Месечни архиви: March 2015

Junkware Removal Tool – премахва адуер

Junkware Removal Tool сканира компютъра и премахва адуер и други нежелани програми

Junkware Removal Tool сканира компютъра и премахва адуер и други нежелани програми

Junkware Removal Tool е опростен софтуерен инструмент, който сканира компютъра и премахва адуер и други нежелани програми. Достъпен е за сваляне и ползване безплатно.

Тъй като се изпълнява от командния ред, Junkware Removal Tool не се нуждае от инсталация и може да се пуска от всяко място на твърдия диск или от външни носители като USB флашки, карти памет и други подобни устройства.

Освен това Junkware Removal Tool не извършва промени в регистъра на Windows, така че след изтриване на файловете на програмата, от нея не остават никакви следи.

Junkware Removal Tool прави резервно копие на регистъра, след което започва да сканира всички процеси, модули, услуги, папки, регистри и инсталирани браузъри.

Накрая, програмата генерира текстов документ с информация от проверката, вкл. за откритите и изтрити неща, и го съхранява в същата папка, в която са нейните файлове.

Даунлоуд: Junkware Removal Tool

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80070.html

ЕС ограничава още употребата на найлонови торбички

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба

Европейският съюз планира нови ограничения в употребата на пластмасови (найлонови) торбички. Целта е до 2025 г. един човек да използва не повече от 40 торбички, съгласно ново предложение на евродепутати.

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба. Частиците, от които те са съставени, се разграждат бавно и могат да замърсят водите или хранителните вериги, пише сайтът на Европейския парламент.

За да бъдат намалени рисковете, ЕС се готви да ограничи използването на такива торбички. Евродепутати и Съветът договориха подробностите и днес комисията по околна среда в ЕП ще гласува по постигнатото споразумение. Пленарният вот се очаква през април.

Среден брой използвани пластмасови торбички на човек за година в страните от ЕС през 2010 г. (източник: Европейска комисия)

Среден брой използвани пластмасови торбички на човек за година в страните от ЕС през 2010 г. (източник: Европейска комисия)

Съгласно споразумението между Парламента и Съвета, страните от ЕС ще трябва да изберат един от два подхода за ограничаването на употребата им:

  • да намалят броя на използваните леки пластмасови торбички до 90 на човек за година до края на 2019 г. и до 40 до 2025 г.
  • да сложат край на предоставянето на безплатни пластмасови торбички в обектите за продажба до края на 2018 г.

Всяка година 8 милиарда пластмасови торбички се изхвърлят в ЕС, като те замърсяват сушата и водите. Пластмасовите частици могат да навлязат в животните, а оттам – и в хранителната верига. В океаните се формират огромни острови от пластмасови отпадъци, като най-големият е в Тихия океан.

Някои пластмасови материали се наричат „оксо-биоразградими” от техните производители. В тях са включени добавки, обикновено метални соли, които ускоряват окисляването и разпадането на торбичките на малки частици, които са невидими за човека, но въпреки това замърсяват природата.

Новите правила дават възможност на Комисията да определи как да бъдат етикетирани такива продукти и да проучи как да се ограничи употребата им.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80065.html

„Рутинен тип” е най-често пазаруващият онлайн

Българските онлайн потребители демонстрират 6 различни вида поведение, когато пазаруват онлайн. Това са поведения от тип рутитен, ловец на промоции, приключенски, анализиращ, начинаещ и непостоянен, става ясно от проучване на платформата за сравнение на цени и продукти Pazaruvaj.com в България, Румъния и Унгария.

Най-много българи попадат в групата на „рутинния тип”, когато стана въпрос за онлайн пазаруване (източник: Pazaruvaj.com)

Най-много българи попадат в групата на „рутинния тип”, когато става въпрос за онлайн пазаруване (източник: Pazaruvaj.com)

Проучването разкрива, че най-много българи попадат в групата на „рутинния тип” – 40% от всички респонденти отговарят на този профил. Най-характерен представител на тази група са мъже от големите градове, с деца и на възраст между 30 и 49 г.

Хората от типа рутинен сърфират в интернет интензивно – почти половината от тях (47%) използват интернет по няколко часа на ден, както от лаптоп (65%), така и от мобилен телефон (50%). След избора на продукт, те веднага преглеждат характеристиките, а после оглеждат за намаления и коментари в сайтовете за сравнение на цени.

За почти половината от тези потребители (44%), онлайн покупките се случват няколко пъти в рамките на месец, а предпочитаните артикули са облекло (77%), обувки (75%), мобилни устройства (58%) и развлекателна електроника (52%) – телевизори, конзоли, четци за електронни книги.

Като най-доверен източник на информация, половината потребители от рутинен тип посочват описанието на уеб страницата (49%). Въпреки, че рутинно пазаруващите ползват всички методи за плащане и доставка, те отбягват опциите, изискващи банкова карта.

Проучването показва, че доминиращият тип пол при българските онлайн купувачи е женският – за всички групи без рутинните потребители. В Румъния, например, във всички групи водещи са мъжете, а в Унгария мъжете и жените си поделят по равно групите.

Оборотът на онлайн търговията в Румъния е логично в пъти по-голям, отколкото в България, въпреки почти еднаквото проникване на интернет (съответно 56% и 55%) и почти еднаквия дял на онлайн потребители (около 55%), тъй като румънското население надхвърля три пъти българското.

Прави впечатление, че в Унгария интернет проникването е най-голямо (74%), както и делът на онлайн потребителите от населението – 73%, сочат още данните от проучването.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80063.html

Chrome ще компресира данните и на десктоп РС

Бета версия на плъгина за компресиране Data Saver вече е налична в Chrome Web Store

Бета версия на плъгина за компресиране Data Saver вече е налична в Chrome Web Store

Google планира да приложи и на десктоп компютри технологията за компресиране на данни в браузъра Chrome за мобилни устройства. Вече е налична бета версия на плъгина Data Saver в магазина за приложения и разширения Chrome Web Store.

Още от март 2013 г. Google предлага на потребителите на Chrome за Android и iOS възможност да икономисат трафик чрез компресиране на данните. Сега същата опция става достъпна и за настолната версия на най-популярния браузър в света.

Принципът на работа на плъгина се свежда до предварително изпращане на заявените данни на сървър на Google, където те се компресират. По този начин потребителят може да спести от скъпия мобилен трафик.

Както и при мобилната версия на Chrome, технологията за компресиране в настолния браузър се активира при работа със защитени с SSL сайтове или при използване на табове, отворени в режим инкогнито.

Технологията за компресиране не е новост при сърфиране в интернет през прокси сървъри. Много потребители на Chrome вероятно ще се възползват от директното предложение на Google, особено в случаи, когато работят с ограничена интернет връзка.

Даунлоуд: Data Saver

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80060.html

ББР и МИБ ще финансират съвместно бизнес проекти

Изпълнителните директори на ББР и МИБ подписаха меморандум за сътрудничество, който ще разкрие нови възможности за финансиране на българския бизнес

Изпълнителните директори на ББР и МИБ подписаха меморандум за сътрудничество, който ще разкрие нови възможности за финансиране на българския бизнес

Българска банка за развитие (ББР) и Международната инвестиционна банка (МИБ) започват да финансират съвместно проекти за българския бизнес. Меморандумът за сътрудничество между двете финансови институции бе подписан днес от Билян Балев, зам.-председател на Управителния съвет на ББР, и Владимир Ливенцев, зам.-председател на УС на МИБ.

Документът регламентира отпускането на синдикирани заеми за малките и средни компании в България, които искат да развиват бизнеса си и да реализират нови инвестиции. Двете банки ще споделят риска по кредитите, което ще позволи по-голям размер на инвестициите и постигането на по-добри лихвени условия за крайните клиенти.

МИБ – мултинационална банка за развитие, в която българската страна е втори по големина акционер, е партньор на ББР от 2012 г. През 2013 г. ББР получи кредитна линия в размер на 20 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия в България. Средствата бяха предоставени за срок от 7 години и използвани както за директно кредитиране на компании, така и за финансиране на програми за подкрепа на българския бизнес, реализирани от търговските банки.

„Документът, който днес подписваме, ще насърчи новите инвестиции в България, увеличавайки възможностите ни за подкрепа на нейното икономическо развитие”, коментира Владимир Ливенцев.

МИБ е създадена на 10 юли 1970 г. с подписването на междуправителствено споразумение. Към момента акционери във финансовата институция са България, Виетнам, Куба, Монголия, Русия, Румъния, Словакия и Чехия. През ноември 2014 г. Управителният съвет на МИБ одобри отново членството и на Унгария.

Основен приоритет на финансовата институция е подкрепата за малките и средни предприятия, както и финансирането на значими социално-икономически и инфраструктурни проекти.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80057.html

AutoSplitter – сканира и разделя снимки едновременно

auto_splitterAutoSplitter е приложение за едновременно сканиране на множество снимки и последващото им разделяне в различни файлове.

Програмата може да обработва както вече сканирани снимки в JPEG формат, така и да използва собствения си инструмент за сканиране, като позволява избор на свързано устройство и качество – от 300 до 1200 точки на инч (dpi).

След зареждане на изображението, AutoSplitter разпознава различните сканирани обекти и ги показва отделно. Предвидена е и възможност за ръчно разделяне на снимките.

Налични са също опции за настройка на параметрите на изходните JPG файлове, например цвят на фона и качество на изображението – от 20 до 100. Програмата AutoSplitter е достъпна за сваляне и ползване безплатно.

Даунлоуд: AutoSplitter

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80034.html

JiaYu S4 – смартфон с реверсивен порт USB Type-C

JiaYu S4 S4 се отличава с тънка рамка около дисплея и реверсивен порт USB Type-C

JiaYu S4 S4 се отличава с тънка рамка около дисплея и реверсивен порт USB Type-C

Китайският производител на достъпни смартфони JiaYu публикува в интернет изображения на новия си модел S4. Устройството има 4,7-инчов екран с резолюция 1280х720 пиксела, покрит със защитно стъкло Gorilla Glass 3.

S4 се отличава с тънка рамка около дисплея – само 1,7 мм. Друга отличителна особеност на новия смартфон е наличието на реверсивен порт USB Type-C. Все повече производители започват да вграждат в устройствата си подобен порт, при който няма значение как ще се свърже кабелът.

JiaYu S4 има 4,7-инчов дисплей и алуминиев корпус с размери 130х64х8,3 мм

JiaYu S4 има 4,7-инчов дисплей и алуминиев корпус с размери 130х64х8,3 мм

Смартфонът е проектиран на базата на 64-битов, 8-ядрен процесор MediaTek MT6752, допълнен с 2 или 3GB оперативна памет, в зависимост от избраната модификация. Вградената флаш памет има обем 16GB и може да се разширява чрез microSD карти с капацитет до 64GB.

S4 е оборудван с две камери – основна Sony IMX214 с резолюция 13MP и предна за селфи и видеоразговори с резолюция 5MP. Налични са слотове за две SIM карти и модул 4G LTE.

Смартфонът работи под управление на Android, има алуминиев корпус с размери 130х64х8,3 мм и батерия с капацитет 2500 мАч. Сроковете за пускане на пазара и цената на S4 все още не са обявени от китайския производител. Очаква се компанията да разкрие подробности на 31 март.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80029.html

Обновлението до Windows 10 – безплатно, но не за всички

security-update-ins

Докато обикновените потребители ще получат възможност за напълно безплатно обновление до Windows 10, то бизнесът ще плаща за прехода до новата ОС

Microsoft разкри нови подробности за начина, по който потребителите ще обновяват операционните си системи до Windows 10. За някои потребители преходът ще е безплатен, но за други – не.

В интервю за Yahoo Tech директорът по маркетинг Арън Удмън потвърди, че крайните потребители на легални копия на Windows 7 Service Pack 1 и Windows 8.1 ще могат да обновят системите си до версия 10 напълно безплатно и завинаги.

Ако системата е Windows 7 без SP1 или Windows 8 (а не 8.1), потребителят трябва първо да я обнови (също безплатно) съответно до SP1 и 8.1 и едва след това ще може да премине към Windows 10 – в противен случай ъпдейтът до версия 10 няма да се състои.

Дотук с безплатните обновления. Преходът към Windows 10 ще струва пари на компаниите. За разлика от крайните потребители, бизнесът няма да може да обнови своите компютри безплатно до версия 10.

Освен това лицензът за Windows 10 няма да бъде безплатен за производителите. Те ще трябва да плащат, за да инсталират системата предварително на новите компютри, които пускат на пазара.

В някои случаи и на обикновените потребители ще се наложи да плащат лиценз. Така например, Windows 10 ще струва пари, ако потребителят иска да я инсталира на „гол” компютър, т.е. на който няма Windows, уточни Арън Удмън.

Ще плащат и потребители, които искат да инсталират Windows 10 на Mac, като използват за целта инструменти като Parallels Desktop или VMware Fusion. В този случай системата се инсталира на чисто на виртуална машина и се изисква лиценз.

Маркетинг директорът на Microsoft не разкрива как ще протичат обновленията до Windows 10 на пиратски копия на Windows 7 SP1 и Windows 8.1. Все още не са известни и цените на лицензите. Но целта на Microsoft е да накара всички потребители да минат на Windows 10, посочи Удмън.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80026.html

Prestigio вгражда технология за сигурност от Absolute

MultiPad под Windows 8 ще бъде първото устройство на Prestigio с технология Persistence

MultiPad под Windows 8 ще бъде първото устройство на Prestigio с технология Persistence

Популярният у нас бранд Prestigio започва партньорство с Absolute Software, в рамките на което мобилните устройства на компанията ще използват технология за сигурност Persistence. Първи от партньорството ще се възползват таблетите Prestigio MultiPad с операционна система Windows 8.

Технологията Persistence значително повишава възможностите за сигурност на данните в мобилните устройства. Това е особено важно за Prestigio, тъй като компанията разширява присъствието на своя бранд на нови европейски пазари, коментира Марек Хорил, генерален и оперативен директор на Prestigio за региона EMEA.

„Ще помогнем на Prestigio да наложи своите продукти на ключови европейски пазари”, заяви от своя страна Марк Грейс, вицепрезидент по развитие на бизнеса в Absolute Software Corp. Партньорството ще даде възможност на софтуерната компания да достигне до по-голям брой потребители, благодарение на клиентската база на Prestigio.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80022.html

Еврокомисията ще създава софтуер с отворен код

ЕК се задължи да участва по-активно в разработката на софтуер с отворен код, използван за собствени нужди

ЕК се задължи да участва по-активно в разработката на софтуер с отворен код, използван за собствени нужди

Европейската комисия обнови стратегията си за вътрешно използване на програми с отворен код. В частност, предвиждат се не само покупки на готови решения, но и собствени разработки на софтуер с отворен код.

Комисията ще следва едни и същи икономически критерии при покупка на отворен и частен софтуер, става ясно от официалното съобщение на сайта на ЕК. „И отворените, и затворените решения ще се оценяват по еднакви показатели, вкл. обща цена на притежание и разходи в случай на отказ от решенията”, се казва в документа.

Съгласно новата стратегия, Комисията се задължава да участва по-активно в разработката на софтуер с отворен код, използван за собствени нужди. Освен това ЕК ще отделя по-голямо внимание на правните аспекти в използването на софтуер с отворен код и ще обучава своите разработчици в тази област.

Счита се, че подобни мерки ще опростят взаимодействието между разработчиците на Европейската комисия и общността на отворения код. Софтуерът, създаден от Комисията по новите правила, ще се публикува по лиценз European Union Public License (EUPL).

Достъпът до подобен софтуер ще става с помощта на специална платформа за обмен на код Joinup, създадена от Европейската комисия. Стратегията на ЕК за софтуер с отворен код (OSS) бе разработена още през 2000 г., като оттогава досега документът претърпя три сериозни редакции.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-80020.html