поколението са израснали в години на финансов бум, свикнали са да получават моментално признание и възнаграждение. Добри са в извършването на няколко задачи едновременно и имат добре изразени технически способности. За това поколение определящи и най-важни са фактори като кариерни възможности, комуникация, репутация на компанията, заплащане и работни процеси.

Най-ангажирани не само в България, но и в страните от Централна и Източна Европа са служителите над 55-годишна възраст или т.нар. поколение на бейби-бумърите (1946–1964). Класацията по ангажираност се води от българските и румънските служители в тази възрастова група.

Най-ангажирани не само в България, но и в страните от Централна и Източна Европа са служителите над 55-годишна възраст

Най-ангажирани не само в България, но и в страните от Централна и Източна Европа са служителите над 55-годишна възраст

Като основни фактори за удовлетвореност поколението на над 55-годишните посочва кариерните възможности, комуникацията, управлението на представянето, репутацията на компанията, но и признанието, което получават за труда си. Представителите на това поколение са в най-голяма степен „отборни играчи”, докато наследниците им от поколението X (1965–1978) основно разчитат на себе си.

При работодателите в България средното ниво на ангажираност е 54%, като при най-добрите достига до 84%. Според методологията на Aon Hewitt, компаниите се разпределят в няколко зони:

Деструктивна зона: При компаниите, които се намират в нея, ниското ниво на ангажираност значително затруднява постигането на бизнес целите. В тези компании си струва да се преосмислят практиките за управление на човешките ресурси (ЧР).

Неутрална зона: Компаниите постигат добри бизнес резултати, които биха могли да се увеличат с по-фина настройка на практиките при управление на ЧР.

Зона на успеха: Ангажираността на служителите безспорно определя бизнес резултатите и успеха. Препоръчително е компаниите да се фокусират върху поддържане на настоящите постижения, съветват експертите на Aon Hewitt.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68810.html

AMD FirePro R5000 осигурява облачна 3D обработка

AMD FirePro R5000 GPU осигурява истинска 3D, многомониторна настолна работа по стандартни IP мрежи

AMD FirePro R5000 GPU осигурява истинска 3D, многомониторна настолна работа по стандартни IP мрежи

AMD обяви, че отдалеченото графично решение FirePro R5000 е напълно тествано и сертифицирано за софтуерните пакети на Autodesk, Bentley, Dassault Systemes и Siemens PLM.

AMD FirePro R5000 обединява професионален графичен процесор (GPU) и хост процесор Teradici TERA2240 PCoIP в еднослотова PCI Express 3.0 карта. Решението може да се ползва отдалечено (в облака) при работа с приложения от водещите производители на CAD/CAE/CAM софтуер.

„С отдалечената графика AMD FirePro R5000 даваме възможност на професионалистите – дизайнери и инженери – да работят ефективно и по-продуктивно в облачна среда”, коментира Дейвид Къмингс, старши директор и управител на поделението за професионална графика в AMD.

Мобилните потребители могат да ползват Teradici PCoIP Software Clients и Zero Clients от отдалечена работна станция за достъп до висока производителност в предприятието.

AMD FirePro R5000 GPU осигурява истинска 3D, многомониторна настолна работа по стандартни IP мрежи с доказана технология на пренос и компресия на данните. Поддържа работа с до 4 отдалечени отдалечени дисплеи с резолюция 1920×1200 на потребител със съвместимо „zero client” устройство, или с пуснатия наскоро софтуерен клиент от Teradici.

Изчислителната среда е защитена, с криптиран пренос на данни и предаване само на пиксели между AMD FirePro R5000 и нулевия клиент на всяко потребителско бюро. Решението е тествано и сертифицирано също за използване с HP t310 Zero Client, HP Z420 и Z620 станции.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68807.html

ЕК ще „дърпа ушите” на мобилните доставчици

Заблуждаването на потребители очевидно е погрешен бизнес модел и също така е в противоречие с духа на правилата на ЕС за защита на потребителите”, заяви Вивиан Рединг

Заблуждаването на потребители очевидно е погрешен бизнес модел и противоречи на правилата на ЕС за защита на потребителите, заяви Вивиан Рединг

Европейският пазар на онлайн и мобилни игри и приложения процъфтява. В тази индустрия са заети над 1 милион души и се очаква стойността й през следващите пет години да достигне 63 млрд. евро, съобщи Европейската комисия.

Според външно проучване на Bitkom (асоциация, представляваща сектора на далекосъобщенията и ИКТ в Германия), само в Германия приходите от покупки в приложения са се удвоили между 2012 и 2013 г., достигайки 240 млн. евро. Над един милион от клиентите са деца и младежи на възраст между 10 и 19 години.

По данни от платформата за анализ на мобилни приложения Distimo, източник на около 80% от приходите на доставчиците — оценявани на над 10 млрд. евро годишно — са покупки, направени от потребителите в рамките на самото приложение („покупки в приложение”), за да получат достъп до специално съдържание или функции.

В момента над 50% от онлайн игрите на пазара на ЕС са рекламирани като „безплатни”, въпреки че те често са свързани с понякога скъпи покупки в приложенията. Често потребителите не осъзнават, че харчат пари, тъй като плащанията с техните кредитни карти се извършват автоматично. Децата са особено уязвими от продажбата на „безплатни за изтегляне” игри, които обаче не са „безплатни за игра”.

В отговор на оплаквания от цяла Европа днес и утре (27 и 28 февруари) Европейската комисия ще се срещне с представители на национални правоприлагащи органи и на големи технологични компании, за да се обсъдят тези проблеми. От предприятията в сектора ще бъде поискано да се ангажират с предлагане на решения в ясен срок, за да се осигури подходяща защита на потребителите на мобилни приложения.

„За да може секторът да реализира своя потенциал, потребителите трябва да имат доверие в новите продукти. Заблуждаването на потребители очевидно е погрешен бизнес модел и също така е в противоречие с духа на правилата на ЕС за защита на потребителите”, заяви Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия и комисар на ЕС по въпросите на правосъдието.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-68806.html