Месечни архиви: October 2014

Dr Prot Antivirus – открива и премахва вируси

Програмата предлага три режима на сканиране - бърз, интелигентен и настройваем

Програмата предлага три режима на сканиране – бърз, интелигентен и настройваем

Dr Prot Antivirus е лесен за използване софтуер, който помага на потребителите да изчистят компютрите си от вируси и други заплахи.

Програмата предлага три режима на сканиране – бърз, интелигентен и настройваем (Quick, Smartи Custom).

Quick Scan анализира експресно само паметта на компютъра, докато Smart Scan проверява също файловете на операционната система и други програми, в резултат на което сканирането отнема повече време. Custom Scan дава възможност на потребителите сами да изберат папката за сканиране.

По време на работа Dr Prot Antivirus показва броя на проверените файлове, както и откритите инфекции. От секцията Settings можете да зададете действие при откриване на вирус, вкл. изтриване, поставяне в карантина или игнориране на инфектирания файл.

Предвидена е и опция Schedule Scan, откъдето можете да укажете на Dr Prot Antivirus кога да сканира системата – ежедневно или с друга периодичност. Програмата е достъпна за сваляне и ползване безплатно.

Даунлоуд: Dr Prot Antivirus

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-75594.html

Очаква се 10-кратен превес на iPhone 6 над Galaxy Note 4

Продажбите на iPhone 6 ще превишат 10 пъти тези на Galaxy Note 4 през третото тримесечие на годината, прогнозират анализатори

Продажбите на iPhone 6 ще превишат 10 пъти тези на Galaxy Note 4 през третото тримесечие на годината, прогнозират анализатори

Тази есен лидерите на пазара за смартфони Samsung и Apple кръстосаха шпаги на пазара за фаблети с новите си флагмани Galaxy Note 4 и iPhone 6. Статистиката до момента показва висок интерес на купувачите към уголемените смартфони.

Прогнозите обаче сочат смазващо предимство на iPhone 6 спрямо неговия основен конкурент на пазара. Според оценка на Ким Йънг Чан от Shinhan Financial Investment, през четвъртото тримесечие на 2014 г. iPhone 6 ще надмине 10 пъти Galaxy Note 4.

Очаква се Apple да продаде около 80 милиона смартфона срещу 8 милиона зца Samsumg. По-рано се появиха информации, че за един месец от появата на Galaxy Note 4 са продадени 4,5 млн. броя от таблета, докато продажбите на iPhone 6 и iPhone 6 Plus достигнаха 10 милиона броя за три дни.

По данни на The Korea Herald, предварителните поръчки на двата модела iPhone 6 в Южна Корея са възлизали на 80 хиляди броя, а на Galaxy Note 4 са били само 30 хиляди, т.е. дори в родината на Samsung американската компания има предимство.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-75568.html

Nexus eWater пести и вода, и енергия

Nexus eWater съчетава система за рециклиране на сивата вода с термопомпа

Nexus eWater съчетава система за рециклиране на сивата вода с термопомпа

Иновативна система Nexus eWater, представена на скорошно изложение в САЩ, оползотворява ефективно топлината от отпадъчните води.

Машината се състои от резервоар за събиране на т.нар. сива вода, който поема водата и я пречиства малко, но достатъчно, за да се използва в градината или за промиване на тоалетните. Това може да бъде водата от душовете, ваната или прането – вода, която често е доста топла.

Вътре в резервоара обаче има термопомпа, която всъщност „изсмуква” топлината от водата в резервоара и я праща „на другия край” – загрява водата в бойлера. Системата дърпа толкова много топлина, че намалява консумация на електроенергия за бойлера с 70%, пише GreenTech.bg.

Затоплянето на вода за битови нужди представлява значителна част от консумацията не електроенергия при домакинствата. Проблемът е особено деликатен в страни, където има недостиг на електроенергия или на вода. Nexus eWater обещава ефективно решение в подобни случаи.

Съчетаването на система за рециклиране на сивата вода с термопомпа е наистина хитро решение поради редица причини. В повечето страни по света е доста трудно да се оправдае цената на системите за преработка на сивата вода. Ако обаче те се съчетаят с термопомпи, които помагат за подгряване на битова гореща вода, спестяванията могат да се изплатят инвестицията бързо.

Nexus eWater все още не е достъпна на пазара. Според разработчика, сега уредът влиза в етап на последни изпитания за получаване на сертификат за използване. Предполагаемата цена на машината засега не е известна.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-75500.html

НСЦРЛП развива електронна администрация

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти внедрява съвременна административна ИС

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти внедрява съвременна административна ИС

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти модернизира администрацията си в услуга на гражданите и бизнеса.

Проектът се изпълнява с безвъзмездна финансова помощ от близо 579 хиляди лева по ОП „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Основната цел е изграждане на ефективна, ориентирана към потребителите администрация, чрез развитие на електронни административни услуги за гражданите и бизнеса, осигурени по различни електронни канали за достъп, съобщиха от Смарт Бизнес Къмпани.

Проектът предвижда значително подобряване на административните процеси в държавния орган. С неговото изпълнение ще се постигне осезаемо облекчаване на бизнеса и гражданите при заявяване, вкл. по електронен път (за бизнеса), и предоставяне достъп до електронни регистри и услуги (за бизнеса и гражданите). Едновременно с това ще се осигури прозрачно управление, повишаване скоростта на обработка и качеството на предоставяната информация.

Сред специфичните цели на проекта са пълно електронизиране на вътрешноведомствената комуникация чрез въвеждане на Административна-информационна система и разработване на оптимизиран модел на административните процеси, позволяващ електронизиране на Позитивния лекарствен списък и регистрите на НСЦРЛП.

От полза за обществото ще бъдат подобреното обслужване и повишената информираност чрез изграждане на публични регистри и внедряване на удобни за потребителя електронни услуги, достъпни по различни електронни канали за достъп.

Проектът е в подкрепа на изпълнението на стратегията на правителството за електронно управление и изграждане на модерна администрация в здравеопазването, ориентирана „с лице към хората”.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74335.html

Таблетите вече не са хит на пазара у нас

Най-голямо влияние върху пазара на компютри оказа ходът на Microsoft да достави евтина операционна система на производителите, заяви Данаил Вълков, мениджър на Acer за България

Най-голямо влияние върху пазара на компютри оказа ходът на Microsoft да достави евтина операционна система на производителите, заяви Данаил Вълков, мениджър на Acer за България

Продажбите на компютри в България нарастват през настоящата година. Тенденцията се наблюдава и при мобилните, и при настолните РС, които в последните години губеха пазарен дял, заяви Данаил Вълков, мениджър на Acer за България.

„Най-голямо влияние върху пазара на компютри оказа ходът на Microsoft да достави евтина операционна система на производителите. Windows 8.1 with Bing стимулира продажбите, тъй като цените на компютрите с легална ОС станаха много атрактивни”, каза Вълков по време на Acer Technology Day в София.

Най-продавани са ноутбуците в ниския ценови сегмент, именно заради евтиния Windows. На практика, надценката за легална операционна система е под 40 лв., което е много сериозен стимул за крайните потребители. Лаптопите с цени до 600 лв. заемат около 45% от продажбите в хипермаркетите.

„Тази изненадваща оферта грабна много потребители. Малки и средни фирми също започнаха да обновяват компютрите си, придобивайки легален Windows на достъпна цена”, допълни мениджърът на Acer за България.

През традиционно силното четвърто тримесечие Acer ще налага на пазара у нас новата серия потребителски лаптопи Aspire Nito

През традиционно силното четвърто тримесечие Acer ще налага на пазара у нас новата серия потребителски лаптопи Aspire Nito

Същевременно, продажбите на таблети забавят темпо. Тенденцията се наблюдава още от началото на годината и то осезаемо, сочат наблюденията от бизнеса на Acer.

„Миналата година хората буквално бяха полудели по таблетите. Появиха се устройства по 100 лева и дори по-малко, които се купуваха масово за децата или за подарък. Сега вече има преосмисляне на таблета и се усеща забавяне на темпа на продажби. Хората осъзнаха, че тези устройства имат ограничена функционалност и, че истинска работа им вършат настолните компютри и ноутбуците. Да, таблетът е удобен за забавление с игри, за социални мрежи и други приложения, но не може да бъде универсалният инструмент за всичко”, коментира Данаил Вълков.

От друга страна, цените на таблетите от топ марките на пазара паднаха и почти се изравниха с тези на неизвестните брандове, в резултат на което хората все по-често предпочитат устройства от известна марка, което оскъпява незначително покупката им.

Като нишов продукт се налагат т.нар. трансформъри, или устройства от типа „две в едно”, които имат предимството, че могат да се ползват и като ноутбук, и като таблет. Макар че поевтиняха, трансформърите все още са чувствително по-скъпи от ноутбуците с аналогичен формат, поради усложненията в конструкцията им – състоят се от две части, които се прикрепят и отделят една от друга.

При трансформърите на Acer двете части – таблет и клавиатура – се закачат и откачат лесно чрез магнитна технология

При трансформърите на Acer двете части – таблет и клавиатура – се закачат и откачат лесно чрез магнитна технология

„Трансформърите стават по-достъпни и вече не са тази луксозна стока, която бяха преди година-две, цените са им далеч под 1000 лв. При технологията на Acer липсва т.нар. райберче, което разделя таблета от клавиатурата. С помощта на магнитна панта двете части се закачат и откачат, без друго движение. Тези устройства са удобни за използване в различни сценарии”, разказа Васил Василев, мениджър продажби в Acer за България.

През традиционно силното четвърто тримесечие Acer ще налага на пазара у нас новата серия потребителски лаптопи Aspire Nito, които идват с последно поколение хардуер от Intel, AMD и Nvidia, а някои модели имат дисплеи с 4К резолюция. Изцяло обновена е бизнес серията ноутбуци, преминали строги тестове за издръжливост, очаква се също нова серия монитори, вкл. такива с 4К резолюция. Компанията ще разчита и на широкото си портфолио от проектори, вкл. LED модел с 1000 лумена, обновени десктоп и неттоп системи.

При бизнес предложенията впечатлява новият ултрабук с карбонов капак, шаси от алуминиево-магнезиева сплав и с 14-инчов екран IPS Full HD, вместен в 13-инчов форм-фактор, т.е. с много тънка рамка. Моделът се отличава с NFC и 3G модули, както и със самостоятелна видеокарта – все характеристики, които са рядко срещани при този клас ноутбуци. Тежи само 1,5 кг, дебелината му е под 21 мм, а цените варират от 2000 до 2500 лева, в зависимост от конфигурацията.

Васил Василев, мениджър продажби в Acer за България, показва новия 14-инчов ултрабук с карбонов капак и шаси от алуминиево-магнезиева сплав

Васил Василев, мениджър продажби в Acer за България, показва новия 14-инчов ултрабук с карбонов капак и шаси от алуминиево-магнезиева сплав

Междувременно, ИТ гигантът стартира у нас новата програма Acer Promise, в рамките на която клиентът може да получи обратно 50% от заплатената сума за продукта, ако той бъде ремонтиран или заменен при проявен дефект.

Програмата е валидна до края на годината – за купени и регистрирани в този период продукти, като от нея могат да се възползват както крайни клиенти, така и бизнесът, поясни Васил Василев. „Това е ангажимент от страна на производителя, който показва увереност в качеството и надеждността на продуктите”, допълни той. Acer Promise важи за определени серии ноутбуци, таблети, монитори, проектори и десктопи.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74329.html

Половината гледания в YouTube са мобилни

Все повече потребители гледат видео в YouTube от мобилните си устройства

Все повече потребители гледат видео в YouTube от мобилните си устройства

Доскоро повечето потребители на YouTube гледаха видeо в сайта от персоналните си компютри, но бързото навлизане на мобилните устройства променя статуквото.

По данни от компанията, половината гледания в YouTube вече се извършват от смартфони и таблети. Тенденцията се задълбочава заедно с ръста в популярността на мобилното приложение за YouTube в онлайн магазините Apple App Store или Google Play, съобщи изпълнителният директор Сюзан Войчички по време на конференция Code Mobile, цитирана от The Verge.

YouTube продължава да инвестира усилено в геймърското направление. По думите на Войчички, много хора влизат във видео сайта, за да гледат игри. Особено привлекателна е тази възможност за децата.

Продължава разработката на платената музикална услуга YouTube Music Key. В това направление има огромни възможности, загатна Войчички. Засега няма яснота кога ще бъде пусната услугата.

Сюзан Войчички стана изпълнителен директор на YouTube през февруари тази година, като преди това се занимаваше с рекламния бизнес на компанията. В исторически план тя е 16-ият служител на YouTube –  дори първоначално оборудването за новата услуга се е помествало в нейния гараж.

Любопитен факт също таке е, че Сюзан Войчички е сестра на Ан Войчички, съпругата на съоснователя на Google Сергей Брин.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74309.html

PayPal въвежда безплатно връщане на стоки в България

PayPal въвежда услуга за безплатно връщане на стоки, купени онлайн, в 15 страни от Централна и Източна Европа. PayPal Refunded Returns стартира по-рано в няколко други държави от Европейския съюз и вече дава положителен ефект върху електронната търговия.

Транспортните разходи представляват важен фактор при покупки онлайн (източник: Gemius/PayPal)

Транспортните разходи представляват важен фактор при покупки онлайн (източник: Gemius/PayPal)

Компанията се позовава на резултатите от проучване, проведено от Gemius, което потвърждава, че потребителите в региона гледат на безплатното връщане на стоки като основен стандарт за електронна търговия и фактор от решаващо значение при вземането на решение за покупка онлайн.

Независимо от причината, потребители, които поръчват продукт от местни и чуждестранни търговци от всички краища на света и плащат за него чрез PayPal, могат да го върнат, като им бъдат възстановени разходите за транспорт, съобщиха от оператора.

PayPal Refunded Returns вече доказа, че е правилното решение в страни като Франция, Испания, Италия и Швеция, където услугата насърчава потребителите да пазаруват онлайн, посочиха от компанията. Сега от тази възможност могат да се възползват още 15 европейски страни, вкл. България. В частност, у нас ще се възстановяват разходи на стойност до 55 лв.

Процедурата за връщане е максимално опростена. Потребителят трябва да попълни форма, която се изтегля от сайта на PayPal, и да я изпрати на платежния оператор по е-поща. Възстановяването на сумата за връщане ще се появи в PayPal сметката на потребителя в рамките на 10 дни. Тестовият период на услугата ще продължи до края на годината.

Транспортните разходи представляват важен фактор при покупки онлайн. 40% от клиентите смятат да се откажат от покупки, ако трябва да плащат за доставка, а 75% са склонни да пазаруват повече онлайн, ако транспортът е безплатен, сочи проучването на Gemius.

Освен това 74% от онлайн купувачите се интересуват дали има възможност за безплатно връщане на пратката. 21% от анкетираните признават, че са купили продукт онлайн през последната година, именно заради наличието на възможност за безплатно връщане на пратката.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74266.html

Безплатен Wi-Fi в цяла Италия предвижда законопроект

Под 1% е проникването на интернет със скорост над 30Mbps в Италия

Под 1% е проникването на интернет достъпа със скорост над 30Mbps в Италия, при среден показател от 6% за Европа

Италианските законодатели предлагат въвеждане на повсеместен, безплатен Wi-Fi достъп до интернет, предаде Ройтерс.

Очаква се инициативата да осигури допълнителен ръст на икономиката, да съкрати изоставането на страната от останалата част на Европа по отношение на проникването на широколентов интернет, да даде тласък на електронното правителство и други цифрови услуги.

Предвижда се обществени места като търговски центрове, аерогари, съдебни зали и таксита да бъдат оборудвани с безплатен Wi-Fi. Правителството е готово да задели 5 милиона евро за покупка и инсталиране на необходимото оборудване в срок от три години.

Над 100 депутати поддържат предварителната версия на законопроекта. Финалният вариант на документа ще бъде внесен за разглеждане към средата на 2015 г.

Проникването на широколентов интернет със скорост над 30Mbps е под 1% в Италия, при среден показател за Европа от 6%, по данни на Политехническия университет в Милано. Анализаторите обясняват този факт с високата цена на интернет услугата и липсата на съответна инфраструктура.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-74237.html

HP продава част от мрежовия си бизнес

HP възнамерява да продаде мажоритарен дял в мрежовата компания H3C Technologies

HP възнамерява да продаде 51% дял в мрежовата компания H3C Technologies

HP планира да продаде част от своя бизнес с мрежови решения от корпоративен клас, твърдят Уол Стрийт Джърнъл и Блумбърг, позовавайки се на информация от собствени източници.

Очаква се ИТ гигантът от Пало Алто да се раздели с китайската компания H3C Technologies, която беше придобита заедно с покупката на 3Com за $2,7 млрд. HP търси частни инвеститори, които са заинтересовани да притежават 51-процентен дял от H3C, оценена на $5 млрд.

H3C (от Huawei и 3Com) разработва мрежово оборудване и софтуер за корпоративни клиенти. Този бизнес носи малка част от приходите на HP – за последната финансова година, приключила на 31 октомври 2013, те възлизат на 2,53 млрд. долара при общи приходи на HP в размер на $112,3 млрд.

В момента HP извършва реструктуриране, в рамките на което ще се обособят две отделни компании – HP Inc. за компютри и принтери и HP Enterprise за корпоративно оборудване, софтуер и услуги.

Според Forrester Research, при тези условия  управлението на H3C в Китай ще стане твърде сложно. Продавайки мажоритарен дял, HP ще се избави от изпълнителни отговорности, но ще продължи да печели от този бизнес.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-75119.html

Google създава изкуствен интелект съвместно с Оксфорд

Партньорство с Оксфордския университет ще позволи на Google да ускори разработките на изкуствен интелект

Партньорство с Оксфордския университет ще позволи на Google да ускори разработките на изкуствен интелект

Google започва партньорство с Оксфордския университет, в рамките на което съвместен екип ще разработва технологии за изкуствен интелект. От страна на интернет гиганта в проекта ще участва подразделението Google DeepMind, което ще си партнира с две стартиращи компании – Dark Blue Labs и Vision Factory.

Предвиждат се няколко направления на съвместни разработки, в частност – създаване на средства за „дълбоко” обучение с цел разбиране на естествения език и инструменти за визуално разпознаване, съобщи блогът на Google.

Лидерът в интернет търсенето придоби компанията DeepMind през януари тази година за предполагаема сума в диапазона 400-500 милиона долара. DeepMind се занимава с напреднали системи за изкуствен интелект, както и с алгоритми за обучение с общо предназначение.

Партньорството с Оксфордския университет ще позволи на Google DeepMind да ускори процеса на разработка на изкуствен интелект. Google, от своя страна, ще внесе опит и ноу-хау в техническия факултет и факултета по компютърни науки на университета в Оксфорд.

Google и други високотехнологични компании бележат сериозен напредък в изкуствения интелект. Подобни технологии все повече се вграждат в реално действащи услуги, като търсенето в интернет. Прогнозите сочат, че към 2029 г. търсачките ще разпознават емоции.

Изкуственият интелект обаче търпи критика от знаков предприемач като Елън Мъск, създател на компаниите Tesla и SpaceX, които се занимават съответно с електрически коли и космически мисии. По неговите думи, хората не осъзнават каква заплаха е изкуственият интелект за човечеството.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-75115.html