Месечни архиви: May 2014

Фалшив Skype засечен в Windows Store

Броят на приложенията за Windows 8.1 расте с бързи темпове, но често сред тях има фалшификати на известни продукти. Такъв е и случаят с една нов софтуер, открит в онлайн магазина Windows Store, който имитира популярния Skype.

Фалшив Skype се опитва да излъже потребителите да платят за лиценз

Фалшив Skype се опитва да излъже потребителите на Windows Store да платят за лиценз

Клонингът Skype for Windows се представя за оригинален Skype в два варианта – за класически десктоп и Metro. Цената на това „менте” е само 1 евро, без пробна версия или друга опция преди покупката на лиценз.

В оскъдното описание на продукта се набиват на очи груби правописни грешки: „Skype for windows8 now you can enjy all about skype… my app will help you alot in the usage of skype in windows8”.

Наличен е само един скрийншот от програмата, който показва логото на Skype. Фалшивият софтуер се опитва да излъже потребителите да платят за лиценз, при положение, че истинският Skype се доставя напълно безплатно от Microsoft за всички платформи.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71187.html

Вулкан причинил първото масово измиране

Масовото измиране на видовете преди 510 милиона години е предизвикано от изригвания на вулкан в провинция Калкаринджи, Австралия

Масовото измиране на видовете преди 510 милиона години е предизвикано от изригвания на вулкан в провинция Калкаринджи, Австралия

Първото известно масово измиране в историята на планетата е резултат от опустошителни вулканични изригвания на територията на днешна Австралия преди 510 милиона години. Това се твърди в ново изследване на професор Фред Джордан от университета Къртин, Австралия.

В резултат на този катаклизъм, от картата на биологичното разнообразие са отпаднали около 50% от видовете, населяващи Земята по онова време. Вулканът е причинил промени в климата и океаните – фактори, които всъщност са довели до изчезване на видовете.

Учените знаеха, че ликвидирането на 50 на сто от видовете е резултат от климатични промени и изчерпване на кислорода в океаните, но точният механизъм, причинил тези промени, досега не беше известен, коментира професор Джордан. Вече се смята, че масовото измиране на видовете преди 510 милиона години е предизвикано от изригвания на вулкан в провинция Калкаринджи, Австралия.

По-конкретно, вулканът е изпуснал огромни количества серен диоксид, метан, въглероден двуокис и други съединения, които са променили не само климата на планетата, но и химичния състав на океаните. Когато се сблъскали с тези нови условия на околната среда, много видове не успели да се адаптират и в крайна сметка изчезнали, заключава екипът на Фред Джордан.

Нещо повече, професорът от Къртин вярва, че и другите масови измирания, документирани в историята на нашата планета, също са резултат от интензивна вулканична дейност. Установена е почти перфектна хронологична корелация между големите вулканични изригвания, климатичните промени и масовите измирания през последните 550 милиона години, твърди Фред Джордан.

Той дава за пример изригването на вулкана Пинатубо през 1991 г. Емисиите серен диоксид, които тогава се задържаха в околната среда, причиниха траен спад с няколко десетки от градуса на средните глобални температури. „Ако сравнително малки изригвания като Пинатубо могат да повлияят на климата, само си представете какво може да направи една вулканична област с площ, равна по размер на Западна Австралия”, казва професор Джордан.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71184.html

360 Total Security – чисти от вируси, ускорява системата

360 Total Security изпълнява няколко задачи – премахва вируси, изчиства и ускорява системата

360 Total Security изпълнява няколко задачи – премахва вируси, изчиства и ускорява системата

Софтуерът 360 Total Security съчетава функции на антивирус, инструмент за изчистване и средство за ускоряване на стартирането на системата. Всички тези възможности са достъпни през единен, интуитивен интерфейс.

При първото пускане на програмата, тя анализира състоянието на РС-то, за да идентифицира областите, които се нуждаят от подобрение. След това започва сканирането за вируси, като са възможни три сценария – пълно, бързо и избирателно сканиране.

Когато завърши процесът на сканиране, 360 Total Security показва подробен списък с всички открити заплахи, а потребителят има избор какво действие да предприеме – да постави файловете под карантина или да ги маркира като безопасни.

Втората основна функция на 360 Total Security е да открива ненужни файлове и папки на компютъра, които влошават производителността. Когато тези файлове бъдат намерени, потребителят получава възможност да ги запази или премахне с цел освобождаване на дисково пространство и повишаване на производителността на РС-то.

И накрая, 360 Total Security изследва приложенията и услугите, които се стартират заедно с Windows. Програмата дава препоръки за забраняване на някои от тях в процеса на стартиране, за да се повиши системната производителност.

Даунлоуд: 360 Total Security

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71182.html

Abosen Time Teller – произнася точното време

Abosen Time Teller автоматично произнася времето с помощта на гласов робот

Abosen Time Teller автоматично произнася времето с помощта на гласов робот

Abosen Time Teller е практична програма, която съобщава точното време на глас през определен интервал от време и помага в планирането на задачите. Приложението работи „тихо” в системната лента и автоматично произнася времето с помощта на гласов робот.

Настройките на програмата са удобно достъпни с десен клик на мишката върху иконата на Abosen Time Teller. Наличен е режим „Silent”, който позволява на потребителя да забрани аудио уведомяванията.

Този своеобразен гласов часовник дава възможност за избор на език, на който да се съобщава времето. Предвидена е също опция за създаване на списък с планирани задачи, в точен час и минута, както и преобразуване между AM и PM време.

Даунлоуд: Abosen Time Teller

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71180.html

Сан Франциско отпечатан на 3D принтер

Моделът включва 115 сгради и други разпознаваеми места в Сан Франциско

Моделът включва 115 сгради и други разпознаваеми места в Сан Франциско

Сан Франциско, един от най-хубавите американски градове, изгражда в момента нови структури, които ще бъдат завършени след 2-3 години. Съвременните технологии обаче дават реална представа за това как ще изглежда мегаполисът в близко бъдеще.

Компанията Autodesk, известен разработчик на проектантски софтуер, е отпечатала на 3D принтер бъдещия Сан Франциско, с помощта на цифров модел, предоставен от дизайнерското студио Steelblue. Копието е направено по поръчка на компанията за имоти Tishman Speyer.

Моделът (все още неоцветен) показва как ще изглежда градът през 2017 г. и обхваща финансовия център и южните квартали. Включени са 115 сгради и разпознаваеми места в Сан Франциско като паркове, музеи и редица други.

3D макетът на Сан Франциско е направен от смола, с помощта на Autodesk Pier 9 Workshop. Два принтера Objet Connex 500 са превърнали виртуалния модел във физически, при резолюция 16 микрона.

Autodesk планира да изложи модела в галерия, заедно с 3D отпечатани макети на други градове. Вероятно моделите ще имат две версии – една за архитекти и втора за широката общественост.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71177.html

Samsung замисля 7-инчов смартфон

Samsung планира да пусне ново попълнение в линията смартфони Galaxy с голям, 7-инчов екран (снимка: HDblog.it)

Samsung планира да пусне ново попълнение в линията смартфони Galaxy с голям, 7-инчов екран (снимка: HDblog.it)

Производителите на смартфони все по-често създават устройства с големи екрани, които се доближават до компактните таблети. Подобни модели се наричат таблетфони или фаблети и според анализанори са една от основните причини за спада в продажбите на таблети в последните месеци.

В потвърждение на тази тенденция, Samsung планира да пусне ново попълнение в линията смартфони Galaxy – моделът ще има невероятно голям, 7-инчов екран. SM-T2558 е забелязан от SamMobile на сайта на Федералната комисия по комуникации (FCC).

Въпреки огромния си екран, устройството няма характеристиките на флагман. Очаква се SM-T2558 да предложи резолюция само 720p, четириядрен процесор с тактова честота 1,2GHz (вероятно Snapdragon 400), 1,5GB RAM и 8GB сторидж с възможност за разширение с microSD карти до 128GB.

Предвидени са основна задна камера с резолюция 8MP и предна камера 2MP. Новият модел ще работи под управление на операционна система Android 4.3 Jelly Bean, но е възможно да излезе на пазара и с версия 4.4 KitKat.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71172.html

Всички в Microsoft работят съгласувано по Windows 9

Следващата Windows версия се разработва в много по-тясно сътрудничество между екипите на Microsoft

Следващата Windows се разработва в тясно сътрудничество между екипите на Microsoft

Почти всички инженерни екипи на Microsoft си сътрудничат в разработката на следващата версия на Windows, известна засега като Windows 9, според изтекла в интернет вътрешна информация.

Официално, никой в Microsoft не говори за следващата голяма версия на Windows. Публикация в Seattle Times обаче твърди, че почти всички разработчици на компанията участват в новия проект.

Знае се също така, че компанията ще върне менюто Start обратно на десктопа в предстоящата актуализация на Windows 8.1. Изданието се позовава на бележки от двамата вицепрезиденти на Microsoft – Джо Белфиоре и Дейвид Тредуел, които отговарят съответно за потребителския интерфейс и ядрото на операционната система.

По-рано тази година повечето инженери на Microsoft са имали среща, на която са обсъждани функциите на следващата Windows и сътрудничеството между екипите. В документ, изготвен от Дейвид Тредуел, се съдържа информация от екипите за Azure, Office, Skype и Bing.

Преди това различните екипи на Microsoft – за Windows, Windows Phone и Xbox – е трябвало да преодоляват организационни бариери, въпреки съгласието за общо ядро и дизайн на платформата. Сега тези бариери не съществуват, споделя Тредуел, в резултат на което следващата Windows версия ще предложи на потребителите функциите, от които те наистина се нуждаят.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71171.html

Eurocom Shark 3 – лаптоп с мощта на настолен компютър

Eurocom Shark 3 предоставя 15,7-инчов екран – матов или гланцов - с резолюция Full HD 1920x1080 пиксела

Eurocom Shark 3 предоставя 15,7-инчов екран – матов или гланцов – с резолюция Full HD 1920×1080 пиксела

Канадската компания Eurocom обяви нов мобилен компютър от висок клас, който може да конкурира по производителност мощните настолни РС. Моделът Shark 3 идва с графика Nvidia GeForce GTX 860M и до 5,5TB RAID сторидж от четири устройства.

Eurocom Shark 3 стъпва на четвърто поколение процесор Intel Core i7-4940MX Extreme с четири изчислителни ядра, работещи на тактова честота 3,1GHz, която се повишава до 4GHz в режим турбо, и 8MB кеш от трето ниво (L3).

Eorocom позиционира Shark 3 за сериозни приложения, игри, създаване и редактиране на съдържание

Eorocom позиционира Shark 3 за сериозни приложения, игри, създаване и редактиране на съдържание

Моделът предоставя 15,7-инчов екран – матов или гланцов – с резолюция Full HD 1920×1080 пиксела. Картата GeForce GTX 860M включва 2GB DDR5 VRAM, 640 CUDA ядра и GPU ядро с работна честота до 1029MHz.

Лаптопът е дебел 4,3 см и се явява една от най-добрите комбинации на компютърна мощ, възможности и мобилност, коментира президентът на Eurocom – Марк Биалик. Интегрираният Trusted Platform Module гарантира сигурността на информацията, съхранявана в компютъра.

Eurocom Shark 3 стъпва на четвърто поколение процесор Intel Core i7-4940MX Extreme

Eurocom Shark 3 стъпва на четвърто поколение процесор Intel Core i7-4940MX Extreme

Shark 3 има размери 14x10x0,65-1,71 инча и тежи само 2,6 кг. Купувачите на машината могат да избират между RAID 0 и RAID 1 сторидж конфигурации със SATA-3 устройства. Поддържат се до 24GB оперативна памет.

Eorocom позиционира Shark 3 за сериозни приложения, игри, създаване и редактиране на съдържание. Клавиатурата се отличава със задно осветяване, бутон за мигновен достъп до контролен център, от който се настройват най-важните параметри, и мултитъч пад за разглеждане на съдържание и сърфиране в уеб.

Цените на Eurocom Shark 3 започват от 730 евро за конфигурация с 8GB RAM и 500GB твърд диск. На сайта на Eurocom е достъпен удобен конфигуратор на параметрите, който позволява на купувачите да изберат и поръчат модел с желаните параметри.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71166.html

200 агенти пазят тайните на iPhone 6

Според слуховете до момента, iPhone 6 ще бъде представен през септември

Според слуховете до момента, iPhone 6 ще бъде представен през септември

Apple е твърдо решена да спре изтичането на информация от заводите в Китай, където се произвеждат флагманските й продукти.

Известният блогър Сони Диксон, който много пъти е публикувал достоверна информация за iPhone 5 и други устройства на Applе, твърди, че компанията е наела 200 служители по сигурността от Китай със задача да предотвратят инсайдерската дейност в предприятията за сглобяване на iPhone 6.

Ето какво е написал Сони Диксон в Twitter с днешна дата: „There are about 200 security officers trying to catch those who dare to sell i6 accessories. – Sunny Dickson (@SonnyDickson) May 30, 2014”.

Apple очаква от агентите да залавят работници, които продават на журналистите чертежи, компоненти, калъфи и аксесоари за все още неизлезлите на пазара продукти с логото на „ябълката”.

И други компании са предприемали подобни действия, за да запазят до последно в тайна новите си продукти. Сред тях е тайванската HTC, но въпреки строгия контрол над информацията, флагманът HTC One M8 изтече в мрежата много по-рано от официалната премиера.

Според слуховете до момента, iPhone 6 ще бъде представен през септември. В интернет вече се появиха снимки и видео клипове със смартфона, за които обаче няма 100-процентова сигурност, че са автентични.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71165.html

Половината антивируси не блокират „zero-day” атаки

Близо половината антивирусни програми не успяват да открият малуер от типа „zero day”, установи проучване на компанията за сигурност Lastline Labs. Това означава в повечето случаи, че компютрите с въпросните антивируси са уязвими за хакерски атаки.

Ако се разгледа период от една година, няма антивирус без поне един провал със „zero day” атаките

Ако се разгледа период от една година, няма антивирус без поне един провал със „zero day” атаките

Lastline не разкрива имената на конкретни продукти, които са се провалили в тестовете. По данни на компанията, 51% от програмите за сигурност засичат „zero-day” формите на малуер. Проучването обхваща 47 разработчици на антивирусен софтуер, а изводът е, че 23 от тях оставят компютрите уязвими на вируси.

В случаите, когато антивирусното решение не може да открие и блокира „zero day”малуер, обикновено са необходими още два дни, преди да излязат ъпдейти, които затварят уязвимостите.

Ако се разгледа период от една година, няма антивирус без поне един провал със „zero day” атаките, твърдят авторите на изследването, т.е. всеки антивирус има поне един „нулев ден”, в който защитаваните компютри са уязвими.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71162.html