Месечни архиви: January 2015

Google Earth Pro вече е безплатна услуга

Google Earth Pro представлява виртуална 3D вселена, която помага на професионалисти от различни сфери да планират, анализират и вземат решения

Google Earth Pro представлява виртуална 3D среда, която помага на професионалисти от различни сфери да планират, анализират и вземат решения

Професионалисти в различни области ще могат да ползват безплатно професионална услуга на Google – Pro версията на Google Earth, която досега се предлагаше срещу 399 долара на година – за анализ, планиране и взимане на решения.

За разлика от базовата безплатна услуга, Google Earth Pro включва множество допълнителни функции, като измерване на разстояние и площ, а също така и печат на изображения с високо качество (резолюция до 4800х3200 пиксела).

Виртуалната 3D среда поддържа и редица други възможности, като например импорт на данни от географски информационни системи (GIS) и експорт на видеофайлове от Windows Media и Quicktime с висока резолюция (до 1920х1080 пиксела).

За да ползват Pro версията, потребителите следва да се уверят, че техните РС или Mac-ове отговарят на минималните системни изисквания и да се регистрират за услугата. Компютрите трябва да имат Windows XP или OS X 10.6 (или по-нови версии), минимум 500 MB свободно място на диска и минимум 512 MB оперативна памет.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78305.html

LibreOffice с девето най-голямо обновление

LibreOffice се позиционира като безплатна алтернатива на Microsoft Office

LibreOffice се позиционира като безплатна алтернатива на Microsoft Office

Излезе деветото най-голямо обновление на офис пакета с отворен код LibreOffice 4.4. Този продукт се позиционира като безплатна алтернатива на Microsoft Office и с всяка нова версия предлага подобрени възможности и съвместимост.

LibreOffice 4.4 идва с напълно преработен интерфейс и възможност за експорт на PDF документи с цифров подпис. Променен е панелът с инструменти, добавени са ново контекстно меню, стандарти, шрифтове и икони.

LibreOffice 4.4 все още не може да се похвали със 100-процентова съвместимост с документите от Microsoft Office, но авторите на проекта работят усилено в това направление и подобряват съвместимостта с всяка нова версия. По-рано екипът на LibreOffice работеше по проекта OpenOffice.

Даунлоуд: LibreOffice

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78303.html

Смартфоните се устремяват към 6,9 инча

Ръстът в продажбите на големи смартфони е обусловен от успеха на Galaxy Note и iPhone 6 Plus

Ръстът в продажбите на големи смартфони е обусловен от успеха на Galaxy Note и iPhone 6 Plus

Доскоро се считаше за нормално смартфоните да имат диагонал на екрана 4 инча. Ситуацията обаче коренно се промени с навлизането на фаблетите, а рекордните продажби на 5,5-инчовия iPhone 6 Plus затвърдиха окончателно тенденцията смартфоните да стават все по-големи.

Анализаторската компания Juniper Research прогнозира, че в близките години фаблетите ще продължат да наводняват пазара. През 2019 г. се очаква да бъдат продадени над 400 милиона устройства с диагонал на екрана от 5,5 до 6,9 инча, докато през 2015 г. ще бъдат пласирани 138 милиона подобни смартфони.

Ръстът в продажбите на големи смартфони е обусловен от успеха на линията Galaxy Note на Samsung, а по-късно и от взривния старт на фаблета iPhone 6 Plus на Apple. От излизането на първия Galaxy Note през 2011 г. с диагонал на екрана 5,3 инча пазарът на фаблети расте непрекъснато.

Все по-популярни стават устройствата от типа „две в едно”, които обединяват възможности на смартфон и таблет. Заедно с тях расте търсенето и на по-големи екрани. Според анализатори, хардуерът вече е достатъчно мощен, за да се използва в устройства с различни размери и за различни нужди на потребителите.

Дори консервативните потребители от развитите пазари бързо привикват към възможностите на смартфоните с голям екран. В същото време азиатските потребители са много по-отдадени на фаблетите и на практика диктуват развитието на пазара.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78302.html

OxygenOS – нова разновидност на Android

OxygenOS ще разнообрази света на Android-базираните операционни системи

OxygenOS ще разнообрази света на Android-базираните операционни системи

Разработчици от компанията за смартфони OnePlus създават нова разновидност на операционна система Android. Наречена OxygenOS, платформата се явява преработена версия на Android 5.0 Lollipop.

Досега OnePlus ползваше Android разработка на CyanogenMod, но конфликт между двата екипа е довел до решението за създаване на собствена операционна система, която ще бъде вградена в бъдещите OnePlus устройства.

Към момента липсват подробности за отличителните характеристики на OxygenOS, освен уверението, че новата платформа ще бъде напълно настройваема. Официалното представяне на OxygenOS е планирано за 12 февруари.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78299.html

„Умна” маса се грижи за здравето ни

Специални крака автоматично повдигат и спускат интелигентната маса

Специални крака автоматично повдигат и спускат интелигентната маса

Смарт технологиите навлизат във всички сфери от живота ни. Доказателство за това е един нов продукт на компанията Stir – „умна” маса, която отчита колко време седим или стоим и ни предлага да сменим позата.

Stir Kinetic Desk M1 има специални крака, които й позволяват автоматично да се повдига и спуска. Масата тежи 70 кг и черпи енергия от електрическата мрежа, за което са предвидени четири розетки.

За да промени височината на масата, потребителят докосва сензорния екран

За да промени височината на масата, потребителят докосва сензорния екран

Тази смарт конструкция е оборудвана с компютър под управление на Linux, има 5-инчов екран, Bluetooth и Wi-Fi. Термодатчик, разположен под плота, определя позицията на потребителя, данните се обработват от софтуер и компютърът издава съвет за промяна на позата.

За да промени височината на масата, потребителят докосва сензорния екран, в резултат на което краката се повдигат или спускат. Ако е загрижен за здравето си, човек трябва да променя позата всеки час, казват от разработчика на Stir Kinetic Desk M1 с цена 2990 долара.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78293.html

Първа среща на Асоциацията на софтуерните инженери

Регулярни месечни срещи на АСИ ще решават въпроси, свързани с професията софтуерен инженер

Регулярни месечни срещи на АСИ ще решават въпроси, свързани с професията софтуерен инженер

Следващата седмица в София ще се проведе първата месечна среща на новосъздадената Асоциация на софтуерните инженери (АСИ). Няколко са приоритетните въпроси, които ще дискутират участниците:

  • Популяризиране на професията Софтуерен архитект;
  • Адаптиране на модел за оценка на софтуерните процеси за производство на софтуер;
  • Анкетно проучване на проблемите при софтуерното производство;
  • Организиране на еднодневно събитие за добри практики в софтуерната архитектура в края на месец март.

Срещата, планирана за 5 февруари, е отворена и за нови теми, по които ще се работи през годината. Участието е безплатно за членовете на АСИ и по изключение – само за първата среща – за всички останали, като се изисква регистрация.

АСИ бе създадена през декември 2014 г. като неправителствена организация, която обединява експерти в областта на проектирането, разработката, внедряването и поддръжката на софтуерни системи.

Асоциацията ще работи за развитието на професията „софтуерен инженер”, за насърчаване и споделяне на добри практики, както и за решаване на предизвикателства в ИТ индустрията, като необходимостта от продължаващо обучение през целия живот и пълноценно професионално развитие.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78290.html

ЕС одобри десетки научни проекти, вкл. от България

Нито една част от Европа не трябва да изостава в научните изследвания и иновациите, заяви комисар Карлош Моедаш

Нито една част от Европа не трябва да изостава в научните изследвания и иновациите, заяви комисар Карлош Моедаш

Европейският съюз ще отпусне още безвъзмездни средства за преодоляване на разликата между страните членки по отношение на високите научни постижения и за засилване на конкурентоспособността и растежа. Очаква се новият инструмент за сформиране на екипи, в рамките на който се предоставят тези безвъзмездни средства, да подобри резултатите от научните изследвания и да увеличи инвестициите в страни, които изостават в областта на високите научни постижения.

Вече са избрани 31 проекта от държави, които се нуждаят от инвестиции, съобщи Европейската комисия. В техните рамки, с помощта на финансиране от „Хоризонт 2020”, ще бъдат изготвени оперативни планове за създаване на нови центрове за високи постижения чрез сформиране на екипи с водещи в тази сфера институции от цяла Европа.

„Накратко казано, със средствата от „Хоризонт 2020” искаме да подпомогнем максимално широк кръг европейски университети и изследователски институти. Твърдо сме решени да направим така, че нито една част от Европа да не изостава в областта на научните изследвания и иновациите”, заяви комисарят по изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш.

Първите избрани за финансиране проекти за сформиране на екипи ще бъдат ръководени от изследователски институции или агенции, както и от национални или регионални органи. Във фаза 1 от това действие проектите ще получат до 500 000 евро всеки (общо 14,5 млн. евро), за да подготвят оперативни планове за създаване на нови центрове за високи научни постижения или за обновяване на съществуващи такива.

Финансираните проекти включват партньорства от цяла Европа. Така например, един словенски институт сформира съвместен екип с институт „Karolinska” в Швеция, за да бъде създаден център за високи научни постижения в сферата на медицинските иновации. Друго успешно предложение е на Института по молекулярна биология и биотехнологии в България, който иска да създаде център за високи научни постижения в областта на устойчивите биотехнологии в партньорство с дружество „Макс Планк” в Германия.

Всички проекти са подбрани от независими експерти чрез стандартните процедури в рамките на „Хоризонт 2020”. Действието включва две стъпки. Финансирането във фаза 1 се предоставя за разработване на бизнес план за бъдещия център. Във фаза 2 максимум десет от тези проекти могат да бъдат избрани за по-нататъшна подкрепа за изграждане на центъра. Това става чрез процес на конкурентно преразглеждане.

Финансирането за предложенията в първата фаза (31 избрани от 169 представени) достигна 14,5 млн. евро, а в момента за фаза 2 се предвиждат около 87 млн. евро. По линия на „Хоризонт 2020”, програмата на ЕС за финансиране на научни изследвания, ще бъде достъпно финансиране в размер до 800 млн. евро за мерки за разширяване на участието на страни членки с по-слаби постижения в областта на научните изследвания.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78285.html

IBM може да съкрати 118 хиляди души

IBM е в процес на реорганизация, при която всеки четвърти служител на компанията може да загуби работата си

IBM е в процес на реорганизация, при която всеки четвърти служител на компанията може да загуби работата си

Ръководството на IBM планира да съкрати всеки четвърти служител в компанията, като реакция на финансовите трудности напоследък. Според източници на Forbes, до края на февруари корпорацията ще освободи 118 хиляди души, или 26% от целия персонал.

Съкращенията ще засегнат най-вече служителите на компанията в САЩ и в по-малка степен офисите на IBM в останалите региони по света. Планираната реорганизация се нарича Project Chrome, твърди американското издание, но засега няма официално потвърждение за нея от ИТ гиганта.

През последното тримесечие на 2014 г. приходите на IBM намаляха с 12% до 24,1 млрд. долара. Това бе 11-то поред тримесечие на спад за компанията. Като цяло за годината, IBM отчете намаление с 6% на приходите, които възлизат на 92,8 млрд. долара.

В момента IBM извършва преход от бизнес с хардуер и услуги към облачни технологии. През миналата година облакът донесе около 7 милиарда долара на компанията, което бе ръст от 60% спрямо 2013-та.

IBM поставя също акцент върху мобилните и аналитични решения, както и върху информационната сигурност. В тези три сегмента приходите на компанията нараснаха съответно с 200%, 7% и 19% през миналата година.

В същото време хардуерният бизнес носи все по-малко постъпления на IBM. Приходите от продажби на сървъри, системи за съхранение на данни и друго оборудване намаляха с 23% до 10 млрд. долара през миналата година.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78284.html

Google отчете ръст на приходите и печалбата

Бизнесът извън САЩ генерира над половината от приходите на Google

Google е базиран в САЩ, но бизнесът на останалите пазари генерира над половината от приходите на компанията

Приходите на Google за 2014 година година са нараснали с 19% и възлизат на 66 млрд. долара, сочи финансовият отчет. Само за четвъртото тримесечие интернет гигантът отича приходи в размер на $18,1 млрд., което е ръст от 15% на годишна база.

Чистата печалба по стандарта GAAP възлиза на $4,76 млрд. през четвъртото тримесечие, спрямо $3,38 млрд. за същия период на предходната година.

Собствените сайтове на Google са генерирали $12,43 млрд. в периода октомври-декември, или 69% от общите приходи. За сравнение, това перо за Q4 2013 е донесло на компанията $10,54 млрд.

Приходите от партньорски сайтове през последното тримесечие на 2014 г. са $3,72 млрд., или 20% от общите постъпления на Google и с $200 милиона повече спрямо същия период на предходната година.

Приходите от други бизнеси на Google са нараснали с 19% през тримесечието и възлизат на $1,95 млрд., или 11% от общите доходи. Бизнесът извън САЩ е генерирал над половината (56%) от постъпленията на интернет гиганта – $10,23 млрд.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78283.html

ZTE Blade S6 – достъпен 8-ядрен, 64-битов смартфон

ZTE Blade S6 има компактен вид – размери 144х70,7х7,7 мм и дебелина само 7,7 мм

ZTE Blade S6 има компактен вид – размери 144х70,7х7,7 мм и дебелина само 7,7 мм

Смартфоните с 8-ядрени, 64-битови процесори стават достъпна стока на пазара. Китайската компания ZTE, един от големите играчи в мобилната индустрия, въвежда евтин подобен модел с чип от Qualcomm и операционна система Android.

ZTE Blade S6 е проектиран на базата на 64-битов процесор Snapdragon 615 с осем ядра и предоставя 5,5-инчов екран с резолюция HD. Смартфонът се отличава с компактен вид – има размери 144х70,7х7,7 мм и дебелина само 7,7 мм.

Операционната система Android 5.0 Lollipop е надстроена с интерфейс ZTE MiFavor 3.0. Налични са 2GB оперативна памет и 16GB вградена флаш памет, която може да се разширява с помощта на microSD карти.

ZTE Blade S6 е оборудван с две камери – основна 13MP и предна 5MP за селфи и видеоразговори. Устройството поддържа безжични връзки Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac и Bluetooth 4.0, както и работа в мрежи от четвърто поколение 4G LTE.

Интересна особеност е функцията за жестово управление Smart Sense, която позволява на потребителя с движения на ръката да включва фенерчето на смартфона, да зарежда приложение-огледало, да снимка, да пуска музика и др.

ZTE Blade S6 ще се продава от 10 февруари в онлайн магазина AliExpress на цена от 249,99 долара, а в края на месеца ще излезе на международния пазар в цветове сребристо и матово-розово. Смартфонът е оборудван с батерия 2400 мАч.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-78259.html