Месечни архиви: June 2014

CTL Education Chromebook – достъпен хромбук за образованието

CTL Education Chromebook има 11,6-инчов екран с резолюция 1366x768 пиксела

CTL Education Chromebook има 11,6-инчов екран с резолюция 1366×768 пиксела

Хромбуците постепенно си пробиват път в сфери като бизнеса и образованието. Ново попълнение в тази категория мобилни компютри е Education Chromebook на компанията CTL.

Моделът работи под управление на операционна система Chrome OS от Google и е проектиран на базата на четириядрен процесор Intel Celeron N2930 с тактова честота 1,83GHz, която нараства до 2,16GHz в режим „турбо”. Чипът е произведен по 22-нанометров процес и включва графичен контролер Intel HD Graphics.

CTL Education Chromebook разполага с оперативна памет 4GB и SSD с капацитет 16GB. Освен това потребителите получават достъп до 100GB в облачното хранилище Google Drive.

CTL Education Chromebook тежи 1,4 кг и струва около 280 долара

CTL Education Chromebook тежи 1,4 кг и струва 279 долара

Екранът с диагонал 11,6 инча поддържа резолюция 1366×768 пиксела. Налични са интерфейс HDMI за включване на външен монитор, четец на карти, уеб камера с възможност за завъртане на 180 градуса, безжични модули Wi-Fi 802.11a/b/g/n и Bluetooth 4.0.

Производителят обещава време за стартиране на хромбука не по-голямо от 7 секунди и много бързо събуждане от „спящ” режим. CTL Education Chromebook тежи 1,4 кг, издържа 8-9 часа на батерия и струва 279 долара, по информация от сайта на компанията.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71943.html

Технологиите дават увереност на компаниите

Расте доверието в технологиите и хората, които разработват и бизнес решения на тяхна база

Расте доверието в технологиите и хората, които разработват и бизнес решения на тяхна база

Компаниите, които използват активно съвременните технологии, привличат повече ИТ специалисти и се чувстват по-уверени в икономически план. Наблюдава се тенденция фирмите-потребители на технологии да наемат повече ИТ кадри, отколкото производителите, сочи проучване.

Над половината от анкетираните (52%) фирми от Северна Америка твърдят, че през настоящата година ще наемат нови ИТ специалисти на пълен работен ден. 17% от компаниите планират съкращения, а 31% не предвиждат промени в персонала, според изследването на Computer Economics.

За първи път в последните няколко години над половината анкетирани планират да увеличат щата вместо да го намалят или задържат на предишното ниво, отбелязват авторите на анализа. През миналата година 44% от компаниите са заявили увеличение на персонала, спрямо 40% през 2012 г. и 33% през 2011.

Тази статистика говори, че компаниите са настроени оптимистично за бъдещето и затова привличат нови ИТ специалисти. Проучването обхваща секторите на здравеопазването, търговията на дребно, банковата сфера и други вертикални отрасли.

Изследвания от други компании също потвърждават изводите, направени от Computer Economics. Така например, анализ на пазара на труда, изготвен от Foote Partners, показва, че в САЩ през май тази година са се появили нови 217 000 работни места, от които 15 600 са свързани с информационни технологии. През февруари, март и април взети заедно в ИТ сферата са открити 38 000 работни места, т.е. наблюдава се тенденция на ръст.

Анализаторите наблюдават още един положителен момент – ИТ специалисти наемат не само компаниите от ИТ индустрията, но и от други отрасли. Расте доверието на работодателите в технологиите и към хората, които разработват и управляват бизнес решения на базата на технологии.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71941.html

Samsung е пуснал над 100 модела смартфони с Android

Смартфоните Galaxy S и Galaxy Note са най-продаваните Android устройства на Samsung

Смартфоните Galaxy S и Galaxy Note са най-продаваните Android устройства на Samsung

Корейският гигант Samsung вече е пуснал на пазара над 100 смартфона под управление на Android, сочи статистиката. Първият модел с операционната система на Google, предложен от компанията, е Galaxy с 3,2-инчов екран и резолюция 480×320 пиксела, процесор с тактова честота 528MHz и оперативна памет 128MB.

По-популярен обаче става следващият модел Galaxy Spica, който за времето си е имал отлично съчетание от характеристики и цена. Успехи жънат по-късно и моделите Galaxy S (i9000), Galaxy S II и Galaxy Note.

Въпреки огромното разнообразие от Android устройства, които корейската компания предлага, най-големи продажби Samsung постига с флагманските модели от линиите Galaxy S и Galaxy Note. През февруари тази година излезе топ моделът Galaxy S5, а скоро се очаква смартфонът Galaxy F с метален корпус.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71940.html

Смартпад на Xiaomi жъне рекорд по продажби

Xiaomi Redmi Note има 5,5-инчов екран с резолюция 1280?720 пиксела и осемядрен процесор

Xiaomi Redmi Note има 5,5-инчов екран с резолюция 1280?720 пиксела и осемядрен процесор

Смартпадът Xiaomi Redmi Note, обявен през март тази година, е изкупен мигновено при пазарния си дебют в Тайван. Партида от 10 000 броя е разпродадена само за 1 секунда, съобщи китайският производител.

Redmi Note е първият смартпад с осемядрен процесор от MediaTek. Моделът се продава в Китай на цена от $130, като първите 100 000 броя бяха купени през официалния сайт на компанията за 34 минути. Тайванската премиера обаче постави нов рекорд.

Xiaomi Redmi Note има 5,5-инчов екран с резолюция 1280х720 пиксела, осемядрен процесор MediaTek MT6592M/MT6592 с тактова честота 1,4GHz/1,7GHz, оперативна памет 1 или 2GB, сторидж 8GB, основна камера 13MP и втора камера с резолюция 5MP.

Моделът е оборудван с батерия 3200 мАч и поддържа работа с две SIM карти. На пазара в Тайван цената на Redmi Note е 167 долара.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71936.html

Google с мисия за отворен интернет в Куба

Ерик Шмид вярва, че може да убеди кубинското правителство да отвори достъпа до интернет за населението на страната

Ерик Шмид вярва, че може да убеди кубинското правителство да отвори достъпа до интернет за населението на страната

Изпълнителният председател на Google Ерик Шмид и други висши мениджъри на компанията са посетили този уикенд Куба с мисия да насърчат развитието на свободния интернет в страната, съобщи местният блог 14yomedio.com.

Куба е втората в света с най-малка свобода в интернет. Пред нея по този показател е Иран, а след нея – Китай, според класация на Freedom House за 2013 г. Твърди се, че режимът в страната е един от най-репресивните спрямо информационните и комуникационни технологии.

„Чудовищното държавно регулиране води до ясно изразена липса на достъп до приложения и услуги, различни от електронна поща”, се казва в доклада „Freedom on the Net 2013”.

Повечето потребители в Куба имат достъп до интранет, контролиран от правителството, а не до глобалната мрежа. Дори достъпът до правителствените сайтове е възможен само след надлежно легитимиране в одобрени места като младежките клубове.

Google и в частност Ерик Шмид правят опит да отворят интернет комуникациите в Куба. Според 14yomedio.com, Шмид се е срещнал с представители на правителството и местния технологичния сектор, с които е обсъждал проекта Google Loon като начин за евтин достъп на хората в Куба до интернет.

Freedom House твърди, че само на 5% от населението на страната се разрешава пълен достъп до интернет, а тези, които се осмеляват да оспорват режима на онлайн достъп, често са задържани.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71935.html

Виваком свали наполовина цените за мобилен интернет

Новата оферта на Виваком дава между 3000 и 12 000 MB на максимална скорост на цени от 7,90 лв. на месец

3GB на максимална скорост вече струват 7,90 лв.

Виваком обяви, че от утре намалява наполовина цените на плановете си за неограничен мобилен интернет Traffic Unlimited M+, L+ и XL+ за целия срок на двугодишните договори.

Офертата предлага месечни такси, започващи от 7,90 лв. и дава между 3000 и 12 000 MB на максимална скорост в 3G мрежата на оператора, която покрива 99,55% от населението. Промоционалното предложение е валидно до края на август.

След изчерпване на включените в пакетите данни на максимална скорост, потребителите могат да сърфират неограничено със скорост 128 Kbps.

В случай, че има нужда от още мегабайти на пълна скорост, клиентът може да се възползва от пакета +Traffic 500, който срещу 5 лв. предоставя допълнителни 500 MB до края на отчетния период, без нужда от подписване на срочен договор.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71929.html

Mozilla експериментира с 3D в браузъра

Екипът на Mozilla тества технология за 3D виртуална реалност, която работи в браузъра Firefox

Екипът на Mozilla тества технология за 3D виртуална реалност, която работи в браузъра Firefox

Браузърите стават все по-удачни платформи за игри, вкл. сложни 3D графики, благодарение на технологии като WebGL и бърз JavaScript. Поредно доказателство за това са опитите на Mozilla, разработчик на Firefox, да наложи 3D в уеб.

Екипът на компанията експериментира с технология за 3D виртуална реалност, която работи в браузъра, съобщи Arstechnika. Реализирана е поддръжка на Oculus Rift Developer Kit – шлем за виртуална реалност във версия за разработчици, с помощта на който се показват 3D изображения и могат да се използват датчици за ориентация в пространството.

Разработката е на много ранен етап и в момента все още не е постигнато надеждно взаимодействие между браузъра и устройства от рода на виртуалния шлем Oculus Rift. В бъдеще Mozilla планира да внедри подобна функционалност в кода на Firefox.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71927.html

Децата загърбват конзолите, искат таблети

Геймингът с таблети се подобрява бързо и застрашава да изхвърли конзолите от играта

Геймингът с таблети се подобрява бързо и застрашава да изхвърли конзолите от живота на децата

Беше време, когато всяко дете искаше геймърска конзола от рода на Nintendo. Но сега малчуганите откриха друго изкушение – това са таблетите.

Проучване на британската компания Futuresource Consulting установи, че таблетите са детронирали конзолата Nintendo 3DS като най-популярно устройство за игри сред децата.

Геймингът с таблети се подобрява бързо и застрашава да изхвърли конзолите от играта. На пазара се предлага огромно разнообразие от таблети за деца, вкл. пълнофункционални Android устройства, които са подходящи и за възрастни. Купувайки подобен таблет, родителите улучват с един куршум два заека.

Според проучването, 44% от децата във Великобритания на възраст между 3 и 12 години притежават собствен таблет. При по-малките – на 3 и 4 години, този показател е 30%. Децата над 9 години пък са по-ангажирани със смартфоните.

Родителите подкрепят силно страстта на децата към таблетите. Данните сочат, че те плащат годишно по над 100 британски лири за мобилни такси.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71925.html

Apple създава екип за домашна автоматизация

Apple гледа на „умния” дом като на пазар с голям потенциал (снимка: 9to5mac)

Apple гледа на „умния” дом като на пазар с голям потенциал (снимка: 9to5mac)

Apple формира екип за разработка на хардуерни устройства за автоматизация на дома, които ще се контролират от i-джаджи посредством HomeKit. Компанията гледа на дома като на пазар с голям потенциал и иска да създаде продукти, които отиват отвъд познатите термостати и датчици за дим.

Според публикация в 9to5mac, Apple замисля усъвършенствана система от говорители за дома или контролен панел. С това се обяснява и скорошната покупка на Beats Electronics – компания, известна с висококачествените си слушалки и говорители.

По-рано, на конференция за разработчици Apple обяви HomeKit– нов API, който позволява на i-устройства да контролират компоненти на дома като врати и светлини. Системата дори е интегрирана със Siri, което прави възможно управлението на дома с гласови команди.

Интегрирайки устройства, които поддържат Home Automation Protocol, и iOS джаджите на Apple, Home Kit може да революционизира домашната автоматизация чрез един общ протокол. Разработчиците, заинтересовани от създаване на HomeKit аксесоари, трябва да кандидатстват за участие в MFi Program.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71922.html

Microsoft щяла да замени бранда Surface с Lumia

Брандът Lumia е по-търсен в интернет от Surface и очевидно Microsoft иска да се възползва от този факт

Брандът Lumia е по-търсен в интернет от Surface и очевидно Microsoft иска да се възползва от този факт

Microsoft ще лицензира бранда Noikia за своите Windows Phone устройства. Новите смартфони ще носят марката „Nokia by Microsoft”, твърди запознатият с плановете на компанията източник @evleaks.

Очаква се брандът Lumia, под който досега се разпространяваха WP смартфоните на Nokia, да отпадне от линията на Microsoft. Този ход е продиктуван от желанието на Microsoft да наложи бранда Lumia при талетите, вместо сега използваната марка Surface.

Брандът Lumia е по-търсен в интернет от Surface и очевидно Microsoft иска да се възползва от този факт, за да увеличи популярността на таблетите си. Засега няма официална информация от софтуерния гигант за предстоящите промени.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-71921.html