Месечни архиви: June 2015

AMD FirePro сбъдва виртуалната реалност в клас

Приложението за виртуална реалност zSpace for Education разчита на карти AMD FirePro W5170M

Приложението за виртуална реалност zSpace for Education разчита на карти AMD FirePro W5170M

Образователните програми могат да се възползват от решение за виртуална реалност на компанията zSpace, базирано на професионални графични карти на AMD, съобщиха от разработчика на процесори. В частност, приложението zSpace for Education разчита на карти AMD FirePro W5170M.

За разлика от други VR решения, използваната от zSpace професионална графика на AMD позволява взаимодействие и работа в група чрез прецизен „стилус” за естествен достъп до виртуалните изживявания. Към това се добавя и следящ движенията на главата компютърен дисплей в иновативен дизайн „всичко в едно”.

Компютърен дисплей в дизайн „всичко в едно” следи движенията на главата

Компютърен дисплей в дизайн „всичко в едно” следи движенията на главата

zSpace for Education има лесен за използване интерфейс, естествен за възприемане и интуитивен. Решението се възползва и от технологията AMD LiquidVR, за да направи VR изживяванията колкото се може по-реалистични.

Приложението дава възможност на учениците „да учат, докато правят” в една виртуална среда, където лесно могат да се поправят грешките и да се извършват промени, без да се използват други материални консумативи и без да има нужда от почистване.

zSpace for Education включва също цялостна и разширена библиотека от заглавия и приложения, която може да бъде включена в основната учебна програма и да се използва от различните класове на всички нива.

Така например, учениците могат да извършват дисекция на жаба, дори и на човек, в часа по съответната наука. Или пък могат да построят „куадкоптер”, без да се интересуват от стойността на частите или безопасността, в рамките на 45-минутния учебен час.

zSpace показва новото си решение с професионална графика AMD FirePro W5170M на провеждането в момента изложение ISTE 2015 във Филаделфия, САЩ.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82637.html

Подгониха Apple за нарушения на LTE патенти

Патентен трол даде Apple на съд за нарушаване на права върху LTE патенти

Патентен трол даде Apple на съд за нарушаване на права върху LTE патенти

Патентен трол подаде съдебен иск срещу Apple, твърдейки, че ИТ гигантът от Купертино ползва неправомерно редица LTE патенти.

Обвинението идва от малко известната компания Evolved Wireless LLC, която преследва също Microsoft, Samsung, HTC и Lenovo.

Случаят с Apple е по-особен и доста заплетен. Възможно е в претенцията да е замесена и LG Electronics, пише Patently Apple.

LG доставя дисплеи за мобилните устройства на Apple, а искът на Evolved Wireless е свързан с ключови технологии на стандарта LTE, които принадлежат на LG.

Допуска се, че корейската компания действа чрез посредник – патентен трол, за да извлече ползи от интелектуалната си собственост, без да се конфронтира с Apple. Но подобна информация няма официално потвърждение.

Според представители на Evolved Wireless, Apple нарушава няколко патента за LTE в своите продукти, продавани на територията на САЩ. Искът е подаден в окръжния съд на Нюкасъл, щата Делауеър.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82636.html

HP Chromebook 11 G4 идва на по-ниска цена

HP Chromebook 11 G4 предлага екран с резолюция 1366х768 пиксела и двуядрен процесор

HP Chromebook 11 G4 предлага екран с резолюция 1366х768 пиксела и двуядрен процесор

HP въвежда ново поколение на мобилния компютър Chromebook 11, работещ под управление на операционна система Chrome OS. Моделът HP Chromebook 11 G ще се продава за $220, което е с 20 долара по-малко от цената на Chromebook 11 при пускането му на пазара.

Базовата конфигурация на HP Chromebook 11 G4 включва 4GB оперативна памет, 16GB вградена флаш памет и TN екран с резолюция 1366х768 пиксела. Версията с 2GB оперативна памет ще струва само 200 долара, но ще има и по-скъпи варианти – с 32GB флаш памет и дисплей IPS.

Хромбукът разчита на двуядрен процесор Intel Celeron N2840 от семейството Bay Trail-M, работещ на тактова честота в диапазона 2,16-2,58GHz. Предвидени са два стерео говорителя, безжични адаптери Wi-Fi 802.11ac и Bluetooth 4.0, слот за карти памет SD, по един порт USB 2.0 и USB 3.0, както и уеб камера с възможност за запис на видео с резолюция HD.

HP Chromebook 11 G4 има размери 300х205,7х20,4 мм и тежи 1,28 кг. Оборудван е с триклетъчна батерия с капацитет 36 ватчаса. Заедно с лаптопа HP предлага и редица аксесоари, вкл. мобилна зарядна станция за 20 хромбука едновременно.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82632.html

Таксите за роуминг падат от 15 юни 2017 г.

Още през април 2016 г. таксите за роуминг в ЕС ще поевтинеят, а от 15 юни 2017 г. ще отпаднат напълно

Още през април 2016 г. таксите за роуминг в ЕС ще поевтинеят, а от 15 юни 2017 г. ще отпаднат напълно

Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха споразумение за премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г. Преговорите със Съвета бяха продължителни и трудни и макар, че ЕП не успя да защити решението си за отпадане от 15 декември 2015 г., бе постигнат важен консенсус, коментираха българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП.

Според постигнатото споразумение, потребителите ще плащат една и съща цена за разговори, текстови съобщения и данни, когато пътуват в ЕС, като още от април 2016 г. таксите за роуминг ще поевтинеят. Мобилните оператори ще могат да таксуват до 0,05 евро на минута за изходящ разговор, 0,02 евро за пратен SMS и 0,05 евро на MB данни (без ДДС).

Важен елемент в постигнатото между двете институции споразумение е гарантирането на принципа за мрежовата неутралност на ниво ЕС. Според него, на потребителите няма да може да бъде отказван достъп до съдържание в мрежата от страна на доставчиците, а скоростта, с която се отварят интернет страниците, ще е еднаква за всички страници, без да се дава приоритет на компании с по-големи възможности да си платят за приоритизиране.

Според евродепутатите от ГЕРБ/EНП, правилата за мрежовата неутралност дават уникална възможност за българските стартиращи компании да пробият на пазарите в други страни-членки и с минимални разходи да достигнат до 505 млн. души. Премахването на роуминга е знаково, защото дава зелена светлина за завършване на най-амбициозния проект на ЕС – Единния цифров пазар с предвиден допълнителен растеж от 250 милиарда евро до 2020 г.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82631.html

Осмокласници спечелиха хакатона HackTUES

Отборът на Go6o грабна голямата награда в първия ученически хакатон HackTUES

Отборът на Go6o грабна голямата награда в първия ученически хакатон HackTUES

Трима осмокласници от столичното Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) спечелиха голямата награда в първия ученически хакатон HackTUES, организиран по инициатива на ученици от ТУЕС.

Проект на система за автоматизирана оценка на тестове, на основата на технология за разпознаване на изображения, донесе  първата награда в състезанието на Телерик Арсов, Антонио Милев и Мартин Дацев (отбор Go6o).

Освен купа ТУЕС и грамоти, тримата получиха възможност за двуседмична практика в компанията Немечек България, безплатно обучение за първия модул Fundamentals на СофтУни и специалната награда от ChaosGroup.

На второ място се класираха учениците от отбор R&T с проект за визуализация на код с блок-схеми. Те получиха специални награди от Мусала Софт и StandByte. Третата награда бе отредена на отбор Coding Masters с проект за система за обмен на информация и знания между учениците.

Наградата за оригинална идея спечели отборът P2W със своя проектза забавна електронна игра с образователни въпроси. Проектът на отбор TANKK Crew за онлайн компилатор и система за проверка на задачи пък беше отличен с награда за най-добро представяне и с награда от HackBulgaria.

Немечек България връчи една специална награда на отбор „Няма значение” за проекта им за електронен дневник. Всички 18 отбора получиха сертификати за успешно участие.

Хакатонът е нов вид състезание, което събира на едно място много участници от ИТ сферата, които работят в продължение на три дни върху разрешаване на конкретен казус. В първия ученически хакатон с тема „Автоматизация и подобряване на учебния процес” участваха над 80 ученика от 8 до 12 клас на Технологично училище Електронни системи.

Целта на HackTUES е да допринесе за модернизиране на учебния процес в училището, както и да даде възможност на ученици от различни класове да придобият практически опит в създаването на софтуер, работата в екип и в подкрепата на обществени каузи.

Ментори на отборите и членове на журито са както преподаватели от училището, така и представители на различни компании, работещи в сферата на информационните технологии. Идеята за състезанието идва от ученици от 10-ти клас в ТУЕС и среща подкрепата на ръководството на училището.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82627.html

Doogee F2015 – смартфон с изключително тънка рамка

Рамката на Doogee F2015 е изключително тънка, а дисплеят заема 79% от предната повърхност

Рамката на Doogee F2015 е изключително тънка, а съотношението екран-тяло е 79%

Малко известната компания Doogee привлече вниманието със стилен смартфон, който впечатлява с ултра-тънката си рамка – само 1 мм. Моделът Doogee F2015 се отличава със съотношение от 79% на дисплея към тялото (screen body ratio), което е едно от най-добрите постижения.

Doogee F2015 има 5,5-инчов дисплей с резолюция Full HD 1080х1920 пиксела, покрит със защитно стъкло Gorilla Glass 3. Големият екран позиционира устройството в категорията на фаблетите.

Doogee F2015 предлага основна камера със сензор от Sony и резолюция 13 мегапиксела

Doogee F2015 предлага основна камера със сензор от Sony и резолюция 13 мегапиксела

Моделът стъпва на осемядрен процесор MediaTek MT6753 или MT6752, допълнен от 3 GB оперативна памет и 16 GB флаш памет. Предвидени са две камери – основна със сензор от Sony и резолюция 13 мегапиксела и една за селфи с датчик от Samsung и резолюция 8MP.

Doogee F2015 е оборудван с батерия с капацитет 3000 мАч и скенер за пръстови отпечатъци на задната страна. Моделът с поддръжка на 3G, LTE и Wi-Fi се очаква на пазара през септември, но цената все още не е обявена.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82604.html

Жените са 42% от персонала на Samsung

Въпреки значителното си присъствие в Samsung, жените трудно се издигат до ръководни позиции

Въпреки значителното си присъствие в Samsung, жените трудно се издигат до ръководни позиции

Около 42% от работещите на щат в Samsung към края на 2014 г. са жени, предаде агенция Yonhap News, позовавайки се на данни от компанията.

Броят на жените в Samsung е нараснал с два процента през последната година. През 2013 г. те са съставляли около 40% от служителите на корейския гигант, а година по-рано са били 39%.

Прави впечатление, че процентът на жените в офисите на Samsung в чужбина е по-голям, отколкото в Южна Корея – 49% спрямо 26,9%. Тези данни отразяват силното влияние на конфуцианството в азиатската страна, съгласно което мъжете имат по-голяма тежест и значение, отколкото жените.

Въпреки значителното си присъствие в Samsung, жените трудно се издигат до ръководни позиции. Компанията все още трябва да вложи доста усилия за уеднаквяване на правата на мъжете и жените в управлението на компанията.

Като цяло, през 2014 г. персоналът на Samsung възлиза на 319 208 души. Около една трета от тях (31,1%) работят в Южна Корея – родината на най-големия производител на мобилни телефони и телевизори в света.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82601.html

Windows като услуга променя и финансите на Microsoft

Windows 10 ще се обновява с нови функции безплатно за потребителите

Windows 10 ще се обновява с нови функции безплатно за потребителите

Вътрешни документи на Microsoft разкриват виждането на компанията за „Windows като услуга” (Windows as a Sevice) – новия бизнес модел, по който ще се предлага операционната система, започвайки от версия 10.

Съгласно документа, за който съобщава VentureBeat, „Windows като услуга” не означава доставка на Windows от облака, а схема за продажба на операционната система заедно с последващи обновления, които разширяват нейната функционалност през целия жизнен цикъл на продукта – 2 до 4 години.

Новият модел на предлагане на Windows означава, че Microsoft ще промени и схемата на отчитане на приходите от операционната система, считано от Windows 10. Те ще се разпределят във финансовите отчети на компанията за няколко години.

„Не планираме специални мероприятия по пускане на платени обновления. Вместо това Windows 10 ще се разширява постепенно с въвеждането на нови функции. По тази причина променяме модела на отчитане на приходите”, се посочва в документа.

Лицензните отчисления, получени от продажбите на Windows през първата година, ще се разпределят в текущата и следващите две години. Microsoft вярва, че въпреки новата схема на отчитане, за Windows 10 ще се плаща само веднъж – в момента на покупката. Всички допълнения ще се доставят безплатно през целия жизнен цикъл на продукта.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82600.html

Теленор: Мрежата ни е готова за 4G

Спас Велинов, директор „Технологично планиране” на Теленор, съобщи, че потреблението на мобилен интернет, доставян от компанията, се е повишило с около 151% за периода от март 2014 г. до май 2015 г.

Спас Велинов, директор „Технологично планиране” на Теленор, съобщи, че потреблението на мобилен интернет, доставян от компанията, се е повишило с около 151% за периода от март 2014 г. до май 2015 г.

Теленор приключи предсрочно проекта за обновяване на мрежата си и вече разполага с инфраструктура за предлагане на услуги от четвърто поколение (4G), стана ясно на пресконференция днес.

Новата 3G мрежа позволява по-високи скорости за пренос на данни и по-голям капацитет, което означава и подобрено потребителско преживяване, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан.

Теленор вече предлага максимално достижима скорост от 42 Mbps чрез технологията HSPA+ във всички населени места с над 5000 жители и скорости до 21 Mbps в повечето останали райони.

Към момента мрежата на Теленор, която позволява скорост до 42 Mbps, покрива приблизително 89% от населението на България в повече от 300 населени места и около 47% от територията на страната.

Мрежата на компанията със скорост на пренос на данни до 21 Mbps е достъпна на 96% от територията на страната и за 99,87% от населението.

Същевременно, Теленор предложи на абонатите си да изпробват възможностите на новата мрежа, като им подарява еднократен пакет от 500 MB на максимална скорост, валиден за период от 30 дни.

Теленор вече притежава мрежа, която ще позволи на компанията да предлага LTE-базирани продукти и услуги, подчерта Стайн-Ерик Велан. „Очакваме Комисията за регулиране на съобщенията да завърши процеса по разпределение на допълнителния честотен спектър в обхвата 1800 MHz, за да можем да започнем да предлагаме и 4G-услуги”, поясни той.

Проектът за обновление на мрежата на Теленор започна през април 2014 г. и включваше пълна подмяна на съществуващата 2G и 3G мрежа на компанията, вкл. на опорната мрежа. Партньор на компанията в проекта бе китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei, уточни главният технически директор Владимир Радойчич.

В резултат на подобрението в скоростта, потреблението на мобилен интернет, доставян от компанията, се е повишило с около 151% за периода от март 2014 г. до май 2015 г., съобщи Спас Велинов, директор „Технологично планиране” на Теленор.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82596.html

Street Bumps ще алармира за дупки по пътя

Приложението Street Bumps скоро ще се сдобие с функция за предупреждение срещу дупки

Мобилното приложение Street Bumps скоро ще се сдобие с функция за предупреждение срещу дупки по пътя

Българско мобилно приложение Street Bumps може да помогне на шофьорите по целия свят. Проектът разчита на доброволци, които събират данни за състоянието на пътищата, докато карат.

Софтуерът, разработен от Петко Танков, обобщава данните за всички потребители в реално време. Приложението вече е налично в Apple AppStore, като се предвижда и версия за Android.

Как работи Street Bumps? Просто отваряте приложението, натискате „Start Trip” и сложната система, която засича дупките, ще свърши всичко останало чрез вградените в телефона жироскоп, акселерометър и други датчици и функции.

От менюто „Настройки” всеки потребител може да зададе желаните параметри и да регулира чувствителността на сензорите, за да избегне засичане на по-леките неравности.

Също така потребителят може да проследи всяко свое пътуване и да получи информация за изминато разстояние, скорост, времетраене и брой дупки, които е открил. Погрешно записаните „дупки” се игнорират от умния софтуер, който обработва данните.

Приложението работи и във фонов режим, което означава, че докато карате, можете просто да стартирате приложението и да си пуснете музика от телефона.

Разработчикът планира да добави няколко интересни екстри в следващите версии на приложението. Така например, системата следи координатите на регистрираните дупки и когато някой мине през същото място, без да регистрира неравност на пътя, дупката ще бъде заличена. По този начин приложението ще следи дали съответните институции си вършат работата.

Ще бъде добавена също така функция за предупреждение срещу дупки. Ако някой е регистрирал някъде дупка, за която не знаете, че съществува, то приложението ще ви изпрати сигнализация да внимавате за приближаваща опасност.

Предвижда се и добавяне на списък с институции от целия свят, на който потребителите могат да изпращат информация за дупките по пътищата.

В момента Street Bumps е достъпно за сваляне както безплатно, така и като платена версия за iOS устройства (iPhone и iPad) с цена от 0,99 евро. Очаква се скоро и версия на приложението за Android.

Даунлоуд: Street Bumps Free (безплатна); Street Bumps (платена)

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-82591.html