Месечни архиви: May 2015

ООН: Анонимността в интернет е човешко право

Във времето на цифровите технологии анонимността се явява гаранция за сигурността на интернет потребителите, смята ООН

Във времето на цифровите технологии анонимността се явява гаранция за сигурността на интернет потребителите, смята ООН

Съветът по човешки права към ООН разглежда въпроси, които стават все по-актуални в обществото – анонимността и кодирането на информацията в интернет. В хода на дискусиите експертите са стигнали до извода, че запазването на тайните на личността в мрежата е неотменно човешко право, предаде Fortune.

ООН счита, че във времето на цифровите технологии анонимността се явява гаранция за сигурността на потребителите и им позволява свободно да изразяват своето мнение в интернет пространството.

Едновременно с това, ООН не изключва проблемите с тероризма и престъпността в мрежата, които системно се използват като оправдание от службите за достъп до лична информация. Това обаче не може да бъде причина за ограничаване на правата на обикновените граждани, заключава организацията.

Престъпниците могат да използват различни технологии, вкл. кодиране и инструменти за анонимност, за да планират терористични атаки през интернет, но със същия успех те могат да използват и други канали за връзка. Заради ограничен брой престъпници, не бива да се ограничават естествените права на хората, отбелязва ООН.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81805.html

Тим Кук дава милиони за благотворителност

Тим Кук е известен с щедростта си към благотворителни каузи, за разлика от своя предшественик Стив Джобс

Тим Кук е известен с щедростта си към благотворителни каузи, за разлика от своя предшественик Стив Джобс

Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, редовно подкрепя благотворителни каузи. Тази седмица, например, CEO-то на най-голямата публична компания е пожертвал 50 хиляди от своите акции, става ясно от документи на Комисията по ценни книжа на САЩ.

При цена от 130 долара за акция, дарението на Тим Кук възлиза на 6,5 млн. долара. Няма информация за какви точно дейности са отпуснати милионите от Тим Кук.

Неотдавна шефът на Apple финансира кампания на Project One America. Наблюдателите на пазара отбелязват, че Кук редовно участва в благотворителни кампании, за разлика от своя предшественик Стив Джобс.

Като цяло, политиката на Apple под управление на Тим Кук също се промени – много от служителите на компанията участват в благотворителни каузи, по примера на своя мениджър.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81803.html

Умен часовник ще управлява колите Volvo

Собствениците на Volvo ще могат да управляват колите си и с помощта на умни часовници като Apple Watch

Собствениците на Volvo ще могат да управляват колите си и с помощта на умни часовници като Apple Watch

Обновена версия на приложението Volvo On Call ще позволи дистанционно управление на автомобилните системи и получаване на различна информация за състоянието на колата, вкл. с помощта на умни часовници, съобщи производителят.

Собственикът на Volvo ще може да заключва и отключва дистанционно своя автомобил, да определя местоположението му на картата, да активира мигачите, да управлява климатика, алармата и т.н.

Приложението Volvo On Call е достъпно за притежателите на устройства под управление на Android, iOS и Windows Phone

Приложението Volvo On Call е достъпно за притежателите на устройства под управление на Android, iOS и Windows Phone

В момента приложението Volvo On Call е достъпно за притежателите на устройства под управление на Android, iOS и Windows Phone. В края на юни ще излезе нова версия на софтуера, която поддържа умни часовници – устройства на база Android Wear и Apple Watch. Предвижда се също добавяне на поддръжка на Windows Phone с гласово управление чрез системата Cortana.

В обновеното приложение ще бъдат включени допълнителни възможности за изпращане на информация в навигационната система на автомобила. Освен това програмата ще има променен външен вид, който съответства на фирмения интерфейс Sensus, представен с Volvo XC90.

Системата ще включва и всички предлагани досега функции за сигурност – тя ще се активира при отваряне на въздушната възглавница и когато водачът се нуждае от помощ. При тези случаи с водача ще се свързва оператор на Volvo On Call, който с помощта на GPS може да насочи спешните служби към автомобила.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81799.html

Черната серия на РС пазара продължава

За четвърта поредна година пазарът на персонални компютри ще отбележи спад в световен мащаб. Доставките на РС ще намалеят с 6,2% до 289 млн. броя през настоящата година, прогнозира анализаторската компания IDC. Така ще се запази негативната тенденция от 2012 г. насам.

Четири години поред пазарът на персонални компютри намалява (източник: IDC)

Четири години поред пазарът на персонални компютри намалява (източник: IDC)

Излизането на Windows 10 по-късно тази година няма да спре спада в търсенето на персонални компютри, смята IDC. Друга анализаторска компания, Gartner, дава не толкова мрачна прогноза – според нея, пазарът на РС ще нарасне с 1% през 2015 г.

Възможността за безплатно обновление до Windows 10 за потребителите на Windows 7 и Windows 8/8.1 ще намали търсенето на нови РС в потребителския сегмент. Корпоративните потребители пък ще се нуждаят от време за изучаване на Windows 10, преди да пристъпят към внедряване на системата, обясняват от IDC.

Липсата на необходимост от обновяване на компютрите е обусловена и от факта, че системните изисквания на Windows 10 са идентични на тези на Windows 8.

Традиционно силният празничен сезон в края на годината също не се очаква да донесе нещо на РС пазара. Вместо за нови компютри, потребителите ще похарчат парите си за смартфони, таблети и носими устройства, вкл. умни часовници като Apple Watch.

Microsoft и производителите на РС заедно ще трябва да убедят купувачите в предимствата на новата ОС и новите компютри, което ще отнеме известно време, коментира IDC. Търсенето, особено в потребителския сегмент, ще бъде повлияно също от силния долар и ниските цени на суровините, сочи анализът.

През 2015 г. в света ще бъдат доставени 167,2 млн. мобилни и 121,8 млн. настолни компютри. Първите ще заемат 57,9% от обема на пазара, а вторите – 42,1%. На страните с развиваща се икономика през 2015 г. ще се паднат 53,3% от всички доставки, а останалите 46,7% ще бъдат за развитите държави.

IDC очаква през 2016 г. световният пазар на РС да се стабилизира и в следващите няколко години да расте, макар и с малко. Прогнозираният среден ръст в обема на продажбите за периода е 0,4% на година. Доставките на настолните РС ще намаляват с 0,6% годишно, а при мобилните компютри ще се наблюдава годишен ръст от 1,2%.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81797.html

Lenovo Key West създава виртуален сензорен екран

Key West може да създаде голям виртуален и чувствителен на докосване екран върху повърхност (снимка: Business Wire)

Key West може да създаде голям виртуален и чувствителен на докосване екран върху повърхност (снимка: Business Wire)

Lenovo се опитва да направи смартфоните още по-близки до персоналните компютри с концепцията Key West. Устройството има вграден лазерен проектор, инфрачервен сензор и високоскоростни алгоритми, като тази технологична комбинация разкрива нова вселена от взаимодействия.

Key West може да създаде голям виртуален и чувствителен на докосване екран върху повърхност. Така потребителят може да пише върху виртуална клавиатура, да работи със специфични приложения, да рисува, да записва бележки и дори да редактира файлове в PowerPoint.

Използвайки само проектора, потребителите могат да превърнат своята стена в кино екран, да гледат видео, да изнесат презентация, да играят игри чрез жестове или да водят видео чат, докато на другия екран има различно съдържание.

Известният китайски пианист Ланг Ланг демонстрира възможностите на Key West по време на изложението Tech World, като изпълни The Entertainer върху виртуална клавиатура с пълноразмерен нотен лист, проектиран от смартфона.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81794.html

Мтел започва партньорство с Bang & Olufsen

Мощният Beolit 15 е изработен от премиум материали и е достъпен в два цвята – син или „шампанско”

Мощният Beolit 15 е изработен от премиум материали и е достъпен в два цвята – син или „шампанско”

Аудио продуктите на Bang & Olufsen вече се предлагат у нас от Мтел. Операторът е единственият оторизиран представител на датската марка в България.

Технологичните аксесоари на една най-известните световни марки за производство на озвучителна техника могат да се намерят в магазините на Мтел в страната.

Двата модела безжични колони – Beolit 15 и BeoPlay А2 – съчетават дизайн и мощен True360 звук, характерен за Bang & Olufsen. Свързват се с всяко устройство посредством Bluetooth 4.0 и могат да работят 24 часа само с едно зареждане.

По-компактният модел BeoPlay А2  тежи 1,1 кг и се предлага в черен и сив цвят. Той може да бъде купен на изплащане за 31,90 лева на месец за срок от две години.

Мощният Beolit 15 е изработен от премиум материали и е достъпен в два цвята – син или „шампанско”. Цената му е 45,90 лева на месец за период от две години.

Bang & Olufsen разполага с над 700 собствени магазина по целия свят и обръща специално внимание на детайлите във всички свои продукти, които са създадени с изчистен дизайн, без излишна сложност и претрупаност, така че да се интегрират в дизайна на жилището.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81789.html

Ултрабукът Toshiba KIRA за първи път в България

Toshiba KIRA се отличава с тънък и елегантен профил и тежи само 1,1 кг

Toshiba KIRA се отличава с тънък и елегантен профил и тежи само 1,1 кг

Премиум серията ултрабуци Toshiba KIRA дебютира и на българския пазар. 13,3-инчовият модел се предлага в две конфигурации с избор между PixelPure (2560×1440) сензорен екран с IGZO технология и Full HD (1920×1080) матов IPS дисплей.

Toshiba KIRA се отличава с тънък и елегантен профил и тежи само 1,1 кг. Ултрабукът разчита на 5-то поколение процесори Intel Core i7 и графика Intel HD 5500, които предлагат по-висока производителност при по-ниска консумация на енергия. Батерията осигурява до 13 часа работа при Full HD версията и до 11 часа при модела с PixelPure дисплей.

Сензорният WQHD дисплей има 90% по-голяма плътност на пикселите от стандартното HD качество - резолюция 2560x1440

Сензорният WQHD дисплей има 90% по-голяма плътност на пикселите от стандартното HD качество – резолюция 2560×1440

Оперативната памет на KIRA е 8GB DDR3L, а съхранението на данни е поверено на бърз твърдотелен диск с обем 256GB. Версията с Full HD идва с предварително инсталирана операционна система Windows 8.1, докато моделът с PixelPure разчита на 64-битова Windows 8.1 Pro.

Сензорният WQHD дисплей с покрит със здраво Corning Concore стъкло, сертифицирано от Technicolor, и има 90% по-голяма плътност на пикселите от стандартното HD качество – резолюция 2560×1440, което прави 221 пиксела на инч. IGZO технологията гарантира високо качество на цветовете, повишава живота на батерията и осигурява ултраширок зрителен ъгъл. Матовият IPS дисплей с Full HD резолюция има яркост 300 нита.

Батерията осигурява до 13 часа работа при Full HD версията и до 11 часа при модела с PixelPure дисплей

Батерията осигурява до 13 часа работа при Full HD версията и до 11 часа при модела с PixelPure дисплей

Всеки дисплей е калибриран от Chroma Tune и сертифициран от Technicolor, като идва с предварително инсталиран Chroma Tune софтуер, който отговаря за оптималния контрол на цветовата гама според съдържанието и софтуерните приложения, които се използват.

Флагманът на Toshiba разчита за аудиото на премиум бранда Harman Kardon и технологията DTS Studio Sound. Налична е пълна гама от опции за свързване като 3xUSB 3.0 порта, 1xHDMI с поддръжка на Ultra HD и WiDi технология за безжично споделяне на съдържание.

Клавиатурата е без рамка, с подсветка и ергономичен дизайн на клавишите. Корпусът от пресована магнезиева сплав придава на KIRA висока степен на издръжливост, а областите, които са изложени на най-голям натиск, са подсилени с шестоъгълни укрепващи елементи.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81782.html

Windows Firewall Control – управлява защитната стена

Windows Firewall Control подобрява функционалността на защитната стена чрез управление на мрежовите правила за всяко приложение

Windows Firewall Control подобрява функционалността на защитната стена чрез управление на мрежовите правила за всяко приложение

Windows Firewall Control е инструмент за бърз достъп до настройките на защитната стена на Windows и подобряване на нейната функционалност чрез управление на мрежовите правила за всяко приложение. Програмата е предназначена основно за опитни потребители, каквито са мрежовите администратори.

След инсталацията, Windows Firewall Control създава икона в системната лента със задачи и позволява избор на профил за сигурност, който варира от изключена защитна стена до режим с най-високо ниво на филтриране – блокиране на всички входящи и изходящи комуникации.

Windows Firewall Control дава възможност на потребителя да разреши или забрани достъпа до което и да приложение. Инструментът може да се интегрира в контекстното меню на Explorer, да се изпълнява автоматично при стартиране на системата, да забрани добавяне на защитна стена от други програми.

Даунлоуд: Windows Firewall Control

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81780.html

Българските учители са 4-ти в света по образователен ценз

Изследване показва, че българските учители са на 4-то място в света по образователен ценз, съобщи Янка Такева

Изследване показва, че българските учители са на 4-то място в света по образователен ценз, съобщи Янка Такева

96% от учителите в предучилищния сектор в България имат висше образование, а 12% притежават квалификационна степен, съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Според изследване в 137 страни, българските учители са на 4-то място в света по образователен ценз, квалификационно равнище и иновативни подходи за работа с деца, сочат данните, изнесени по време на научен форум в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Това е, защото сме единни, защото сме заедно и защото си помагаме”, каза по този повод Янка Такева, цитирана от сайта на Софийски университет.

Форумът на тема „Иновации за ефективно сътрудничество в предучилищното образование” бе организиран от Факултета по начална и предучилищна педагогика при СУ и Българския национален комитет за предучилищно образование.

България се присъедини Световната организация за предучилищно образование (ОМЕП) преди 30 години, като 2015-та е обявена за Европейска година на развитието. По думите на Янка Такева, ОМЕП е сред организациите, спомогнали предучилищния сектор да заеме своето най-престижно място в Европейската комисия по образование.

Според председателя на БНК – ОМЕП проф. д-р Елена Русинова, организацията създава възможности за обмяна на опит между учители от различни страни с цел повишаване на качеството на подготовката и възпитанието на децата в предучилищния сектор.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81777.html

Brillo е козът на Google в „интернет на нещата”

Google обяви IoT платформата Brillo по време на конференция в Сан Франциско

Google обяви IoT платформата Brillo по време на конференция в Сан Франциско

Нова операционна система Brillo, разработена от Google, ще търси място на пазара за „интернет на нещата” (IoT) и умния дом. Интернет гигантът обяви платформата по време на конференцията за разработчици Google I/O в Сан Франциско.

Brillo стъпва на Android, но е достатъчно опростена, за да работи със звънчеви инсталации, фурни и други подобни системи и уреди у дома.

Основна функционалност, свързана с новата платформа, е Weave – тя позволява на смартфони и устройства в умния дом да общуват директно, без посредничеството на облака. Освен това Weave е кросплатформена технология, съобщи Google.

Brillo може да управлява Wi-Fi и Bluetooth устройства, да разпознава глас и да извършва други базови задачи. Очаква се IoT системата да излезе едновременно с мобилната платформа Android M през четвъртото тримесечие на годината.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-81774.html