Месечни архиви: July 2014

Modbook Pro X – превръща MacBook Pro в таблет

Modbook Pro X ще предложи възможностите на 15-инчов MacBook Pro във формат на таблет

Modbook Pro X ще предложи възможностите на 15-инчов MacBook Pro във формат на таблет

Интересна идея набира средства в краудфъндинг платформата Kickstarter. Наречен Modbook Pro X, проектът цели да трансформира ноутбука Apple MacBook Pro с дисплей Retina в таблет.

Разработчиците планират да поместят цялата електроника на лаптопа в един блок заедно с дисплея. Става въпрос за 15,4-инчовия модел с резолюция 2880х1800 пиксела.

Modbook Pro X ще стъпи на процесор Intel Core i7 с тактова честота 2,8GHz, допълнен от 32GB оперативна памет и самостоятелна графична карта Nvidia GeForce GT 750M.

Таблетът ще се доставя с клавиатура с подсветка, която може да се прикача и отделя от него

Таблетът ще се доставя с клавиатура с подсветка, която може да се прикача и отделя от него

Потребителите ще взаимодействат с таблета с помощта на специално перо с 2048 нива на чувствителност към силата на натиск. Освен това на гърба на устройството ще бъде разположен масив от бутони за най-често използваните функции.

Таблетът ще се доставя с клавиатура с подсветка, която може да се прикача и отделя от него. Предвидено е специално гнездо за писалката.

Разработчиците се надяват да привлекат в Kickstarter поне 150 000 долара. Modbook Pro X ще се продава на цена от $4000 или за $2000, ако клиентът достави собствен ноутбук MacBook Pro.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72803.html

Грийнпийс „прати” Amazon в каменната ера

Активист от Грийнпийс оприличи Amazon на „машина от каменната ера”

Активист от Грийнпийс оприличи Amazon на „машина от каменната ера”

Облачният доставчик Amazon влезе в словесна война с еко-организацията Грийнпийс. Причината е в предполагаемата липса на енергийно-ефективни центрове за данни за захранване на клауд услугите на Amazon.

През последните седмици съперници на Amazon като Apple и Microsoft бяха възхвалени от Грийнпийс заради плановете им да използват възобновяеми енергийни източници, например слънчева и вятърна енергия, за захранване на своите центрове за данни. В същото време еко-организацията разкритикува Amazon за неизпълнение на задължението да последва примера на конкурентите.

При най-новата атака старшият активист на Грийнпийс Дейвид Померанц използва пускането на телефона Fire, за да разкритикува Amazon. Той нарече компанията „машина от каменната ера” по отношение на това как се захранват нейните облачни услуги.

„Облачното съхранение на снимки и други данни за смартфони не трябва да вреди на околната среда. Apple, например, в рязък контраст с Amazon, захранва своя iCloud със 100 процента възобновяема енергия”, каза той.

„Ако Amazon иска да предложи на клиентите един модерен телефон, може да започне от захранването на дейността си със съвременни, възобновяеми форми на електричество, като вятърната и слънчевата енергия, каквито в момента използват неговите конкуренти”, съветва Померанц.

Amazon отвърна на удара, като каза пред британската медия V3, че информацията на Грийнпийс е „неточна и подвеждаща” и пренебрегва фактите, които Amazon вече е предоставила, пише GreenTech.bg.

„Amazon Web Services (AWS) е била и продължава да бъде ангажирана с усилена работа самостоятелно, както и в сътрудничество с нашите доставчици на енергия по целия свят, за да предложи облачни услуги по екологосъобразен начин. AWS поддържа ефективни и високо утилизирани центрове за данни в 10 различни региона в световен мащаб, два от които използват 100 процента енергия без въглеродни емисии”, заявиха от доставчика.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72801.html

AMD обнови линията ускорени процесори

Новите APU процесори са предназначени за системни интегратори и „направи-си-сам” ентусиасти

Новите APU процесори са предназначени за системни интегратори и „направи-си-сам” ентусиасти

AMD пусна новия ускорен процесор (APU) A10-7800 в канала за дистрибуция на компоненти. Този представител на 4-тото поколение APU от А-Серия (Kaveri) разполага с 12 „compute” ядра (4CPU + 8 GPU) и използва хетерогенна системна архитектура (HSA).

Освен това чипът разполага с мощна AMD Radeon R7 графика за висока производителност при всякакви приложения. В комбинация с интерфейса за разработчици на AMD – Mantle API, новият AMD A10-7800 APU допълнително повишава производителността при игри, разработени от партньори в програмата AMD Gaming Evolved.

Хетерогенната системна архитектура (HSA) дава възможност на CPU и GPU ядрата да работят съвместно, като разделя и разпределя задачите на подходящите за тях ядра и така постига по-високи нива на производителност и ефективност при настолните и мобилните РС.

Чипът поддържа UltraHD (4K) резолюции и нови подобрения в пост-обработката на видео, които правят клипове, заснети с 1080p резолюция, да изглеждат по нов начин, когато се показват на UltraHD монитор или телевизор.

Технологиите Quick Stream, Steady Video и TrueAudio, вградени в новите AMD APU от А-Серия, осигуряват близки до реалността звукови и визуални картини. Ентусиастите разполагат с конфигурируем TDP (cTDP), за да направят фини настройки на ефективността на своите системи.

Освен това AMD обяви ускорените процесори A8-7600 и A6-7400K. С обединяваща FM2+ инфраструктура за AMD APU, потребителите могат да сглобяват компютри с малък форм-фактор за домашния офис, игри или HTPC системи.

Новите ускорени процесори от А-Серия на AMD са достъпни чрез избрани вериги за търговия на дребно и системни интегратори. Цените на чиповете варират от 79 долара за модел с 6 изчислителни ядра до 158 долара за 12-ядрения процесор.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72796.html

Luxoft ще отвори 400 работни места у нас

Дмитрий Лошчинин, изпълнителен директор на Luxoft, смята, че България осигурява важни предимства за доставчиците на софтуерни услуги в глобален мащаб

Дмитрий Лошчинин, изпълнителен директор на Luxoft, смята, че България осигурява важни предимства за доставчиците на софтуерни услуги в глобален мащаб

Глобалният доставчик на софтуерни услуги Luxoft получи днес сертификат за инвестиция клас „А” от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева. Проектът за развоен център на компанията в България ще се реализира напълно в рамките на следващите 2 години – до март 2016 г.

В резултат на инвестицията, ще бъдат отворени 400 работни места за специалисти в ИТ областта, стана ясно на пресконференция. Развойният център, създаден през март тази година в София, ще предоставя услуги за клиенти на Luxoft от сферата на финансите, като поетапно ще започне да обслужва и компании от телекомуникациите и автомобилната индустрия.

Развойният център в София има ключово значение за развитието на компанията в региона и на глобално равнище, заяви Дмитрий Лошчинин, президент и изпълнителен директор на Luxoft. Като предимства на страната ни бяха посочени достъпът до около 30 000 висококвалифицирани ИТ специалисти и над 3 000 абсолвенти годишно, привлекателният данъчен режим, стабилната инфраструктура, географското разположение на България, европейското законодателство и сигурната бизнес среда.

Luxoft очаква офисът й в София да укрепи вече изградената мрежа на компанията в Централна и Източна Европа, както и в световен мащаб. По думите на Лошчинин, Luxoft следва „win-win” стратегия (от която печелят и двете страни) – компанията създава тук работни места и същевременно се развива.

В рамките на 3 до 5 години Luxoft може да наеме общо 700 специалисти у нас, като отвори нови офиси освен вече действащия в София. Целта на Luxoft е да се превърне в най-голямата и най-разпознаваема софтуерна компания в региона.

Luxoft планира многомилионни инвестиции в България, вкл. за обучение. Счита се, че са необходими от 2 до 6 месеца за адаптация на новите кадри. Компанията ще си партнира с университетите у нас, като спонсорира образователни програми и привлича на работа завършващите студенти.

Luxoft е представена в 13 страни, работи чрез 15 развойни центъра по целия свят и 21 филиала, в които са заети над 7500 души. Централата на компанията се намира в Цуг, Швейцария, а акциите й се търгуват на Нюйоркската фондова борса.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72792.html

36 млн. фалшиви стоки е задържал ЕС през 2013 г.

Стойността на задържаните стоки по границите на ЕС възлиза на над 760 млн. евро през 2013 г. (снимка: Европейска комисия)

Стойността на задържаните стоки по границите на ЕС възлиза на над 760 млн. евро през 2013 г. (снимка: Европейска комисия)

Близо 36 милиона фалшиви стоки са задържани по границите на ЕС през 2013 г. Митническите органи са имали подозрения, че артикулите нарушават права върху интелектуална собственост, сочи годишен доклад на Европейската комисия.

Въпреки че това е по-малко от предходни години, стойността на задържаните стоки все още е голяма — над 760 млн. евро. В доклада се съдържат и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на фалшивите стоки, задържани по външните граници на ЕС.

„Европа печели от иновациите и творчеството. Защитата на правата върху интелектуална собственост е от значение не само за здравето и безопасността на европейските потребители, но и за растежа и създаването на работни места в ЕС”, коментира резултатите от доклада Алгирдас Шемета, комисар по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите.

На челните места сред задържаните видове стоки са дрехите (12%) и лекарствата (10%). В 70% от случаите на конфискация от страна на митниците през 2013 г. са задържани пощенски и куриерски пратки, като в 19% от случаите пратките са съдържали лекарства.В 90% от случаите задържаните стоки са унищожени или е заведено дело за установяване на нарушение.

Китай продължава да е основният източник на фалшиви стоки – 66% от всички задържани стоки са оттам, а 13% – от Хонконг. Други държави обаче са били основни страни на произход за определени категории стоки, например Турция – за парфюми и козметични продукти, а Египет – за храни.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72789.html

Засечена е SMS измама „Спешно Обади ми се”

Така изглежда измамният SMS, не се лъжете да отговаряте (снимка: Facebook - Н.В. Черния Княз)

Така изглежда измамният SMS, не се лъжете да отговаряте (снимка: Facebook – Н.В. Черния Княз)

За нова SMS измама алармираха потребители във Facebook. Схемата на престъпниците се потвърждава и от мобилни оператори. Ако получите SMS, който гласи „Спешно Обади ми се”, не се лъжете да наберете номера, защото сметката ви ще набъбне с поне 30 лв.

„Обадих се на моя позната, която работи в мобилен оператор, и тя ми каза, че това е нов вид измама. Ако наистина се бях обадил, самото вдигане отсреща щеше да ми се таксува за около 30.00 лв.”, разказва в социалната мрежа потребител с псевдоним Н.В. Черния Княз - един от получателите на измамния SMS.

Отговор на подобно SMS съобщение може да ви коства 30 или 60 лв. (снимка: Мая Георгиева)

Отговор на подобно SMS съобщение може да ви коства 30 или 60 лв. към месечната такса за мобилен телефон (снимка: Facebook – Мая Георгиева)

Това е нова схема, при която измамниците наемат телефонни линии с допълнително таксуване в държави като Албания и Македония. Много други потребители също потвърждават, че са получили подобно съобщение.

Твърди се дори, че таксата е 60 лв., ако човек се излъже да се обади на номера или да върне SMS. Атаките с измамния SMS се разпространяват вече цяла седмица. Изпращачите са от африкански страни като Гана, Бурунди и Конго, има и от Унгария.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72779.html

Засечена е SMS измама „Спешно Обади ми се”

Така изглежда измамният SMS, не се лъжете да отговаряте (снимка: Facebook - Н.В. Черния Княз)

Така изглежда измамният SMS, не се лъжете да отговаряте (снимка: Facebook – Н.В. Черния Княз)

За нова SMS измама алармираха потребители във Facebook. Схемата на престъпниците се потвърждава и от мобилни оператори. Ако получите SMS, който гласи „Спешно Обади ми се”, не се лъжете да наберете номера, защото сметката ви ще набъбне с поне 30 лв.

„Обадих се на моя позната, която работи в мобилен оператор, и тя ми каза, че това е нов вид измама. Ако наистина се бях обадил, самото вдигане отсреща щеше да ми се таксува за около 30.00 лв.”, разказва в социалната мрежа потребител с псевдоним Н.В. Черния Княз - един от получателите на измамния SMS.

Отговор на подобно SMS съобщение може да ви коства 30 или 60 лв. (снимка: Мая Георгиева)

Отговор на подобно SMS съобщение може да ви коства 30 или 60 лв. към месечната такса за мобилен телефон (снимка: Facebook – Мая Георгиева)

Това е нова схема, при която измамниците наемат телефонни линии с допълнително таксуване в държави като Албания и Македония. Много други потребители също потвърждават, че са получили подобно съобщение.

Твърди се дори, че таксата е 60 лв., ако човек се излъже да се обади на номера или да върне SMS. Атаките с измамния SMS се разпространяват вече цяла седмица. Изпращачите са от африкански страни като Гана, Бурунди и Конго, има и от Унгария.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72779.html

Рязък скок на финансовите кибер измами

Световното първенство по футбол в Бразилия доведе до рязък скок в броя на кибер атаките за кражба на пари. Още преди старта на Мондиала на 12 юни престъпният контингент започна да експлоатира спортната тема, отчита доклад на Лаборатория Касперски.

Към април тази година Бразилия излезе на първо място по брой на атаките с финансов малуер

Към април тази година Бразилия излезе на първо място по брой на атаките с финансов малуер (източник: Лаборатория Касперски)

Сайтове за фишинг, използващи за примамка шампионата по футбол, се появиха още през март 2013 г. По-късно, през януари 2014 г. е регистриран спам с троянци, които мамят със спечелен билет за мач.

Към април тази година Бразилия излезе на първо място по брой на атаките с финансов малуер. На втора позиция се оказа Русия, но с четири пъти по-малък интензитет на атаките, следвана от Италия, Германия, САЩ, Индия и Великобритания.

Със започване на Мондиала, популярна стана кражбата на пари с помощта на рекламен софтуер, който предлага на потребителя да плати за гледане на мач, но в действителност краде от сметката му значителни суми, без да предоставя услуга.

Най-запомнящият се инцидент през юни бе обезвреждането на ботнета Gameover Zeus от специализираните служби на САЩ и Европа. Престъпната мрежа за кражба на акаунти е използвана също за разпространение на кодираща програма Cryptolocker, която изнудва жертвите да откупят данните си.

ФБР оценява загубите от Gameover Zeus на 100 милиона долара. Създателят на мрежата попадна в списъка на 10-те най-търсени киберспрестъпници от САЩ, припомня Лаборатория Касперски.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72777.html

Японски гиганти се обединяват в OLED бизнеса

Японските компании са заинтересувани от OLED, но не желаят да развиват технологията самостоятелно, заради високи производствени разходи

Японските компании са заинтересувани от OLED, но не желаят да развиват технологията самостоятелно, заради високи производствени разходи

Японските компании Sony, Panasonic и Japan Display формират съвместно предприятие, което ще се занимава с разработка и производство на дисплеи с малък и среден размер на основата на органични светодиоди (OLED) за таблети, съобщи The Japan Times.

Новата компания JOLED ще бъде създадена до края на годината с подкрепата на правителствения фонд INCJ (Innovation Network Corporation of Japan). Една пета от нея ще притежава Japan Display, по 5% ще получат Sony и Panasonic, а останалите 70% ще бъдат под контрола на INCJ.

Преговорите за съвместен OLED бизнес вече са на финалната права. Очаква се сделката да бъде обявена в най-скоро време.

В края на 2013 г. Panasonic и Sony прекратиха съвместната разработка на OLED телевизори. По-късно се появиха информации, че Panasonic възнамерява да продаде голяма част от OLED бизнеса си, а Sony да се откаже от OLED телевизорите, като се концентрира върху Ultra HD моделите.

Създаването на алианса JOLED показва, че японските играчи са заинтересувани от технологията, но не желаят да я развиват самостоятелно, заради високите производствени разходи. Все пак Sony разработва собствени OLED екрани за медицинско оборудване и друга техника.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72774.html

Компактно POS решение на Toshiba идва на пазара у нас

Новият TCxWave A30 идва с дизайна на първоначалния TcxWave, но в по-компактен размер

Новият TCxWave A30 идва с дизайна на първоначалния TcxWave, но в по-компактен размер

Доставчикът на POS решения Toshiba Global Commerce Solutions попълни семейството си от продукти за търговците на дребно TCxWave с нов модел A30. Устройството предлага сензорен интерфейс с мултитъч възможности и разчита на четириядрен интелски процесор, поддържащ най-новите платформи Windows.

Продуктът се очаква на пазара в началото на август, съобщиха от партньора на Toshiba у нас – Ай Би Ес България. Новият TCxWave A30 идва с дизайна на първоначалния TcxWave, но в по-компактен размер, като същевременно осигурява по-добро възприемане на бранда от страна на клиента в процеса на пазаруване, подчертава производителят.

TCxWave дава на търговците свобода да използват една платформа за различни цели в своите обекти – киоск, система за самообслужване или просто традиционен POS. Подобно на първоначалния TCxWave, последният модел A30 е интуитивен и устойчив за работа в ритейл условия.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-72770.html