Месечни архиви: February 2015

Плъгин за WordPress застрашава милион сайтове

wordpress_security_top

Проблем в плъгин за WordPress излага на риск огромен брой сайтове, базирани на отворената платформа

Сериозна уязвимост в един от плъгините за WordPress, най-популярната CMS платформа, застрашава над милион сайта, алармира компанията за сигурност Sucuri. Нейните експерти са открили опасна дупка в плъгина Slimstat, която дава възможност на хакери да проникнат в административния панел и дори да получат пълен контрол над сайта, съобщи TechRadar.com.

Статистиката показва, че плъгинът е свален 1,3 милиона пъти, което означава, че същият брой сайтове са под угроза от хакерски пробив. Представители на WordPress обаче твърдят, че броят на уязвимите сайтове е не повече от 100 хиляди.

Проблемът касае всички версии на Slimstat, с изключение на последната с номер 3.9.6. Хакерите могат лесно да дешифрират ключа, използван за подпис на данни, и така да получат възможност за изпълнение на широк спектър SQL инжекции.

Твърди се, че атакуващите могат да проникнат в административния панел на WordPress сайта и да откраднат всички пароли и данни на потребителите. Има също вероятност хакерите да получат достъп до файла WordPress Secret Keys, а това означава, че целият уеб сайт ще премине под техния контрол.

Според специалистите, дешифрирането на ключа става за 10-20 минути при използване на широко разпространени инструменти в интернет. Всички притежатели на WordPress сайтове, които ползват Slimstat, следва да обновят плъгина до актуалната в момента версия 3.9.6, за да избегнат риска от хакерски пробив.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79122.html

Всеки трети потребител изпитва проблеми с SSD

SSD носят не по-малък риск от загуба на данни от своите механични събратя HDD

SSD носят не по-малък риск от загуба на данни от своите механични събратя HDD

Много от потребителите на твърдотелни дискове (SSD) изпитват проблеми при работата с устройствата. По данни на компанията Kroll Ontrack, доставчик на услуги за възстановяване на данни, една трета от анкетираните британски потребители се натъкват на отказ в работата на SSD, а 61% от тях са претъпели загуба на ценни данни.

Само 20% от пострадалите потребители са успели да възстановят своите данни след срива на SSD. Принципно, това е сложен процес, който не гарантира успех. Алгоритмите за съхранение на данните са различни и все още стандартизацията в тази област е далечно пожелание, което затруднява работата на компании като Kroll Ontrack.

75% от анкетираните използват SSD в лаптопи и други мобилни устройства. Над 60% използват SSD в настолни системи, а 20% – в сървъри. Повечето потребители (90%) оценяват високата производителност на SSD, като само 10% изтъкват тяхната надеждност и икономичност.

Kroll Ontrack предупреждава потребителите да не се захласват от параметрите на съвременните SSD. Тези устройства носят не по-малък риск за загуба на данни от своите механични събратя – твърдите дискове (HDD). Компанията съветва потребителите редовно да правят резервни копия на данните си, тъй като SSD имат несъвършенства с алгоритмите, контролерите и дори чиповете NAND памет.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79121.html

Lenovo ще предложи безплатно антивирус

Софтуерът Superfish /e инсталиран на потребителския клас компютри на Lenovo от септември 2014 г.

Софтуерът Superfish бe инсталиран на потребителския клас компютри на Lenovo от септември 2014 г.

Lenovo ще предложи на потребителите на нейни компютри, засегнати от рекламния софтуер Superfish, безплатен 6-месечен абонамент за услугата McAfee LiveSafe (или удължаване с 6 месеца на текущите й абонати). В допълнение, компанията ще намали значително предварително инсталираните приложения на компютрите си.

Софтуерът Superfish, инсталиран на потребителския клас компютри на Lenovo от септември 2014 г.,  породи сериозни притеснения сред клиентите на компанията, заради типичното си поведение на адуер.

В отговор, Lenovo и нейни партньори създадоха инструменти и ъпдейти на антивирусни програми, които елиминират Superfish. На страницата на компанията е наличен инструмент за автоматично премахване на програмата. Освен това Lenovo ще публикува информация за всеки софтуер, който инсталира на компютрите си, придружена с ясно разяснение как точно функционира.

„Започваме моментално с изпълнението на това, като до момента, в който пуснем компютри с Windows 10, компютрите, които предлагаме, ще включват само операционна система и свързания с нея софтуер, както и програми, които се изискват за безотказната работа на хардуерните компоненти, защитен софтуер и приложения на Lenovo”, съобщиха от производителя.

По този начин компанията се надява да елиминира появата на софтуер, познат в ИТ индустрията като „adware” и „bloatware”. В някои държави в компютрите на Lenovo ще присъства софтуер, който потребителите очакват да получат, уточниха от компанията.

Сериите ThinkPad, десктоп решенията, таблетите, смартфоните, както и корпоративните сървърни решения на Lenovo не са сред засегнатите продукти, увериха от най-големия производител на компютри в света.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79119.html

Google купи топ домейна .app за 25 млн. долара

Google подобри рекорда за най-скъп домейн от топ ниво в търговете на ICANN

Google подобри рекорда за най-скъп домейн от топ ниво в търговете на ICANN

Google плати рекордните 25 млн. долара за ексклузивните права върху домейна от топ ниво (TLD) .app. Това е най-високата сума за домейн в търг на интернет регулатора ICANN.

С новата си придобивка Google може да създава уеб адреси на основата на този домейн, например google.app, както и да продава домейн имена в зоната .app.

ICANN разшири броя на домейните от топ ниво през 2012 г. и започна активно да ги продава чрез аукциони от юни миналата година. По-известните продажби са на домейна .tech, купен от Dot Tech LLC за $6,7 млн., както и на домейните.buy и .spot, за които Amazon плати съответно $5 млн и $2,2 млн.

В момента Google дава възможност за регистрация на домейни с разширения .how, .soy и .minna в своя регистър в ICANN. Компанията планира да предложи регистрации и в домейн зоните .dad, .here, .eat, .new и.app.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79118.html

Ericsson поиска забрана за продажби на iPhone и iPad

Ericsson обвинява Apple в нарушаване на 41 нейни патента за основопалагащи технологии

Ericsson обвинява Apple в нарушаване на 41 нейни патента за основополагащи технологии

Шведската компания Ericsson подаде седем нови съдебни иска в САЩ срещу Apple, заради спор за лицензни такси.

Най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване поиска също от Комисията по международна търговия (ITC) да забрани продажбите на iPhone и iPad на американския пазар, предаде Блумбърг.

Ericsson обвинява Apple в нарушаване на 41 нейни патента за основополагащи технологии за безжична връзка на мобилни устройства, показване на информация на екрана, намаляване на консумацията на енергия и принципи на работа на операционната система.

Съдебният иск бе подаден след отказа на Apple да продължи лицензното споразумение с Ericsson за споменатите патенти. Не е известно какви суми Apple е платила досега на Ericsson по този договор, но разговорите за удължаването му се водеха в последните две години.

Отнасянето на казуса към ITC показва стремежа на Ericsson да ускори процеса на взимане на решение. По правило, комисията по-бързо от съда извършва разследванията и издава забрани за продажба. ITC може да влияе ефективно на митниците, налагайки вето върху вноса на продукти, в случая на Apple, тъй като iPhone се произвежда в Китай.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79117.html

Английската банка: Биткойн ще промени света

На пътя на цифровите валути стоят много въпросителни, вкл. сигурността, сочи доклад на Английската централна банка, която планира да се намеси на този пазар

На пътя на цифровите валути стоят много въпросителни, вкл. сигурността, сочи доклад на Английската централна банка, която планира да се намеси на този пазар

Валутите от рода на биткойн (Bitcoin) ще променят света радикално, както това направи интернет, според нов доклад на Английската централна банка, който анализира влиянието на цифровите валути върху икономиката. Ето защо банката разглежда възможността за създаване на собствена цифрова валута, която ще използва подобен на биткойн протокол.

Развитието на цифровите валути нагледно демонстрира възможността за сигурно предаване на пари от едно лице към друго, без да се ползват услугите на посредници, се отбелязва в документа. Изхождайки от това, Английската централна банка сериозно се замисля за създаване на собствена цифрова валута.

Създаването на подобни системи ще повлече след себе си и създаване на протокол за трансфер на пари през интернет – подобно на това, което направи навремето Тим Бърнърс-Лий за предаване на информацията през интернет, се казва в доклада на банката.

На пътя на цифровата валута стоят много въпросителни. Новата система трябва да реши всички проблеми със сигурността  на преводите и съхранението на парите – все още такива проблеми съществуват при биткойн и останалите криптовалути.

Освен това са необходими механизми за регулиране на новата криптовалута. Вместо пълната анонимност, която в момента е приоритет за цифровите валути, банките, които ги издават, трябва да могат да упражняват известен контрол над тях с цел проследяване на участниците и предотвратяване на прането на пари.

Друг въпрос е как цифровите валути ще повлияят на бизнеса на банките. Очаква се банките да загубят част от клиентите си, които повече няма да се нуждаят от посредник за извършване на финансови операции, заключава анализът на Английската централна банка.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79114.html

Дигиталната икономика ще осигури 500 млн. евро растеж

Само когато имаме завършен единен пазар за дигитални услуги, ЕС ще получи възможност да се конкурира по-успешно извън своите граници, заяви Ева Паунова

Само когато имаме завършен единен пазар за дигитални услуги, ЕС ще получи възможност да се конкурира по-успешно извън своите граници, заяви Ева Паунова

Развитието на стабилна европейска дигитална икономика е една от основните предпоставки за повече растеж и заетост в ЕС. Завършването на единния цифров пазар ще донесе на ЕС изчислени ползи от 500 милиона евро в допълнителен растеж, заяви Ева Паунова по време на конференция CEPS Ideas Lab в Брюксел, организирана от Центъра за европейски политически изследвания.

За реализацията на този проект освен благоприятна законодателна рамка за пълното завършване на единния цифров пазар е важно да се насърчава доверието на гражданите и бизнеса в дигиталната икономика, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП в изказването си, което бе част от панела „Свързана континентална мрежа – продължаващото търсене на единния цифров пазар”.

Навременното приемане на всеобхватна и реалистична рамка за защита на данните в ЕС, за авторското право и мрежовата неутралност е основен приоритет за Ева Паунова. Според нея, само когато имаме завършен единен пазар за дигитални услуги, ЕС ще получи възможност да се конкурира по-успешно извън своите граници и да реализира потенциала си на световен лидер в областта на ИКТ.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79111.html

Британци постигнаха 1Tbps при тестове на 5G

5G мрежите ще направят възможни съвместните игри с висока резолюция на смартфони

5G мрежите ще направят възможни съвместните игри с висока резолюция на смартфони

Изследователи от британския университет Съри съобщиха за рекорд в скоростта на предаване на данни по безжични мрежи от пето поколение (5G). Постигната е скорост от 1 терабит в секунда (Tbps), което означава сваляне на 100 филма за 3 секунди.

Досегашният рекорд за безжична скорост принадлежеше на Samsumg – през октомври миналата година компанията предаде даннни със скорост 575 мегабайта в секунда (Mbps) по усъвършенствана Wi-Fi технология.

Постижението на британските изследователи е 200 пъти по-добро от това на Samsung и 65 000 пъти от средната скорост в мрежите от четвърто поколение (4G). Пускането на комерсиални 5G мрежи се очаква да стане към 2020 г.

Учените от Съри ще започнат тестове на 5G на обществени места още през 2018 г. Мрежите с терабитова скорост ще позволяват мигновено сваляне на огромно по обем съдържание от интернет – например филми, ще ускорят значително финансовите операции и ще направят възможни съвместните игри с висока резолюция за потребителите на смартфони.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79107.html

Феновете на Apple тръпнат в очакване на 9 март

Applе разбуни духовете за пореден път с покана за „специална презентация” на 9 март в Сан Франциско. Очаква се компанията да покаже вълнуващ нов продукт, като според слуховете това ще бъде смарт часовникът Apple Watch.

Apple направи обещаващ анонс за предстоящ нов продукт, който феновете на малката отдавна очакват

Apple направи обещаващ анонс за предстоящ нов продукт, който феновете на марката отдавна очакват

В поканата, изпълнена в ярки цветове, се откроява една, но многозначителна фраза – „Към пролетта” или „Скок напред”. Презентацията ще се състои в известния Център за изкуства Йерба Буена в Сан Франциско, с начален час 10 сутринта.

Apple разкри проекта за интерактивен часовник през септември миналата година. Първата партида с новия продукт се очаква на пазара през април т.г.

От 2010-та насам Apple не е пускала принципно нов продукт. Мнозина фенове на компанията очакват изненада на предстоящото събитие на 9 март.

По-умерените очаквания са свързани с нов модел на MacBook Air с 12-инчов Retina екран, който ще подобри значително визуалното изживяване с ултратънкия и лек ноутбук.

Анализатори не изключват възможността Apple да покаже в Сан Франциско нов таблет iPad Pro с диагонал на екрана 12,9 инча, а защо не и дългоочаквания интерактивен телевизор Apple TV.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79104.html

Китай отряза външните ИТ доставчици

Все по-малко чуждестранни компании ще могат да доставят ИТ на китайското правителство

Все по-малко чуждестранни компании ще могат да доставят ИТ на китайското правителство

Правителството на Китай нанесе удар по чуждестранния ИТ бизнес, като реши да използва само продуктите на местни компании за нуждите на държавните структури. Най-засегнати от новите рестриктивни мерки са американските доставчици Cisco, Apple и McAfee, предаде Ройтерс.

В новия списък на доставчиците, изготвян от Централния правителствен център за държавни покупки, не фигурират редица водещи чуждестранни производители. Така например, в списъка липсва компанията за мрежово оборудване Cisco Systems, която от 2012 г. доставя на Китай над 60 различни продукта.

От списъка са отпаднали също компании като Apple, разработчикът на антивируси McAfee (част от Intel) и доставчикът на сървърен софтуер Citrix Systems. Като цяло, списъкът с чуждестранни доставчици е редуциран с една трета, като в същото време броят на продуктите, купувани по поръчка от правителството, се е увеличил от 2000 до близо 5000 в последните две годин.

Ръстът в доставяните за правителството продукти се покрива от местните производители, които успешно заменят своите западни конкуренти. Причините за подобна промяна са няколко, вкл. по-ниските цени и удължената гаранция, която предлагат китайските производители.

Стъпките към ограничаване на външните ИТ доставки се предприемат от китайските власти в момент, когато излизат наяве все повече факти за мащабен кибер-шпионаж от страна на западните специални служби срещу политици и корпорации в целия свят. Случаят със Сноудън стана повод за сериозно безпокойство, особено за висшето ръководство, споделя пред Ройтерс представител на Пекинския университет за международен бизнес и икономика.

Cisco, от своя страна, припомня своята по-ранна позиция, че геополитическите опасения влияят негативно на бизнеса на компанията в редица развиващи се страни. Експертите пък виждат в новия рестриктивен списък стремеж на китайското правителство да увеличи дела на местните ИКТ производители и, че разкритията на Едуард Сноудън са само претекст за въвеждане на ограничения.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-79102.html