Месечни архиви: March 2014

Ricoh SG 3120B SFNw – първи в света MFD на батерия

Ricoh SG 3120B SFNw може да работи както захранван от електрическата мрежа, така и на батерия

Ricoh SG 3120B SFNw може да работи както захранван от електрическата мрежа, така и на батерия

Ricoh пусна първото в света мултифункционално устройство (MFD), което може да работи на батерия. Моделът SG 3120B SFNw е от типа „четири в едно” – принтер, копир, скенер и факс.

Ricoh SG 3120B SFNw е предназначен за използване в помещения с недостиг на електрически контакти или с голямо разстояние между тях – например отдалечени складове. Устройството може да се ползва също при мероприятия на открито, както и в условия на извънредни ситуации, когато липсва електричество.

Автономността на модела се подсилва от наличието на модул за безжична връзка Wi-Fi. С едно зареждане на батерията SG 3120B SFNw може да направи 500 копия или 1000 разпечатки. Батерията се зарежда напълно за три часа.

Ricoh SG 3120B SFNw може да работи и захранван от електрическата мрежа, но когато бъде изключен от нея, преминава автоматично в режим на захранване от батерия, ката така се гарантира непрекъснатост на работата.

Моделът е оборудван с две светодиодни зони – едната е индикатор за нивото на заряд на батерията, а втората осветява изходната тава за хартия, за да улесни работата в условия на тъмнина. През USB порт SG 3120B SFNw може да зареди ноутбук, таблет или смартфон.

Ricoh SG 3120B SFNw печата със скорост до 20 стр./мин. в черно-бял двустранен режим и до 14 стр./мин. в пълноцветен режим. Първият отпечатък излиза след 13 секунди. Стандартната тава има капацитет 250 листа, но като опция се предлага допълнителна тава за още 250 листа, а изходният капацитет може да се увеличи от стандартните 100 на 600 листа.

Мултифункционалният модел на Ricoh използва технология за печат с бързосъхнещи мастила Liquid Gel, благодарение на които цветните разпечатки не се размазват, издържат на вода и са устойчиви на слънчева светлина.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69645.html

Хай-тек гиганти формират алианс за промишлен интернет

Алиансът IIC е отворен за всички заинтересовани от ускореното внедряване на индустриалния интернет

Алиансът IIC е отворен за всички компании и организации, заинтересовани от ускорено внедряване на индустриалния интернет

Няколко високотехнологични компании, сред които AT&T, Cisco, IBM, GE и Intel, създадоха консорциум за индустриален интернет IIC (Industrial Internet Consortium).

Целта на групата е да отстрани бариерите между различните технологии и така да опрости достъпа до големи данни и интеграцията между физическа и дигитална среда.

Алиансът е отворен за участие на всяка компания, организация и други юридически лица, които са заинтересовани от ускорено внедряване на индустриалния интернет. IIC ще се управлява от нестопанската асоциация Object Management Group, базирана в Бостън, щата Масачузетс.

Сред задачите на IIC е създаване на екосистема от компании, научни центрове и правителствени структури, които ще разработват методики, еталонни архитектури и стандарти за промишлени интернет системи, както  и решения за тяхното обединение в единна инфраструктура, съобщи Cisco – един от инициаторите на IIC.

Консорциумът ще създаде общи архитектури и варианти за внедряване, които ще позволят на предприятията от авиацията, транспорта, здравеопазването и енергетиката просто да пускат и използват приложения за промишлен интернет по всяко време и на всяко място, пояснява GE.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69644.html

Picture Window Pro – подобрява изображенията

Picture Window Pro е мощен инструмент за редактиране на изображения, с възможност за добавяне на специални ефекти, филтри и рисунки. Програмата поддържа работа с изображения във формати JPG, TIFF, BMP, TGA, PCX, GIF, PNG, FPX и много други.

Изображение от Picture Window Pro, на което е приложен ефектът на трансформация Watercolor

Изображение от Picture Window Pro, на което е приложен ефектът на трансформация Watercolor

Списъкът от възможности включва увеличаване и намаляване, прилагане на маски и други често използвани операции. Достъпна е подробна информация за всяко изображение, вкл. дата на създаване, ISO, размер, име на файла, дата на модифициране, местоположение на файла, автор и други данни.

Потребителите на Picture Window Pro могат да настройват цветовия баланс, да прилагат монохромни или негативни опции, филтри и специални ефекти – сянка, текстура и т.н. В допълнение, програмата позволява вграждане на текстови съобщения и настройване на параметри като шрифт, подравняване и др.

Picture Window Pro поддържа печат на изображенията и експорт във формати JPG, EPS, PCX, PNG, BMP и др. Предвидена е също възможност за създаване на слайдшоу. Потребителският интерфейс обаче не е много интуитивен, така ще ви отнеме известно време да усвоите всички функции на програмата и да извлечете максимума от нея.

Даунлоуд: Picture Window Pro

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69642.html

Потребителска програма на ЕС помага срещу 5 цента

Програмата „Потребители” съдейства при разрешаване на казуси, свързани с нарушения на законите за защита на потребителите

Програмата „Потребители” съдейства при разрешаване на казуси, свързани с нарушения на законите за защита на потребителите

Програма „Потребители” на Европейския съюз помага на гражданите да се възползват изцяло от потребителските си права и да участват активно в единния пазар срещу само 5 цента. Общият бюджет за програмата за периода 2014-2020 г. е 188,8 милиона евро, съобщи Европейската комисия.

Въпреки скромния си бюджет, програмата има голямо въздействие върху потребителите. Чрез нея на потребителите във всички държави членки ще се предоставят най-различни услуги – от координиране на действия по правоприлагането и съфинансиране на европейските потребителски центрове до съдействие на националните органи при разрешаване на казуси, свързани с нарушения на законите за защита на потребителите.

Първата програма „Потребители” (2007-2013 г.) бе много резултатна. Някои от проектите, финансирани през този период, включваха действия за сътрудничество в областта на правоприлагането в целия ЕС, образователни проекти, като например Consumer Classroom, и разработване на платформата за онлайн решаване на спорове.

Новата програма „Потребители” ще продължи да надгражда въз основа на тези успехи, като ще се съсредоточи върху четири основни области:

  • единен пазар на безопасни продукти в полза на гражданите и в интерес на конкурентоспособните предприятия и търговци;
  • единен пазар, на който гражданите се представляват добре от ефективни потребителски организации, способни да отговорят на предизвикателствата на настоящата икономическа обстановка;
  • улесняване на достъпа до механизми за защита в случай на проблеми, без да е необходимо да се прибягва до съдебни процедури, които са продължителни и скъпи както за потребителите, така и за публичния сектор;
  • реално и ефективно сътрудничество между националните органи, с което да се подкрепи правоприлагането във връзка с правата на потребителите и да се предоставят съвети на потребителите.

Правителствените структури, обществените организации и националните и европейските потребителски организации също могат да кандидатстват за подкрепа от тези фондове.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69639.html

WebCruiser – сканира сайтове за уязвимости

Сигурността става все по-критичен фактор при проектирането на уеб сайтове. Налице са различни инструменти в помощ на разработчиците при обезпечаване на сигурността – един от тях е WebCruiser Web Vulnerability Scanner.

WebCruiser включва паяк, който преглежда сайта, и скенер, способен да открива уязвимости

WebCruiser включва паяк, който преглежда сайта, и скенер, способен да открива уязвимости

Програмата има малък обем и предназначена за откриване на слаби места в сайтовете, които дават шансове на хакери и злонамерени лица да атакуват и получат достъп до бази данни с потребителска информация.

WebCruiser включва паяк, който преглежда сайта, и скенер, способен да открива уязвимости, през които атакуващите могат да осъществяват SQL инжекции, XSS (cross-site scripting) атаки или XPath инжекции.

Програмата интегрира в себе си уеб браузър за зареждане на части от сайта за одит. Налични са различни опции, вкл. за задаване на разширения на страници, които трябва да бъдат прегледани от паяка.

Даунлоуд: WebCruiser Web Vulnerability Scanner

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69637.html

Задава се първа олимпиада за киборги

С помощта на невро-компютърен интерфейс, парализирани хора могат да управляват спортни автомобили само с мисъл

С помощта на невро-компютърен интерфейс, парализирани хора могат да управляват спортни автомобили само с мисъл

Първата в света олимпиада за киборги ще се състои през октомври 2016 г. в Цюрих, Швейцария. В нея ще участват хора с ограничени физически възможности, но снабдени със съвременни механични и електронни протези.

В рамките на Cybathlon са предвидени 6 надпревари, в зависимост от оборудването, с което са „въоръжени” състезателите. С помощта на невро-компютърен интерфейс, парализирани хора могат да управляват спортни автомобили или коне в компютърна игра само с мисъл. Състезанията ще се показват за зрителите на големи екрани.

Участниците в олимпиадата ще могат да ползват както достъпни на пазара комерсиални протези, така и устройства, които са в процес на разработка в лабораториите. Във всяко от шестте състезания ще бъдат присъдени по два комплекта награди – за победителя и разработчика на протезата.

Олимпиадата се организира от швейцарския център за изследвания в областта на робототехниката NCCR Robotic. Целта на изявата е да запознае обществеността с напредъка в развитието на спомагателните технологии за хора с физически увреждания.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69624.html

Студенти от СУ могат да стажуват и работят в Google

Студенти от Софийски университет научиха от представители на Google какви да възможностите за работа в интернет гиганта

Студенти от Софийски университет научиха от представители на Google какви са възможностите за работа в интернет гиганта (снимка: СУ)

Студенти от всички специалности на Софийския университет се запознаха с възможностите за стаж и работа в Google на среща с представители на интернет гиганта.

Компанията предлага възможности за стаж на студенти от всички професионални направления, като след приключването му студентите трябва да се върнат и да довършат образованието си. След това може да им бъде предложена постоянна позиция за работа, съобщи университетският сайт.

Мисията на Google е да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна, посочиха представителите на компанията.

Разковничето на успеха на Google още от самото й създаване е постоянното подобряване на продуктите, които предлага – от проучване на алтернативни енергийни източници до разработване на нови начини за връзка с клиентите.

Срещата бе организирана от Центъра за кариерно развитие към Софийския университет. От страна на Google като лектори участваха акаунт мениджъри на Google AdWords за България.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69621.html

Водни технологии ще поевтинят батериите

Проектът GREENLion ще доведе до създаване на по-екологични и по-евтини литиево-йонни батерии

Проектът GREENLion ще доведе до създаване на по-екологични и по-евтини литиево-йонни батерии

Смартфон или лаптоп, чиято батерия издържа два пъти по-дълго, електрически автомобил с по-устойчива производителност и по-дълъг живот… тези удобства може би не са толкова далеч, колкото си мислим.

Съвсем нова нанотехнология ще удвои живота на батериите за мобилни устройства и електрически превозни средства. В рамките на проекта GREENLion ще бъдат създадени батерии, които могат да се презареждат 1000 пъти.

Как се постига това? Учените заменят графита, който обикновено се използва в литиево-йонните батерии и има нисък капацитет на зареждане, с много по-ефективния германий, чийто капацитет на зареждане е много висок. Технологията е лесно приложима в широк мащаб, евтина, енергоспестяваща, което я прави ефективна от екологична и пазарна гледна точка, съобщи GreenTech.bg.

Очаква се GREENLion да доведе до създаване на по-екологични и по-евтини литиево-йонни батерии за електрически превозни средств. Ще се използват водоразтворими, без съдържание на флуор и термично стабилни свързващи вещества, които ще елиминират употребата на ЛОС и ще намалят стойността на сглобяването на клетките при акумулаторите.

Проектът GREENLion, финансиран с европейски средства, има шест основни цели:

  • разработка на нови активни и неактивни батерийни материали, годни за водна обработка („зелена” химия);
  • създаване на иновативни процеси (покритие от водни суспензии), които да доведат  до по-евтино производство на електроди и по-малко замърсяване на околната среда;
  • разработка на нови процедури по монтаж (включително лазерно рязане и високо-температурно предварително третиране), които значително да намалят времето и разходите за производство на клетки;
  • създаване на по-леки батерийни модули чрез въздушно охлаждане и по-лесно разглобяване чрез еко-техники на свързване;
  • разработка на автоматизиран модул и поточна линия за сглобяване на батерии за увеличено производство и намаляване на разходите;
  • намаляване на отпадъците, което (използвайки разтворимостта във вода на свързващото вещество) ще позволи повсеместно възстановяване на активните и неактивните материали на батериите.

Проектът се разработва по седма рамкова програма на ЕС с координатор Испания и партньори от Ирландия, Италия, Германия, Австрия, Швейцария и Франция. Стартирал в края на 2012 година, GREENLion би трябвало да даде резултат през 2014-2015 г.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69618.html

Google добавя бизнес функции в Android

Google разработва специални функции в Android за бизнес потребители

Google разработва специални функции в Android за бизнес потребители

Въпреки че е най-разпространената в света мобилна операционна система с дял от 80% при смартфоните, Android все още не може да конкурира епълската iOS в корпоративния сегмент. Ситуацията обаче може скоро да се промени.

Google разработва специални функции в Android за бизнес потребители, твърди The Information. Става въпрос за възможности за съхранение на конфиденциална информация непосредствено в чипа, надеждно кодиране на данни и корпоративни приложения, изискващи допълнителна проверка за истинност – например чрез пръстови отпечатъци.

Освен това Google ще предостави на разработчиците нов приложен програмен интерфейс API за отдалечено управление на мобилни устройства и приложения. Подобна технология ще позволи на компаниите бързо да изтриват секретна информация, съхранявана в паметта на смартфоните и таблетите на служителите. В допълнение, корпоративните приложения ще преминават през по-строг контрол.

Очаква се обновлението за Android да бъде представено на юнската конференция за разработчици Google I/O 2014 в Сан Франциско. Работата по корпоративната Android платформа се ръководи от Съндар Пичаи, вицепрезидент за направлението Android в Google.

При таблетите за корпоративна употреба Android има дял от 8,6%, по данни на Good Technology – компания за разработка на софтуер за управление на мобилни устройства. За сравнение, iPad държи 91% дял в сегмента към края на 2013 г.

При корпоративните смартфони, Android има дял от 27%, а iPhone заема 72%, според същото проучване. Наблюдава се обаче тенденция на постепенно увеличаване на дела на Android сред бизнес потребителите.

ABI Research прогнозира, че към 2018 г. приходите на производителите на корпоративни Android смартфони ще достигнат 92 млрд. долара, спрямо 54 млрд. долара през 2013 г. Лъвският пай се пада на Samsung, но и други компании, вкл. LG, се наместват в бизнес сегмента с решения за корпоративна сигурност като GATE.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69617.html

Acer Iconia W4-820 – Windows таблет за работа и забавление

Iconia W4-820 предоставя 8-инчов сензорен IPS дисплей с резолюция WXGA 1280x800 пиксела

Iconia W4-820 предоставя 8-инчов сензорен IPS дисплей с резолюция WXGA 1280×800 пиксела

Миналата седмица Acer представи на българския пазар три нови компютърни устройства под управление на Windows 8.1. Сред тях е 8-инчовият таблет Aspire W4-820, позициониран от компанията като устройство за работа и забавление.

Iconia W4-820 стъпва на четириядрен процесор от ново поколение Intel Atom Z3740 Bay Trail T с тактова честота 1,3 GHz, допълнен с 2 GB RAM и възможност за инсталиране на до 64 GB флаш памет чрез microSD карти.

Таблетът предоставя 8-инчов сензорен IPS дисплей с резолюция WXGA 1280×800 пиксела, поддръжка на мултитъч и широк зрителен ъгъл (178 градуса). Технологията Zero Air Gap не оставя никакво пространство между тъч „стъклото” и екрана, подобрявайки сензорното изживяване. Графиката се управлява от видео контролер Intel HD Graphics.

Iconia W4-820 стъпва на четириядрен процесор от ново поколение Intel Atom Z3740

Iconia W4-820 стъпва на четириядрен процесор от ново поколение Intel Atom Z3740

Iconia W4-820 разполага с две камери – задна с резолюция 5MP и автофокус и предна 2 MP Full HD с възможност за видео запис 1080p. Налични са още безжични модули Wi-Fi 802 11 a/b/g/n и Bluetooth 4.0, портове micro HDMI и microUSB.

Таблетът има размери 10,8х135х219х415 мм и тежи около 415 грама. Литиево-полимерната батерия с капацитет 4960 mAh осигурява до 8 часа възпроизвеждане на видео, по информация от производителя.

Acer Iconia W4-820 ще се предлага с предварително инсталирана операционна система Windows 8.1 и пакет Microsoft Office Home & Student 2013. Притежателите на устройството ще имат избор от над 125 000 приложения и игри в онлайн магазина Windows Store.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-69612.html