Месечни архиви: September 2014

Уебмедия пуска платформа за онлайн търговия

Новата българска система за онлайн търговия CloudCart дебютира на изложението CeBIT Eurasia в Истанбул

Системата за онлайн търговия CloudCart, разработена от българската компания Уебмедия, дебютира на изложението CeBIT Eurasia в Истанбул

Българската ИТ компания Уебмедия показа нова платформа за онлайн търговия на световното изложение CeBIT Eurasia, което се проведе по-рано този месец в Истанбул. Бизнес платформата CloudCart няма аналог на българския пазар, твърдят от разработчика.

Системата е написана от специалисти в областта на онлайн търговията, които са част от екипа на Уебмедия. Потребителите могат да създадат своя онлайн магазин, без да имат познания по програмиране и уебдизайн. При това магазинът ще бъде с професионален дизайн, адаптиран за мобилни устройства, и с напълно оптимизиран код за SEO.

CloudCart предлага пълна интеграция с Facebook, като е възможно бързо отваряне на онлайн магазин, насочен към потребителите в социалната мрежа. Едно от големите предимства на платформата е системата за импортиране на информация от други онлайн магазини. С няколко клика могат да се въведат всички продукти, цени, наличности, потребители и поръчки. В системата са интегрирани няколко начина за плащане, вкл. PayPal, Authorize.net, Skrill, Robokasa, „плащане при доставка” и банков превод, допълниха от Уебмедия.

Посредством т.нар. CloudCart Template Builder потребителите могат лесно да пускат и спират различни модули, да сменят техните места чрез „drag and drop” функционалност. Смяната на цветове, шрифтове и снимки също е максимално улеснено.

По време на CeBit Eurasia бизнесмени на Англия, Германия, Китай, Полша, Хърватска, Турция, Индия и Иран са проявили интерес към партньорство с Уебмедия, а други са поискали да купят платформата, съобщи Николай Илиев, един от собстнениците на българската компания.

CloudCart ще излезе на пазара в България в началото на 2015 г. По-късно тази година системата ще стане достъпна за публични тестове, уточниха от разработчика.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74394.html

Lenovo става трета сила при x86 сървърите

Lenovo придоби за 2,3 млрд. долара сървърния x86 бизнес на IBM

Lenovo придоби за 2,3 млрд. долара сървърния x86 бизнес на IBM

Сделката по придобиване на сървърния x86 бизнес на IBM от Lenovo ще приключи утре, 1 октомври, съобщиха двете компании. С новата си покупка Lenovo се превръща в третия най-голям играч на пазара за х86 сървъри в света, който се оценява на 42,3 млрд. щатски долара. 

Lenovo купува целия x86 сървърен бизнес на IBM във всички негови аспекти и се ангажира да продължи да следва плановете за развитие на съответните технологични линии. Както бе обявено по-рано, за да се осигури по-плавен преход при обслужване на клиентите, IBM ще извършва поддръжка на системите за дълъг период от време.

Глобалният екип на звеното за x86 сървъри на IBM ще стане част от подразделението Lenovo Enterprise Business Group. Адалио Санчес, който е начело на бизнеса на IBM със сървъри x86, ще заеме длъжността старши вицепрезидент на подразделението Enterprise Systems в Lenovo под ръководството на Гери Смит.

Стойността на сделката е 2,3 млрд. щатски долара, от които приблизително 2 млрд. се плащат на IBM в брой, а остатъкът – в акции на Lenovo.

През 2005 г. Lenovo придоби компютърния бизнес на IBM, включително продуктовата линия ThinkPad, и в момента е най-големият производител не РС в света. След финализиране на покупката на Motorola Mobility от Google китайската компания ще стане третия в света производител на смартфони.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74392.html

Слънцето може да осигури половината електричество

Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16% от световното търсене на електроенергия

Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16% от световното търсене на електроенергия

Различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от световното електричество до 2050 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ). В доклада се посочва, че слънчеви и вятърни технологии вече използват една трета от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г.

Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16% от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4600 гигавата, сочат изчисленията.

Грийнпийс приветства заключението на МАЕ, че слънчевата енергия ще бъде доминиращата форма за производство на енергия в следващите 35 години. „След срещата на върха на ООН за климата миналата седмица, точно такава добра новина всеки, който е загрижен за промяната на климата, би искал да чуе”, заяви Свен Теске, старши енергиен експерт на еко-организацията.

Откритията на МАЕ потвърждават резултатите от доклада на Грийнпийс, озаглавен „Енергийна [Р]еволюция” – глобална енегийна концепция, която беше публикувана през юни 2012 г. Забележително е, че и тук се стига до същата прогноза за слънчеви фотоволтаици от 4,548 гигавата до 2050 г.

„Вятърът и слънцето ще продължат да доминират пазара на възобновяема енергия. Политиките в страната ни съответно трябва да се адаптират  – да улеснят достигането на този тип енергия и до домакинствата и общините, да се насърчи използването на слънчева енергия в ежедневието ни. Бъдещето е на малките децентрализирани ВЕИ мощности до 30 кВ”, коментира Теодора Стоянова от българския офис на Грийнпийс.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74391.html

iPhone 6 излиза утре на българския пазар

4,7-инчовият iPhone 6 ще се предлага в магазините на Мтел от 1 октомври

4,7-инчовият iPhone 6 ще се предлага в магазините на Мтел от 1 октомври

Дългоочакваният iPhone 6 на Apple излиза утре на българския пазар. Смартфонът може да бъде закупен в магазините на Мтел, съобщи телекомът.

iPhone 6 идва у нас само няколко седмици след официалната му премиера. Моделът ще се предлага на цена от 83,90 лева на месец с тарифен план Мтел трансфер XL (99,90 лв.) и в три цвята – бял, черен и златен.

Мтел ще предложи устройството първоначално в шест от най-големите си магазини в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе. Компанията ще представи iPhone 6 утре в столичния МОЛ „Сердика” и ще даде възможност на желаещите да го тестват на огъване.

България е една от първите европейски страни, в които започват продажбите на iPhone 6, подчертаха от телекома. Засега няма информация кога ще стане достъпен фаблетът iPhone 6 Plus.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74390.html

eMag паркира военна машина пред „Света Неделя”

Самоходна минохвъргачка FN4RM на белгийската жандармерия трябва да убеди софиянци да пазаруват от eMag

Самоходна минохвъргачка FN4RM на белгийската жандармерия трябва да убеди софиянци да пазаруват от онлайн магазина eMag.bg

В опит да привлече повече клиенти, онлайн магазинът еMag.bg спретна военно шоу в центъра на София. Истинска 60-мм белгийска самоходна минохвъргачка FN4RM на въоръжение от 1962 г. паркира пред църквата „Света Неделя”.

Група от професионални актьори, преоблечени като войници, участваха в т.нар. флашмоб, който целеше да осведоми хората наоколо, че eMag.bg стартира кампания „Революция в цените”. От онлайн магазина обещават остъпки до 50% в продължение на три дни.

„Армия на отстъпките” ще марширува няколко пъти по столичния булевард „Витоша”

„Армия на отстъпките” ще марширува няколко пъти днес по столичния булевард „Витоша”

„Армията на отстъпките” марширува по пешеходната част на бул. „Витоша” до кръстовището с бул. „Патриарх Евтимий” и обратно пред слисаните погледи на минувачите. Маршировките ще продължават и в по-късните часове на деня.

От онлайн магазина поясниха, че настоящата кампания се реализира по подобие на Black Friday, или „Черния петък” – ден за покупки с големи отстъпки в САЩ, който поставя началото на коледния пазар. Миналата година eMag въведе „Черния петък” за първи път у нас.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74386.html

ЕС подготвя солидна глоба за Apple

Европейската комисия може да глоби Apple, заради незаконни споразумения с данъчните власти в Ирландия

Европейската комисия може да глоби Apple, заради незаконни споразумения с данъчните власти в Ирландия

Европейската комисия ще публикува тази седмица предварителни резултати от разследване на дейността на Apple в Ирландия, където се намира централният офис на компанията за Европа.

ЕК подозира американската компания в сключване на незаконни споразумения с данъчните власти в Ирландия, в резултат на които е била облагодетелствана, плащайки данъци под 2%, предаде Файненшъл таймс.

Комисията разследва дейността на Apple за периода от 1991 година насам. Очаква се компанията да бъде обвинена в укриване на около $137,7 млрд. в офшорки.

Apple, от своя страна, отрича обвиненията. „Няма никакви споразумения и помощ от страна на правителството”, твърди финансовият директор Лука Маестри. По неговите думи, действията на Apple в Ирландия са отговорни и прозрачни.

„Знаем, че не нарушаваме закона. Надяваме се по-нататъшното разследване да покаже, че не сме се възползвали от каквито и да е особени отношения с правителството на Ирландия”, допълва Маестри.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74363.html

PassBuddy – пази сигурно всички пароли

PassBuddy е лесна за използване програма, която съхранява на сигурно място всички пароли и друга чувствителна информация. Целта е потребителят да получи лесен достъп до паролите си, ако ги забрави в даден момент.

PassBuddy се явява удобен инструмент за съхранение и достъп до паролите

PassBuddy се явява удобен инструмент за съхранение и достъп до паролите

Програмата съхранява до 500 пароли заедно със съответните потребителски имена, уеб сайтове и други свързани ресурси. Налични са възможности за редактиране и изтриване на записи.

Когато е влязъл със своя акаунт в PassBuddy, потребителят ще вижда напълно паролите – с всички символи, тъй като програмата не ги маскира. PassBuddy е достъпна за сваляне и ползване безплатно.

Даунлоуд: PassBuddy

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74361.html

Music Collection – управлява аудио колекции

Музикалните албуми могат да се сортират по различни критерии – изпълнители, жанр, формат, лейбъл

Музикалните албуми могат да се сортират по различни критерии – изпълнители, жанр, формат, лейбъл

Music Collection включва инструменти за организиране и управление на музикални колекции в база данни. Програмата поддържа само файлове във формат Microsoft Access files (MDB).

Добавянето на нов албум изисква въвеждане на информация като заглавие, групи, уеб връзки, песни, лирика, обложка на албума и др. Можете да вмъквате неограничен брой записи в базата данни или да ги сортирате по различни критерии – изпълнители, жанр, формат, лейбъл.

Налични са също възможности за редактиране на информацията за албума и премахване на цели албуми от базата, експортиране на албума в HTML формат, добавяне на биография на изпълнителя, бекъп и възстановяване на данни, търсене по албум и песен, разглеждане на статистика и генериране на отчети.

Music Collection има интуитивен интерфейс и може да се ползва както от напреднали, така и от начинаещи потребители. Разработчикът предлага и портативна версия на програмата, която не изисква инсталиране и може да се ползва от външни носители като USB флашка.

Даунлоуд: Music Collection

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74359.html

Foxconn иска да намали зависимостта си от Apple

Foxconn подпомага бизнеса на китайските конкуренти на Apple

Foxconn подпомага бизнеса на китайските конкуренти на Apple

Foxconn, най-големият производител на ИТ продукти по поръчка, се опитва да намали зависимостта си от Apple. За целта тайванската компания подпомага бизнеса на китайските производители на смартфони.

В частност, Foxconn помага на компании като Xiaomi, Meitu, Oppo и Meizu да увеличат продажбите си на смартфони и респ. поръчките към самата Foxconn, пише digitimes.com.

Повечето китайски производители продават своите продукти на местния пазар. Задачата на Foxconn и новото й подразделение е да разшири бизнеса на тези компании към пазарите в други страни.

Ако китайските производители на смартфони успеят да разширят присъствието си зад граница, зависимостта на Foxconn от поръчките на Apple ще намалее. Xiaomi, в частност, от тази година започна инвазия на пазарите извън Китай.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74358.html

Ентусиаст отпечата механичен компютър на 3D принтер

Компютърът на Крис Фентън има компактни размери и заема пространство колкото един поднос за храна

Компютърът на Крис Фентън има компактни размери и заема пространство колкото един поднос за храна

Чували ли сте за напълно механичен компютър? Подобни изчислителни устройства са се ползвали през 60-те и дори 70-те години на миналия век. Едно от тях, например, изчислява квадратен корен.

Механичните компютри са направени от лостове, предавки и различни други физически компоненти. Механичните броячи и машините за събиране са най-често срещаните видове. Сега обаче един електроинженер от Ню Йорк на име Крис Фентън е създал механичен компютър, който може да чете перфокарти.

Компютърът е наистина напълно механичен и не използва в работата си  електричество. Частите на изчислителната машина са отпечатани на 3D принтер.

Устройството, наречено Turbo Entabulator, е способно да изпълнява една микро-операция в секунда. Конструкцията е доста сложна и очевидно Крис Фентън се е забавлявал да тества своята изобретателност.

Всички части на механичния компютър, с изключение на някои гайки и болтове, пружини, гумени ленти и миниатюрни лагери, са отпечатани на MakerBot Thing-O-Matic 3D Printer. Устройството има компактни размери и заема пространство колкото един поднос за храна.

Крис Фентън е качил плановете на своя проект в Thingiverse, така че всеки може свободно да ползва разработката и да я подобри.

<!--

-->

Source Article from http://technews.bg/article-74355.html