Месечни архиви: August 2014

Мениджър от Google може да стане CTO в Белия дом

Меган Смит в момента е вицепрезидент на лабораторията Google X

Меган Смит, вицепрезидент на лабораторията Google X, е фаворит за главен технологичен директор на Белия дом (снимка: Google)

Един от водещите мениджъри на Google може да заеме поста на главен технологичен директор (CTO) на САЩ – една от най-важните позиции в Белия дом, твърди Блумбърг.

Меган Смит работи в Google от 2003 г. и в момента е вицепрезидент на лабораторията Google X, която разработва очилата с допълнена реалност Google Glass, безпилотни коли, технологии за достъп до интернет в отдалечени райони и др.

Процедурата за избор на CTO в Белия дом е напълно засекретена и на този етап няма потвърждение на новината на Блумбърг нито от администрацията на Обама, нито от Google.

Бъдещият СТО ще отговаря за технологичното ниво на правителството, създаването на нови работни места и по-масовото използване на широколентов интернет – направления, в които Google работи от години.

Конкурент на Меган Смит за поста е Алекс Макгилврей, бивш мениджър в Twitter и Google. Предполага се, че има и трети кандидат, но неговото име не се съобщава.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73535.html

Втори епизод на глобалното затопляне през 2030 г.

Учени очакват бързо повишаване на температурата на планетата от 2030 г.

Учени очакват бързо повишаване на температурата на планетата от 2030 г.

Атлантическият океан е маскирал глобалното затопляне през този век, като е „накисвал” огромни количества топлинна енергия от атмосферата. Тенденцията обаче ще се обърне около 2030 г. и ще стимулира бързо повишаване на температурата на планетата, заявиха учени.

Това е най-новото обяснение за забавянето на темпото на затопляне на земната повърхност от 1998 г. насам. То озадачаваше експертите, защото е в противоречие с увеличаването на емисиите на парникови газове, особено от развиващите се икономики, пише GreenTech.bg.

„Говорим за Атлантическия океан като фактор за забавянето на глобалното затопляне”, посочва Ка-Кит Тунг от Университета на Вашингтон в Сиатъл и съавтор на изследването, публикувано наскоро в списание Science.

Атлантическите течения, носещи вода от тропиците на север, са се ускорили този век и са погълнали повече топли повърхностни води, завличайки ги надолу на 1500 метра дълбочина – част от естествена промяна в океана, която трае около три десетилетия.

След тази промяна обаче идва завръщането към по-бавни темпове. А това означава настъпване на по-топъл период, през който ще бъде освободена топлината, „съхранена” в океана. Този процес вероятно ще започне около 2030 г. , след което предстои друг епизод на ускорено глобално затопляне, пишат авторите.

Няколко предишни проучвания сочат, че Тихият океан е най-вероятно място на „липсващата топлина” от парниковите газове. С това се обясняват и серия от събития като студеното океанско течение Ла Ниня през последните години.

Други предположения за забавено затопляне са свързани с покачване на индустриалното замърсяване, което блокира слънчевата светлина.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73529.html

ИТ гиганти ще наддават за алтернатива на Android

CyanogenMod стъпва на отворения код на Android и е предназначена за смартфони и таблети

CyanogenMod стъпва на отворения код на Android и е предназначена за смартфони и таблети

Няколко водещи ИТ компании проявяват сериозен интерес към придобиване на стартъпа Cyanogen, който разработва алтернатива на Android. Потенциалните купувачи – Amazon, Microsoft, Samsung и Yahoo – са конкуренти на Google.

Според публикация в The Information, наскоро собствениците на Cyanogen са имали среща с изпълнителния директор на Microsoft – Сатя Надела, но подробности за темата на разговорите не се съобщават.

Cyanogen развива платформата CyanogenMod, която стъпва на отворения код на Android и е предназначена за смартфони и таблети. Обществото от разработчици на системата вече наброява няколко хиляди души. CyanogenMod поддържа възможности като аудиокодек FLAC, клиент OpenVPN, връзка между устройствата по Wi-Fi, Bluetooth и USB, овърклок, разширени настройки на производителността и др. Платформата може да работи на 250 устройства от водещите марки, вкл. най-популярните смартфони и таблети на Samsung.

Разработчиците от Cyanogen вярват, че един ден тяхната платформа ще стане пълноценна алтернатива на Android. През 2013 г. стартиращата компания привлече инвестиции в размер на $30 млн. от Andreessen Horowitz, Redpoint Ventures, Benchmark Capital и Tencent. Сега компанията търси нови спонсори, които да финансират по-нататъшното развитие на проекта.

Всички заинтересовани инвеститори, с изключение на Yahoo, имат собствени мобилни платформи. Amazon развива FireOS, Microsoft – Windows Phone, а Samsung има Bada, но нито една от тези компании не притежава значителен дял от пазара на мобилни ОС, така че да конкурира Android.

Платформата на Google е лидер с огромна преднина на мобилния пазар. По данни на IDC, през второто тримесечие на 2014 г. водещата операционна система държи 84,7% от доставките на смартфони и таблети в света. Единственият й сериозен конкурент е iOS на Apple.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73527.html

Kingston пуска супер бърза памет DDR4

Серията памети Kingston HyperX Predator DDR4 включва супер бързи модули по 4GB

Серията памети Kingston HyperX Predator DDR4 включва супер бързи модули по 4GB

Производителят на памети Kingston въвежда супер бързи модули от серията HyperX Predator DDR4 с капацитети по 4GB. Предлагат се няколко комплекта от четири модула с общ капацитет 16GB и работни честоти 2,133MHz, 2,666MHz, 2,800MHz и 3GHz.

Паметите са подходящи за използване с новите процесори IntelHaswell-E Core i7-5000 и X99-базирани дънни платки, които имат сокет LGA 2011-3 и осем слота DDR4. Продажбите на Kingston HyperX Predator DDR4 ще започнат през септември, но цените все още не са обявени.

Очаква се през следващата година да излязат 16-гигабайтови модули DDR4, благодарение на които паметта на компютрите ще нарасне от 64GB до 128GB. В момента конфигурациите 4x4GB се считат за напълно достатъчни.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73524.html

Турция е най-засегната от ботмрежата Sality

Рекорден брой инфекции със зловредните програми Sality и Gameover Zeus са регистрирани в Турция. Според датската компания CSIS Security Group, в южната ни съседка се наблюдава много по-висок процент на зараза на всеки 1000  потребители с интернет връзка, отколкото е средното ниво в Европейския съюз.

Нивата на инфекции със Sality и Gameover Zeus са много по-високи в Турция отколкото в ЕС (източник: CSIS Security Group)

Нивата на инфекции със Sality и Gameover Zeus са много по-високи в Турция отколкото в ЕС (източник: CSIS Security Group)

При ботмрежата Sality нивото на инфектиране в Турция е 4,8 пъти по-високо, докато  заразата с Gameover Zeus е 1,2 пъти по-голяма, сочи статистиката за първото тримесечие на годината.

Анализаторите отбелязват, че само 47% от населението на Турция е свързано към интернет, докато в страни като Дания и Холандия този показател е 96%. Друг любопитен резултат е, че в Турция има 37 пъти повече Sality и 1,6 пъти повече Zeus инфекции на 1000 души, отколкото в Германия.

Сравнението на Турция и Германия е интересно с това, че двете страни са приблизително еднакви по население, но доста различни по отношение на интернет свързаността. Немците имат около два пъти повече интернет връзки отколкото турците.

Кибер престъпниците предпочитат да атакуват Турция по простата причина, че страната все още е слабо защитена, което я прави уязвима цел, в която кампаниите имат по-голям шанс за успех. Така например, делът на неподдържаната операционна система Windows XP е два пъти по-голям в Турция, отколкото в Германия.

По данни на CSIS, броят на инфекциите Gameover Zeus в Турция възлиза на 91 286, а заразите със Sality достигат 65 244. През първото тримесечие около 6,6 милиона IP адреса са били атакувани от двете зловредни програми.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73522.html

Училища заменят лаптопите с таблети Surface Pro 3

Microsoft позиционира Surface Pro 3 като алтернатива на традиционните лаптопи

Microsoft позиционира Surface Pro 3 като алтернатива на традиционните лаптопи

Microsoft обяви, че новият й таблет Surface Pro 3 е подходящото устройство за замяна на лаптопа, а две ирландски училища очевидно искат да покажат, че това твърдение е вярно.

Маунт Анвил и Касълнок Колидж са в процес на замяна на лаптопите с таблети от Microsoft. Очаква се преподавателите и учениците да извлекат полза от подобрената мобилност и продуктивност на тези нови устройства, съобщи softpedia.com.

Surface Pro 3 идва с пълнофункционална версия на Windows 8.1 Pro и може да работи с традиционния десктоп софтуер. Таблетът вече е достъпен в десетки страни по света.

Според директора на Касълнок Колидж, съвместимостта с Windows и Office е предопределила избора на таблети от Microsoft, тъй като работодателите търсят именно подобни умения, когато наемат служители.

Microsoft представи Surface Pro 3 през май тази година, позиционирайки устройството като алтернатива на традиционните лаптопи. Таблетът има 12-инчов екран и се предлага в три различни версии, в зависимост от процесора – Intel Core i3, i5 и i7. Вграденият SSD достига капацитет 512GB в най-скъпия модел с цена 1950 долара.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73518.html

Google премахна авторството в резултатите от търсене

Статиите в резултатите от търсене вече няма да бъдат придружени от връзка към профила в Google+ на техния автор

Статиите в резултатите от търсене вече няма да бъдат придружени от връзка към профила в Google+ на техния автор

Google премахна авторството, което придружава заглавията и описанията на статиите в резултатите от търсене. Тази функция беше въведена от интернет гиганта преди около три години.

Считано от днес, статиите в резултатите от търсене вече няма да бъдат придружени от връзка към профила в Google+ на техния автор, тъй като интернет компанията намира тази функция за безполезна.

Google е установил, че авторската информация не винаги е полезна за потребителите и дори може да отвлече вниманието им от цялостните резултати от търсенето. Функцията вече не се поддържа в търсенето с Google.

На уебмастърите се препоръчва да се насочат към по-смислени резюмета, ако искат да подобрят резултатите от търсенето. Резюметата се показват като редове с текст при всеки резултат от търсенето и имат за цел да дадат на потребителите усещане за това какво съдържа уеб страницата и защо тя е важна за тяхното запитване.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73515.html

Кибер атака срещу норвежката енергетика

Компаниите от норвежката енергийна и петролна индустрия за подложени на кибер атака

Норвежката енергийна и петролна индустрия за подложени на кибер атака

Норвежките енергийни и петролни компании са подложени на кибер атака, съобщи националната служба за сигурност на страната (NSM). Над 50 опита за пробив на ИТ системите на компании от сектора са засечени напоследък.

Според NSM, кибер престъпниците изпращат имейли с прикачени към тях зловредни файлове, които целят достъп до компютърните ресурси на атакуваните цели. Над 300 организации вече са получили предупредителни съобщения от NSA.

Специалистите препоръчват на бизнеса да обнови операционните системи и приложния софтуер до последните версии, както и да ограничи привилегиите на администраторите. Препоръчва се също използване на силни пароли и двустепенна оторизация.

Що се отнася до редовите служители, които отварят имейлите, NSM съветва те да проверяват легитимността на изпращача – това е една от най-добрите практики за предпазване от имейл инфекции.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73513.html

Debian версия на Linux Mint получи име Betsy

През ноември се очаква стабилна Debian-базирана версия на операционната система Linux Mint

През ноември се очаква стабилна Debian-базирана версия на операционната система Linux Mint

Разработчиците на Linux Mint решиха да дадат отделно кодово име Betsy на своята операционна система с отворен код, базирана на Debian, става ясно от съобщение в сайта на проекта.

Регулярните Regular Linux Mint дистрибуции като Cinnamon, MATE, KDE и Xfce стъпват на Ubuntu, но екипът работи и по други издания на основата на Debian. Тези проекти все още не са напълно завършени, но се очаква да предложат добра алтернатива на Ubuntu дистрибуциите.

Предстоящата версия 2 на LMDE ще се нарича „betsy” и ще стъпи на пакета Debian „jessie”. По план, стабилна версия на системата трябва да излезе през ноември, съобщават разработчиците на Linux Mint.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73509.html

Ентусиасти предлагат Service Pack 4 за Windows XP

Потребителите на Windows XP могат да инсталират неофициално обновление Service Pack 4, за което Microsoft предупреди, че може да наруши функционалността на системата

Потребителите на Windows XP могат да инсталират неофициално обновление Service Pack 4, за което Microsoft предупреди, че може да наруши функционалността на системата

Група фенове на Windows XP са амбицирани да удължат максимално дълго живота на пенсионираната от Microsoft операционна система, като пускат регулярни ъпдейти.

Вече се появи първото обновление на 13-годишната ОС, наречено Service Pack 4, съобщи Electronista, позовавайки се на ентусиастите от форума RyanVM. Обновлението стъпва на POSReady 2009 (аналог на Windows XP SP3, създаден за използване в POS терминали) и обединява всички ъпдейти, пуснати от Microsoft през последните четири месеца.

Както е известно, Microsoft ще продължи да поддържа POS версията до април 2019 г. Потребители, които искат да останат на Windows XP, могат да ползват неофициалната актуализация, но е възможно да се натъкнат на проблеми, предупреждава Microsoft.

Така например, обновлението изисква хакване на системния регистър, за да може Windows XP да приеме актуализацията. По-рано Microsoft коментира, че обновлението не е преминало изпитания за съвместимост с Windows XP и може да наруши функционалността на системата.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-73508.html