Месечни архиви: November 2014

WEBROOT решения за сигурност – революционна технология

Системата Webroot Intelligence Network събира данните от всички разположени WEBROOT решения по света, където се проверява дали това е познат процес и дали е от добър или злонамерен характер

Системата Webroot Intelligence Network събира данните от всички разположени WEBROOT решения по света, където се проверява дали това е познат процес и дали е от добър или злонамерен характер

Решенията за сигурност на WEBROOT внасят революция в подхода за справяне със зловредните приложения и атаки, независимо дали са познати или новосъздадени (zero-day).

Вместо да се използва локална база данни с дефиниции на зловредните приложения, която постоянно трябва да се обновява с най-новите открити и класифицирани като опасни кодове, от WEBROOT са избрали различен метод за защита в сравнение със своите конкуренти. Те взимат от всяка активна програма само една малка част – hash променлива, която уникално ги идентифицира.

Hash променливата е с название MD5 и представлява криптиран код от 32 символа, които обозначават какво точно извършва даден процес, до какви ресурси изисква достъп и всички останали детайли. Тази hash променлива след това се сравнява с глобалната система за репутация на WEBROOT – Webroot Intelligence Network. Това е система, събираща данните от всички разположени WEBROOT решения по света, където се проверява дали това е познат процес и дали е от добър или злонамерен характер. При открит резултат за зловреден код, процесът се блокира за изпълнение и се премахва от системата. Еквивалентно, при добър резултат на процеса му се разрешава да бъде изпълнен.

В случаите, когато даден процес не присъства в глобалната система за репутация, той се счита за непознат и се подхожда по различен начин. Непознатите процеси се изпълняват в безопасна среда, която е създадена в самия клиент – Sandbox режим. При проверките, извършвани в Sandbox режима, основно се следи поведението на самия процес, дали изисква достъп до ресурси, които не са му необходими, дали не пробва да изпълни допълнителен код, който не отговаря на типа на файла (например, съмнително ще бъде, ако файл с .jpeg изображение иска да отвори даден порт от компютърната система) и много други.

След установяване на поведението на непознатия процес, данните за това поведение отново се проверяват в глобалната система за репутация – Webroot Intelligence Network. Ако подобно поведение е срещано някъде другаде и вече е окачествено като зловредно, то процесът ще бъде блокиран за изпълняване.

В случаите, когато нито hash променливата, нито поведението на даден процес са срещани преди това някъде по света, то този процес се поставя под постоянно наблюдение от WEBROOT. Всяко действие на следените процеси се записва в журнал до установяване на характера им – дали са зловредни действия или безвредни.

При установяване на по-късен етап, че даден процес се опитва да навреди на системата, WEBROOT е единственото решение, което може да върне чрез Rollback технология, стъпка по стъпка, всяко действие на процеса до момента, преди той да навлезе в мрежовата среда, ефективно отстранявайки всички щети. WEBROOT е единственото решение, което би могло да поправи щетите от популярната атака CryptoLocker, декриптирайки файловете чрез Rollback.

Поради тези си уникални характеристики – липсата на локална база от данни с дефиниции, извличане на цялата необходима информация от само малка част от процесите, следенето на поведението на програмите, WEBROOT притежава най-малкия агент в света, едва 700Kb, не затормозява системите откъм ресурси, извършва пълно сканиране за по-малко от 2 минути и е напълно съвместим с всички останали решения за сигурност.

Всички тези качества поставят WEBROOT на няколко крачки пред конкуренцията и полагат основите на технологиите за сигурност на бъдещето – предоставяне на максимална защита, без затормозяване на нормалния работен процес.

Официален дистрибутор на решенията за сигурност на WEBROOT у нас е КОМПЮТЪР 2000 България. Можете да посетите страницата на WEBROOT на български език, откъдето да изтеглите пробни версии на продуктите:http://dox.computer2000.bg/Webroot/index.html.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76605.html

Онлайн гигантът eBay отваря „умни” магазини

С помощта на „вълшебни” огледала клиентът може да избере конкретна дреха и да поръча в пробната

С помощта на „вълшебни” огледала клиентът може да избере конкретна дреха и да я поръча в пробната

Интересни трансформации се наблюдават в интернет индустрията напоследък. Най-големият онлайн магазин Amazon.com нае площи в Манхатън, където ще отвори първите си „офлайн” магазини. Водещият технологичен сайт CNET пък започна да издава хартиено списание.

Последната любопитна новина идва от онлайн аукциона eBay, който отваря два „умни” магазина в партньорство с дизайнера Ребека Минкоф. Търговските обекти се намират в мегаполисите Ню Йорк и Сан Франциско, съобщи Wired.com.

eBay преживя трудна последна година. Онлайн гигантът се сблъска с проблеми в сигурността и освен това се разделя с подразделението си PayPal – платежната система вече ще оперира като самостоятелна компания.

Въпреки това eBay демонстрира стабилен ръст и рентабилност, които му дават възможност да експериментира с нови бизнес модели, каквато е авантюрата с т.нар. „умни” магазини. Посетителите в тях се натъкват на огромни огледала, които същевременно играят ролята и на сензорни дисплеи.

Както в обикновен магазин, клиентът може да разгледа витрините и да избере желаните стоки. С помощта на „вълшебните огледала” потребителят може да премери конкретна дреха много по-лесно, отколкото да носи в пробната куп одежди – просто избира и поръчва желания модел, а докато чака потвърждаващ SMS, може да си изпие едно кафе.

Самата пробна също е иновативна. В нея клиентът ще открие голямо огледало, което се явява едновременно сензорен дисплей. Предвидена е възможност за промяна на осветлението, ако потребителят иска да види как ще изглежда дрехата или аксесоарът в различна обстановка.

Клиентът може да пробва друг цвят без да се връща обратно в магазина – всички стоки имат RFID етикети, чрез които „умната” пробна ги разпознава и дава информация какви варианти са налични. С натискане на един сензорен бутон, клиентът може да извика служител от магазина, който да му донесе дреха с друг цвят и размер.

RFID етикетите се използват също така за препоръки на аксесоари, които допълват една или друга дреха. Всичко, от което се интересува клиентът, се записва в неговия профил и така на по-късен етап той може много бързо да купи желания продукт онлайн.

Разбира се, събраната информация може да се използва и за персонализирани препоръки. След изпробване на дрехите, те могат да бъдат закупени с помощта на потребителския акаунт в PayPal.

Новаторският подход на eBay среща противоречиви оценки сред анализаторите. Мнозина са скептични, че това е бъдещето на търговията на дребно. Скоро обаче „умните” магазини на eBay може да се появят на много нови места, тъй като гигантът търговията на дребно Nordstrom вече тества иновативната концепция.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76618.html

Стив Джобс все още получава патенти

Интелектуалният потенциал на Стив Джобс продължава да движи Apple напред

Интелектуалният потенциал на Стив Джобс продължава да движи Apple напред

Мнозина упрекват Apple, че се движи по инерция, ползвайки технологичното наследство от Стив Джобс. Подобно мнение се подкрепя и от факта, че покойният основател и лидер на компанията продължава да получава патенти.

Стив Джобс почина през есента на 2011 г., но оттогава досега на негово име са издадени 141 нови патента. Това не е изненадващо, тъй като Джобс участваше лично в повечето разработки на Apple, отбелязва TechnologyReview.

И в момента много от изобретенията на гениалния ИТ предприемач чакат одобрение в Патентното бюро на САЩ под формата на заявки. Голяма част от тях отразяват страстта на Apple да патентова всичко и в най-малките детайли.

След смъртта на Стив Джобс са одобрени по-малко от една трета от общо 458 патентни заявки, в които той е автор или съавтор. Любопитен факт е, че настоящият шеф на компанията Тим Кук няма нито един патент на свое име.

Силата на Тим Кук са финансите, логистиката и стратегическото управление на Apple. Под негово ръководство компанията увеличи двукратно годишните си приходи, които достигат 182 милиарда долара.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76617.html

Plan V зарежда смартфон от обикновена батерия

Адаптерът Plan V позволява зареждане на смартфон от 9-волтова батерия през micro-USB порт

Адаптерът Plan V позволява зареждане на смартфон от 9-волтова батерия през micro-USB порт

Едно от неудобствата на съвременните смартфони е нуждата от често зареждане на батерията. Но когато наблизо няма електрически контакт, това се превръща в проблем.

Едно ново устройство може да облекчи значително притежателите на смартфони. В платформата Kickstarter набира финансиране проектът Plan V – концепция за малко устройство, което позволява зареждане на смартфона от обикновена батерия с напрежение 9 волта.

Plan V е идея на австралийски разработчици от компанията Flintu. Адаптерът свързва смартфона към батерията, която го зарежда за около четири часа (тестът е направен с Galaxy S5). Устройството тежи само 7 грама и може да се носи удобно на ключодържателя.

В момента Plan V позволява зареждане на смартфони от рода на Galaxy S5 чрез порт micro-USB. Разработчиците от Flintu планират да разширят списъка от поддържани телефони и да вземат сертификат Apple MFI, така че Plan V да зарежда и айфони.

При поставена цел от 30 000 австралийски долара, проектът досега е привлякъл над две трети от желаната сума, а до края на кампанията остават още 24 дни. Актуалната цена на Plan V е 15 AUD (12,80 щатски долара).

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76614.html

Лансират домашен интернет със скорост 10Gbps

Изследователи от корейския институт ETRI предложиха готово за пазара решение за 10Gbps домашен интернет

Изследователи от корейския институт ETRI предложиха готово за пазара решение за 10Gbps домашен интернет

Специалисти от корейския институт по електроника и телекомуникации ETRI разработиха оборудване, което позволява достъп до интернет от домашна мрежа със скорост 10 гигабита в секунда (Gbps).

Разработката използва оптична технология, благодарение на която съществено е увеличена скоростта в сравнение със 100-те мегабита в секунда (Mbps) на усуканата двойка медни проводници.

Учените са създали и система за доставчици на услуги с пропускателна способност 3,2 терабита в секунда (Tbps), която ще обезпечи 10Gbps достъп до интернет на домашните потребители.

Изследователите от ETRI уверяват, че тяхната разработка се вписва безпроблемно в съществуващата оптична инфраструктура. Технологията се стандартизира от ITU-T и IETF, а комерсиалната й реализация ще започне в началото на 2015 г. чрез специално създадена компания.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76609.html

Gionee W900 – смартфон с два Full HD дисплея

Gionee W900 работи под управление на Android 4.4 KitKat и включва LTE модул

Gionee W900 се появи на сайта на китайския регулатор TENAA

Китайска компания подготвя за пазара необикновен смартфон с два дисплея. Моделът Gionee W900 фигурира в базата данни на регулатора TENAA и скоро се очаква на пазара.

Смартфонът е изпълнен в ретро дизайн, с разтварящ се капак, който има дисплеи от двете страни – всеки с диагонал 4 инча и резолюция 1920х1080 пиксела (плътност 550 пиксела на инч).

Засега няма информация за какви цели ще се използва дисплеят на горната повърхност – вероятно на него ще се показва експресна информация за позвънявания, съобщения и пр.

Смартфонът Gionee W900 е изпълнен в ретро дизайн, с разтварящ се капак с дисплеи от двете страни

Смартфонът Gionee W900 е изпълнен в ретро дизайн, с разтварящ се капак с дисплеи от двете страни

Gionee W900 стъпва на четириядрен процесор с тактова честота 1,5GHz, допълнен с 2GB RAM и 16GB вградена флаш памет, която може да се разширява с micro-SD карти. Устройството има две камери с резолюция съответно 13 мегапиксела и 5 мегапиксела.

Смартфонът е дебел 14,8 мм, работи под управление на операционна система Android 4.4 KitKat и включва LTE модул. Батерията има капацитет 2050 мАч. Все още не са известни сроковете за излизане на пазара и цената на модела.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76600.html

Intel планира 7-нм процесори през 2018 г.

Към 2018 г. могат да се очакват първите 7-нанометрови процесори

Към 2018 г. могат да се очакват първите 7-нанометрови процесори

Наскоро Intel започна производство на 14-нанометрови процесори Broadwell, които вече се появяват и в крайни устройства от рода на ноутбуци и хибриди. ИТ гигантът от Санта Клара обаче планира много скоро да „изтъни” още повече своите чипове.

През следващата година Intel ще пусне чиповете Skylake, също по 14-нм технология, но със значително променена архитектура, която ще донесе подобрения в производителността и енергийната ефективност.

Още през 2016 г. ще излязат първите 10-нанометрови процесори на Intel с кодово име Cannonlake, за възможностите на които все още няма подробна информация. В по-далечна перспектива, към 2018 г., може да се очакват първите 7-нанометрови процесори от Intel, съобщи Fudzilla.com.

Възможно е при реализация на тези амбициозни планове пред Intel да възникнат технологични проблеми, които да доведат до отлагане на сроковете за пускане на чиповете и до други усложнения, уточнява източникът.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76598.html

Blu-ray може да подобри соларните клетки

„Микрошаблоните” от повърхността на Blu-ray диска могат да бъдат отпечатани на слънчеви клетки и да подобрят поглъщане на светлина (източник: Северозападен университет Еванстън)

„Микрошаблоните” от повърхността на Blu-ray диска могат да бъдат отпечатани на слънчеви клетки и да подобрят поглъщане на светлина (източник: Северозападен университет Еванстън)

Технологията за оптични дискове Blu-ray е на път да намери ново приложение, този път в сферата на соларните клетки – в частност, за повишаване на ефективността им, която е критичен показател в момента, обещават изследователи от Илинойс.

Първите Blu-ray носители се появиха преди десетина години, но и досега този формат не среща желаната популярност. Отчасти това се дължи на високата цена на носителите и оборудването за тях, а от друга страна – на бурното развитие на всевъзможни поточни услуги и онлайн магазини за продажба на цифрово съдържание, които правят физическите носители ненужни.

Технологиите, използвани в производството на Blu-ray дискове, обаче могат да бъдат много полезни в друга област – за повишаване на ефективността на соларните клетки, твърдят учени от Северозападния университет Еванстън, щата Илинойс.

Скорошно изследване показва, че микроскопичните шаблони на Blu-ray дисковете, получавани при запис на филми или друго съдържание, може значително да подобрят ефективността на соларните клетки – показател, който е слабо място на технологията.

Оказва се, че микроскопичните неравности, които обезпечават съхранението на данни въху оптичните носители, позволяват да бъде подобрено поглъщането на светлина, съобщи ScienceNews.com. Чрез модифициране на технологията и нанасяне на подобна наноструктура върху слънчева клетка може да се повиши степента на поглъщане на светлината с 22% спрямо стандартните стойности в момента.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76594.html

Потребителска версия на Windows 10 през януари

Windows 10 се разработва като универсална платформа, способна да работи на различни типове устройства

Windows 10 e универсална платформа, способна да работи на различни устройства

Microsoft планира да пусне в края на януари предварителна версия на Windows 10 Consumer Preview – потребителско издание на новата операционна система.

Очаква се подробности за предварителната версия да бъдат разкрити от компанията по време на изложението CES 2015, което ще се проведе в Лас Вегас от 6 до 9 януари, съобщи The Verge.

Windows 10 се разработва като универсална платформа, способна да работи на различни типове устройства – настолни компютри, лаптопи, смартфони, таблети, трансформъри, хибриди и др.

Екосистемата на Windows 10 предвижда единен магазин за приложения, както и единен начин за търсене, покупка и обновяване на приложенията за всички устройства.

Очаква се през януари Microsoft да разкаже подробно за новите възможности на Windows 10, вкл. сензорния интерфейс Continuum. Освен това компанията ще разкрие подробности за фирмени смартфони и таблети от следващо поколение.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-76593.html

Първи трейлър от новия епизод на Star Wars

Дългото чакане за първия тийзър на „Междузвездни войни: Силата се пробужда” приключи. Феновете вече могат да видят първите кадри от жадувания седми епизод от сагата, съобщи Форум Филм България.

star_wars_new_1

Краткият видеоклип вече е достъпен за гледане в YouTube, разпространени бяха и качествени снимки. Първият филм от новата трилогия, режисирана от Джей Джей Ейбрамс, ще излезе в края на 2015 г., обявиха по-рано то Disney.

star_wars_new_4

Все още сюжета на Епизод VII се държи в тайна. Това, което се знае е, че действието ще се развива 30 години след събитията от „Завръщането на Джедаите”. Епичното завръщане на „Междузвездни войни” със „Силата се пробужда” е предвидено у нас за 18 декември 2015 г. в кината на 3D и IMAX 3D.

star_wars_new_2

Очаква се епизодите 7, 8 и 9 да излязат през две-три години, т.е. цялата трилогия ще се проточи минимум седем години. Студиото ще редува филмите от новата поредица със съпътстващи издания, така че всяка година да има нещо ново.

star_wars_new_3

Ако Disney събере желания финансов ресурс, може да се очаква и следваща галактическа поредица. Компанията рестартира проекта Star Wars през 2012 година, след като купи Lucasfilm.

<!--

-->

Source Article from http://technews.bg/article-76587.html