Месечни архиви: July 2015

САЩ искат да смаят света с нов суперкомпютър

През 2025 г. САЩ ще пуснат в експлоатация суперкомпютър с производителност на ниво екзафлоп

През 2025 г. САЩ ще пуснат в експлоатация суперкомпютър с производителност на ниво екзафлоп

Президентът на САЩ Барак Обама подписа указ за създаване на най-мощната в света изчислителна машина, която ще остави далеч след себе си съвременните суперкомпютри, предаде BBC.

В момента короната носи китайският Tianhe-2, инсталиран в Националния суперкомпютърен център в Гуанджоу. Системата има производителност 33,86 петафлопа (пикова – 54,9 петафлопа).

Предполага се, че бъдещият американски суперкомпютър ще предложи десетки пъти по-висока производителност от сегашния рекордьор – бързодействието ще достигне ниво екзафлоп.

По план, суперкомпютърът ще се използва за изпълнение на сложни научни задачи, вкл. моделиране на климата, начини за борба със злокачествени заболявания, изследвания на космическото пространство и др.

За целите на новия проект ще бъде създадена специална структура, наречена Национална стратегическа компютърна инициатива (NSCI). Планира се екзафлоповата система да влезе в експлоатация през 2025 г.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83524.html

MasterCard ще предлага Samsung Pay в Европа

Притежателите на карти MasterCard и смартфони Galaxy S6 и S6 Edge ще получат възможност за мобилни плащания

Притежателите на карти MasterCard и смартфони Galaxy S6 и S6 Edge ще получат възможност за мобилни плащания

MasterCard и Samsung разширяват глобалното си партньорство с цел предоставяне на услугата за мобилни плащания Samsung Pay в Европа. Притежателите на карти MasterCard и смартфони Galaxy S6 и S6 Edge ще получат възможност за плащания на безконтактни и магнитни четци чрез NFC и MST технологии.

Издателите на карти в Европа ще могат да се свържат с MDES платформата и да активират услугата Samsung Pay още при самото й пускане на пазара. Картодържателите на кредитни, дебитни, презареждащи се предплатени карти, както и карти за малкия бизнес, издадени от всички включени издатели, могат да ги активират за услугата Samsung Pay и да използват мобилните си устройства за извършване на ежедневни безконтактни плащания.

По-рано тази годината MasterCard обяви, че ще предостави услугите си за токенизация на Samsung Pay, което ще осигури бърза връзка с партниращите банки в САЩ.

„Имайки предвид нарастващата употреба на мобилни устройства в световен мащаб, разширяваме партньорството си със Samsung с цел разпространяване на услугите Samsung Pay и MDES в Европа”, заяви Хавиер Перес, президент на MasterCard Европа.

Планира се Samsung Pay да бъде пуснат в САЩ и Южна Корея по-късно това лято, като в момента компанията си сътрудничи с различни банки и други партньори, за да предостави услугата в Европа.

От обявяването на услугата MDES през 2013 г., милиони сметки в MasterCard са били токенизирани, за да могат да поддържат популярните услуги тип „дигитален портфейл”. В момента MDES предоставя токенизация за кредитни, дебитни, кобрандирани, предплатени карти и карти за малкия бизнес.

Private label теконизация, която беше обявена през юни, ще бъде стартирана през третото тримесечие на годината. Токенизацията за приложения за електронна търговия ще бъде достъпна за американските и канадските търговци по-късно през годината и разпространена и в останалите пазари по света, които поддържат услугата MDES.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83523.html

Fujitsu е лидер в облачните услуги в Европа

Инвестициите на Fujitsu  в дейта центрове и облачни услуги се изплащат

Инвестициите на Fujitsu в дейта центрове и облачни услуги се изплащат

Fujitsu е лидер сред компаниите, които предлагат услуги за хостинг на облачни изчисления в Европа, съгласно магическия квадрант на Gartner. 

Японската компания подобрява значително своите позиции по показатели като ефективност в реализацията на стратегии.

Fujitsu играе важна роля на европейския пазар за облачни услуги. Нейните центрове за данни са разположени във Великобритания, Ирландия, Западна и Централна Европа, както и в скандинавските страни.

Компанията продължава да инвестира в облачни платфрми и услуги за управление на облачни инфраструктури, в резултат на което зае лидерска позиция в Magic Quadrant for Cloud Enabled Managed Hosting на Gartner. Все повече европейски компании от среден размер търсят услугите на Fujitsu за управление на хибридни ИТ решения.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83517.html

Мтел привлече мениджър от Виваком за CEO

Александър Димитров ще поеме управлението на Мтел от 1 октомври

Александър Димитров ще поеме управлението на Мтел от 1 октомври

Големите промени в Мтел продължават. След като обяви споразумения за национален роуминг с Макс и покупка на кабелния оператор Близу, телекомът предприе и рокада на най-високия пост в управлението.

Александър Димитров ще бъде новият главен изпълнителен директор на Мтел от 1 октомври 2015 година. Той ще поеме поста от Танасис Кацирубас, който ще напуска Мтел след 5 години и половина в Telekom Austria Group.

„Мисля, че с последните инициативи, които предприехме в България, бъдещето на Мтел изглежда много светло”, коментира рокадата напускащият компанията Танасис Кацирубас.

Александър Димитров работи в телекомуникационната индустрия от 15 години. В момента е главен търговски директор на Виваком. Димитров е заемал редица ръководни позиции, включително и главен изпълнителен директор на Германос Телеком България, преди да се присъедини към екипа на Виваком през ноември 2008 година.

Танасис Кацирубас стана главен изпълнителен директор и главен маркетингов директор на Мтел на 1 октомври 2013 година. Той лично ръководи старта на DTH услугата на Мтел и модернизацията на мрежата на телекома, която вече е готова за бързо въвеждане на 4G LTE технологията. Кацирубас подписа и договора за национален роуминг с Макс.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83518.html

14 млн. инсталации на Windows 10 за денонощие

Инсталациите на Windows 10  протичат с добри темпове, според статистиката на Microsoft

Инсталациите на Windows 10 протичат с добри темпове, според статистиката на Microsoft

Microsoft се похвали с добри резултати от старта на новата операционна система Windows 10 тази седмица. За първите 24 часа от момента на официалното пускане на версия 10 броят на компютърните устройства под нейно управление е достигнал 14 млн.

Копия на новата ОС все още не са получили всички потребители, които са я заявили предварително, уточнява Microsoft. Компанията ограничава обновленията до Windows 10, така че някои потребители на Windows 7 и Windows 8/8.1 ще трябва да изчакат на опашката за нова операционна система известно време.

5 милиона потребители участват в програмата Windows Insider, която им позволява да инсталират на своите компютри предварителна версия на Windows 10 и да тестват практически всичките й нови функции.

В замяна на това тестерите дават обратна информация на Microsoft за работата на системата. Петте милиона участници в Windows Insider влизат в бройката от 14 млн., която бе обявена от Microsoft.

Междувременно, шефът на южноафриканското подразделение на Microsoft Атъни Дохърти съобщи, че мобилната версия на Windows 10, предназначена за смартфони, ще стане достъпна през ноември тази година.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83516.html

Mozilla написа гневно писмо на Microsoft

Смяната на браузъра по подразбиране в Windows 10 e объркващо за потребителя, смята Mozilla

Смяната на браузъра по подразбиране в Windows 10 e объркващо за потребителя, смята Mozilla

Шефът на Mozilla Крис Бeърд написа гневно отворено писмо на колегата си Сатя Надела от Microsoft. В него той изразява възмущението си от това, че в новата операционна система Windows 10 е усложнен изборът на браузър по подразбиране.

Потребителите трябва да направят два пъти повече кликове с мишката, да превъртят страница и да се натъкнат на технически трудности, за да потвърдят своя избор на браузър, посочват от  разработчика на Firefox – третия по популярност браузър в света.

Крис Бeърд смята, че задаването на Firefox като браузър по подразбиране в Windows 10 изисква преход към нова страница с настройки, което обърква потребителя и той може лесно да се заблуди.

Нещо повече, Mozilla е записала 34-секундно видео, в което компанията демонстрира нагледно какво се изисква от потребителя, за да промени браузъра по подразбиране в Windows 10.

Microsoft, от своя страна, не вижда нищо сложно в новата процедура за избор на браузър. След обновлението до Windows 10 потребителите могат лесно да изберат приложения по подразбиране за всички свои задачи, посочва компанията, цитирана от The Verge.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83513.html

Първата семинар-демонстрация на Некст Консулт и Salesforce.com

next_consult_sem_top

Присъстващи на събитието бяха както представители на утвърдени международни компании, опериращи в България, така и динамично развиващи се компании с изцяло български капитал.

На 29 юли тази година Некст Консулт и Salesforce.com стартираха серия семинар-демонстрации на най-иновативната платформа за управление на взаимоотношенията с клиенти Salesforce. Семинар-демонстрациите ще се провеждат веднъж месечно до края на 2015 г., като целта е да се представят новите тенденции в сферата на продажбите и обслужването и най-актуалните промени в инструментите, които ни помагат да ги управляваме по-ефективно.

Присъстващи на събитието бяха, както представители на утвърдени международни компании, опериращи в България, така и динамично развиващи се компании с изцяло български капитал.  Гостите на събитието единодушно изразиха силен интерес към повишаване ефективността по отношение на маркетинга, продажбите и обслужването на клиенти в техните компании посредством въвеждането на новите технологии като конкурентно предимство.

Стартът на демонстрацията бе даден от управляващия партньор на Некст Консулт – Орлин Дочев, който представи на аудиторията последните тенденции в областта на маркетинга и продажбите и разкри ключови техники и инструменти за ефективно управление на пайплаина, които самият той използва.

Във втория панел на събитието бе направена интерактивна демонстрация в реално време на CRM платформата Salesforce, която показа на аудиторията как на практика се управляват взаимоотношенията с клиентите на компанията, като обхвана демонстрация на функционалностите на Salesforce по отношение на маркетирането на таргет групи, ангажирането им с бранда, привличането и проследяването на потенциалните клиенти, конвертирането им във възможности за продажби, последващо проследяването на етапите на развитие на тези възможности и превръщането им в съществуващи клиенти на компанията. В последствие се разгледаха също възможностите за по-ефективно обслужване на клиенти, където бяха засегнати теми като управление на клиентските запитвания, многоканално обслужване на клиентите, knowledge base, портали за самообслужване , техники за повишаване ефективността на агентите и други релевантни теми.

Присъстващите изразиха задоволство от наученото по време на семинара и констатираха, че иновативния подход на Некст Консулт и Salesforce определено би бил от полза за всяка развиваща се компания, която иска да постигне по-висока задоволеност на настоящите си клиентите, да привлича по-успешно нови такива и да постигне дългосрочен устойчив успех на локалния и международен пазар.

Следващата семинар-демонстрация от серията „Нека невъзможните сделки, станат възможни“ е насрочена за 27 август 2015 (четвъртък) от 10 часа. За повече информация, моля, посетете следния адрес: http://event.next-consult.com/

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83510.html

До дни излиза първото обновление за Windows 10

Току-що излязла, Windows 10 ще получи и първото си обновление следващата седмица

Току-що излязла, Windows 10 ще получи и първото си обновление следващата седмица

Още следващата седмица Microsoft може да пусне първото обновление на току-що излязлата операционна система Windows 10, твърди wccftech.com.

Windows 10 Service Release 1 няма да внесе никакви промени във функционалността и външния вид на системата, а единствено ще отстрани грешки и проблеми, с които се сблъскват сега първите потребители на новата ОС.

Един от често срещаните проблеми е липсата на звук при използване на някои карти в повечето режими. Интегрираните аудио решения също причиняват подобни бъгове.

По-голямо обновление на Windows 10 е планирано за месец октомври. За разлика от Windows 10 SR1, в него ще бъдат добавени нов интернет месинджър с интегриран Skype и поддръжка на разширения в браузъра Edge.

Освен тези два ъпдейта Microsoft работи над поредица от обновления с кодово име Redstone, планирани за 2016 г. Те ще внесат редица нововъведения и приложения в платформата на два етапа – през лятото и есента.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83509.html

Остър недостиг на кадри за ИТ сигурността

Дефицитът на специалисти по ИТ сигурност ще нараства в близките години

Дефицитът на специалисти по ИТ сигурност ще нараства в близките години

Значителен недостиг на кадри в сферата на ИТ сигурността се наблюдава на световния пазар, според проучване на компанията Falcongaze.

Към 2019 г. търсенето на подобни специалисти ще се измерва с 6 милиона позиции, а дефицитът ще бъде 1,5 милиона, прогнозира главният изпълнителен директор на Symantec Майкъл Браун.

В момента не достигат 1 милион специалисти по ИТ сигурност и този брой нараства на фона на увеличаващите се кибер престъпления и случаи на изтичане на информация, по данни на Cisco.

Компаниите и организациите изпитват значителни трудности в реализацията на проекти за ИТ сигурност, поради липсата на компетенции у служителите и недостига на специалисти. Само една четвърт от компаниите имат готовност да обезпечат комплексна защита на ИТ системите със собствени сили, сочи проучване на 451 Research.

Статистиката показва, че към момента търсенето на специалисти по информационна сигурност съществено превишава броя на кандидатите и тази тенденция ще се засили в близките години.

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83508.html

Rovio търси нов успех с видео играта Angry Birds 2

Новата игра AngryBirds 2 е достъпна за мобилни устройства с Android и OS

Новата игра AngryBirds 2 е достъпна за мобилни устройства с Android и OS

Финландският разработчик Rovio създаде продължение на изключително успешната игра Angry Birds, излязла през 2009 г. за мобилни устройства. Новата видео игра Angry Birds 2 е динамична и сложна, като съхранява основните герои, правейки ги по-ярки и разнообразни, подобрен е и звукът.

В момента съществуват  14 версии на играта, сред които Angry Birds Rio, Angry Birds Space, Angry Birds Go! и Angry Birds Star Wars, а общият брой сваляния възлиза на 3 милиарда.

На представянето в САЩ шефът на Rovio Пека Рантала заяви, създаването на пълната версия на новата игра е отнело три години. Инвестициите в проекта възлизат на милиони долари, но не се съобщава колко точно са.

Приходите на Rovio за миналата година намаляха с 9% до $158,3 млн., което принуди компанията да съкрати част от персонала. Сега финландският разработчик възлага големи надежди на Angry Birds 2 и на анимационния филм, по който работи холивудското киностудио Sony Pictures.

Даунлоуд: Angry Birds 2

<!–

–>

Source Article from http://technews.bg/article-83500.html